Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 май 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Ученици от училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин научиха повече за последиците от тютюнопушеното. Пред възпитаници на учебното заведение лекция на тема "Вредата върху човешкия организъм от употребата на тютюн" изнесе младши експертът в Регионалната здравна инспекция Наталия Милкова.


Продължаваме промяната-Демократична България подновиха преговорите с ГЕРБ-СДС за правителство с втория мандат. Разговорите се водят между номинираните премиери от двете коалиции Николай Денков и Мария Габриел. От думите на Николай Денков стана ясно, че не се преговаря за включване на политически лица от ГЕРБ, а за експерти.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българските лични документи, внесени от Министерски съвет. Те предвиждат отпадане на задължението за смяна на шофьорската книжка при промяна на постоянния адрес, ако е в рамките на една област.


Правителството прие изменение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с което се осигуряват допълнително 47 милиона лева. Средствата ще се използват за около 320 000 домакинства от уязвимите групи. Те ще получат еднократна помощ от близо 150 лева, за да покрият разходите си за електрическа и топлинна енергия.


Малко над 2 866 000 са домакинствата в България по данни от преброяването на населението през септември 2021 година, съобщиха от Националния статистически институт. Близо три четвърти (74.9%) от тях са в градовете. Делът на едночленните домакинства нараства от 30.8% през 2011 година на 35.8% през 2021-ва. Най-голям е относителният им дял в областите София и Монтана. Между двете преброявания домакинствата намаляват в 25 области, най-чувствително във Велико Търново, Плевен и Враца. Броят на домакинствата в страната намалява с 4.7%, а лицата в тях намаляват с 11.7%. Продължава процесът на увеличаване на едночленните и двучленните домакинства, за сметка на многочленните, сочат данните от статистиката. През 2021 г. близо две трети от домакинствата в страната са с по един или двама души. Продължава и тенденцията на увеличаване на относителния дял на домакинствата, в които няма  деца под 16-годишна възраст. Такива са 78.0% от домакинствата в страната. За областите Видин и Монтана процентът е над 80.


Делегация от област Ортенау, Германия, посети Видин по покана на областната администрация. В делегацията участваха местни политици и предприемачи. Двустранният обмен бе съсредоточен върху темите за професионалното обучение, туризъм, икономика и бъдещи начини на сътрудничество. 


Община Мездра кандидатства със седем проектни предложения за саниране на многофамилни жилищни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост. Две от подадените девет заявления за участие в процедурата са отпаднали заради несъответствия с изискванията на процедурата. Община Мездра кандидатства за получаване на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради за близо 4 400 000 лева. Предстои да бъде извършена оценка и класиране на подадените проекти от оценителна комисия на национално ниво.


Районен съд – Берковица потвърди наказателно постановление на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което на Водоснабдяване и канализация (ВиК)-Берковица ЕООД е наложена 20 000 лева санкция заради неизпълнени показатели за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи, съобщават от Окръжен съд-Монтана.


Общинските съветници в Кула гласуваха корекции по бюджета на редовно заседание. 


Учени се надяват, че са разкрили къде се намира гробът на Христо Ботев - това заяви Николай Иванов, който представи във Враца книгата си "Нови документи за гроба на Ботев". Авторът дойде във Враца, за да покаже къде според него се намират костите на Войводата. 


Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Във Видин ще се проведе лекция сред ученици, каза Наталия Милкова, психолог в Регионалната здравна инспекция. 


Ученици от Монтана участваха в Деня на отворени врати в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) днес, 31 май.


Ученици от ОУ "Христо Ботев" в Мездра изработиха макети, с които показаха знанията си по геометрия. 


Колективът на Детска градина "Синчец" във Видин изпрати своите възпитаници, които от 15 септември ще бъдат в първи клас. Дворът на детското заведение се превърна в сцена за децата за повече от час. Родители също присъстваха на тържеството. 


За поредна година по повод Международния ден на детето Фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин и Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Видин и Общинския съвет по наркотични вещества, организират детския празник "Щуроландия".


Общинската управа в Лом е подготвила празнична програма по случай 1 юни – Международния ден на детето. 


Община Мездра е подготвила празничната програма по повод Международния ден на детето - 1 юни. 


Общинският съвет във Враца реши да обяви 1 и 2 юни за почивни дни, като в същото време четвъртък и петък стават и неучебни в общинските училища и детски градини. 


Община Видин кани своите най-малки жители, заедно с техните родители, както и младежите да участват в първото по рода си в града засаждане на различни видове дръвчета, храстова растителност и цветя в парковите пространства. Средствата, с които е закупен посадъчният материал са получени от предадените стари отоплителни уреди по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Предвижда се да бъдат засадени 80 различни видове дръвчета, около 2500 броя храсти и 20 броя паркова роза. Всички необходими инструменти и материали за работата ще са осигурени от Общината. Всяко семейство, което желае да се включи в инициативата, може да се запише за участие в кампанията на тел. 094/609468 или на място в сградата на общинската администрация на площад „Бдинци“, ет. 8, ст. №4. Заявки се приемат в срок до 17:00 ч. на 9.06.2023 г.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42