Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шесто издание на фолклорния фестивал "Хоп- троп на хорото" в село Иново

7
Снимка: Община Видин

В Иново бе проведен фолклорния фестивал  "Хоп- троп на хорото". На откритата сцена своето творчество показаха 26 танцови състава. Имаше и изяви на трима индивидуални изпълнители. Тази година за първи път бе организирана кулинарна изложба на северозападната баница с награден фонд.


Гост на фестивала бе и кметът на Община Видин Цветан Ценков, който поздрави читалищните дейци с организирането на фолклорното събитие и изрази удовлетворението си от факта, че продължават традициите и съхраняват народното ни творчество. 


"Надявам се, че тези духовни празници на населените места, какъвто е Свети Дух за Иново, читалищата, културата, духовността да дадат мощен тласък на нашия народ да излезе от кризата. В такива времена хората започват повече да се обединяват", каза той.


Видинският кмет изрази готовност Община Видин да помогне за възстановяването на покрива на училището в селото, което изгоря преди броени дни. 


Водосвет за здраве на жителите на селото отслужи отец Ванко. 


Организатори на фестивала са кметството в село Иново и Народно читалище "Свети Паисий Хилендарски-1926“ със съдействието на Община Видин.


   


Галерия

Вижте още

Снимката на 25 септември 2023 година

Деветнадесет театрални състава ще участват тази година в поредното издание на  Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка в Лом. В програмата зрителите ще видят 21 спектакъла на театрални формации от Суворово, Алфатар, Ботевград, Белоградчик, Раковица, София, Сопот, Брезово, Исперих, Самоков, Костинброд, Драганово, Пазарджик, Телиш,..

публикувано на 25.09.23 в 18:10

Таланти от село Зверино завоюваха поредни отличия

Мъжката фолклорна група "Змей горянин" при Народно читалище ”Факел 1926” в мездренското село Зверино спечели голямата награда в раздел „Вокално изкуство” на Осмия национален фолклорен събор "Ритъмът на България" 2023. Форумът се проведе в Ловеч.  Йордан Барисов от фолклорната група в Зверино спечели златен медал за изпълнението му на автентични..

публикувано на 25.09.23 в 16:29

Недялко Томов е кандидатът за кмет на Вършец на коалиция ПП-ДБ

Коалиция Продължаваме Промяната –  Демократична България издигна кандидатурата на  Недялко Томов за кмет на община Вършец , съобщиха от формацията. Той  е  магистър по финанси,  роден и израснал в курортния град.  Завършва висшето си образование в УНСС в София – бакалавър по икономика  на търговията и магистър по публични финанси, работи..

публикувано на 25.09.23 в 16:18

ГЕРБ регистрира листите си с кандидати в община Видин

ГЕРБ регистрира в Общинската избирателна комисия във Видин листите си с кандидати за кметове и общински съветници . Кандидатът за кмет на община Видин Александър Матеев , който води и листата за общински съветници, очерта основната цел: "Аз съм първи в листата, втори е Тихомир Станчев, трети в листата е Валери Димитров, четвърти е Алекс..

публикувано на 25.09.23 в 15:58

Баща и син получиха условни присъди за убийство в Костелево

Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда към баща и син, причинили по непредпазливост смъртта на свой наемател. Драмата се разиграла на 21 май м.г. в къща в село Костелево , което се намира на 10 км от Враца. Окръжните магистрати издадоха условни присъди на двамата подсъдими за нанесена от тях тежка телесна повреда на мъж от София,..

публикувано на 25.09.23 в 15:45

Фондация „Антикорупционен фонд“ организира дискусия във Враца

Как местните власти могат да бъдат по-прозрачни и отворени към гражданите и по какъв начин гражданите могат да противодействат по-ефективно на корупцията - на тези въпроси ще търсят отговор на дискусия във Враца . Тя ще се проведе на 26 септември в Младежкия дом в града и на нея екипът на фондация „Антикорупционен фонд“ ще представи разработени..

публикувано на 25.09.23 в 15:25

Адвокат Стефан Стефанов е кандидатът на "Възраждане" за кмет на Видин

"Възраждане" издигна кандидатурата на адвокат Стефан Стефанов  (на снимката - в средата) за кмет на община Видин . Номинацията му беше представена от Валери Сираков , народен представител и областен координатор на партията за областта, който ще оглави и листата за общински съветници на формацията. "Кандидат, който е достатъчно разпознаваема..

публикувано на 25.09.23 в 13:52