Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Художник от Лом експериментира във всяка своя картина

9
Снимка: Радостин Иванов Личен архив
Снимка: Радостин Иванов Личен архив

Днешното издание на "Калейдоскоп" е посветено на изкуството и на  неговата катарзисна роля в живота на творците, а защо не и на обикновените хора. Защото изкуството се създава, за да ни докосва със своята красота и сила, да ни  радва  със своите цветове и багри. 

Гостът ни днес е Радостин Иванов, художник, роден в град Лом през 1981 г., който и днес живее в родния си град.

Детството му е истинско, слънчево и безгрижно. Спомня си с любов баба и дядо, реката, приятелите. Училището не е оставило в него приятни спомени, но затова пък днес онази опитност  от училищните бягства и неизвинени отсъствия му дава възможност да подхожда с разбиране и любов към децата, които идват в неговата школа по рисуване.

Започва да се занимава с маслена живопис през пролетта на 2015 година и оттогава, както той казва,  пребивава в това измерение. Преди да стане  вдъхновен от  рисуването, експериментира в музиката, фотографията и киното. Определя творбите си в сферата между  реалното и абстрактното. Твори с експресионистичен дух , като целта му е всяка картина да се откроява с неповторимост.

Създава свой ритъм на етапите в своето творчество, наречени "Сезони".

В периода 2018 – 2022 изучава "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" в СУ "Свети Климент Охридски" София.

До момента има общо 18 самостоятелни изложби – в София, Пловдив, Стара Загора, Русе,  Благоевград, Враца, Видин, Монтана, Козлодуй, Лом, Белоградчик. През пролетта на 2019 г. осъществява Северозападно художественото турне, наречено "Северозапад", с експозиции във Враца, Монтана, Козлодуй и Видин. Във Видин Радостин и директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова създават първата камерна зала за изложби в града. Залата се помещава в емблематичната сграда на бившата Турска поща, известна днес като Библиопоща, в която се провеждат културни събития.

През 2020 г. художникът печели първо място с живопис в конкурс на студентски съвет към Софийския университет, където изучава изобразително изкуство. През есента на същата година става носителят на първа награда с живопис от 13-тия национален студентски фестивал на изкуствата, организиран от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

През пролетта на 2022 реализира второто си Северно турне в градските галерии на Варна, Русе и Плевен.

В момента продължава да учи, следва магистратура специалност "Философия".

С любов говори за града си, за реката, за хората, които живеят тук, осъзнал, че изкуството му помага да преодолее всички трудности, дава му сили и вдъхновение да продължи напред като творец,  да работи и като творец и като учител по рисуване, прави погледа му по-проницателен и виждащ и най-дребните и важни детайли и претворяващ това в своите абстрактни картини.


"Alternate Spheres 2023" е най-новата изложба на художника Радостин Иванов. Авторът показва 16 абстрактни творби, на които е изобразена измислена планета и нейните осем фази. Идеята е чрез картините да се направи препратка към климатичните промени, каза Радостин Иванов:

"Самата изложба е част от голямо Северозападно турне, което ще трае шест месеца. Започвам от Видин, след това ще продължа март месец с Оряхово, Козлодуй, април месец с Белоградчик, май - Враца, юни - Лом, предполагам юли - Монтана... Ще представя новите си картини, които са с интересна концепция, така че всеки, който обича изкуството, да заповяда, да разгледа. Най-общо казано това е един цикъл от въображаеми планети. Аз ги наричам "алтернативни сфери". Всяка сфера е на различен етап климатичен, има си пейзаж към всяка планета."

"Рисувам общо взето в сферата на абстрактното изкуство, с техника масло. Изложбата е част от едно "Северозападно турне", което включва Враца, Монтана, Лом, Белоградчик, Оряхово, Козлодуй, като започвам именно от Видин“, добавя той и допълва:

"От 2015 година, когато започнах да рисувам, поемам сам всички разходи – както за материалите за рисуване, така и за самите изложби, които съм правил из страната. Единствено с лични средства осъществявам и настоящото приключение. Защото наистина е истинско приключение да представиш не само себе си, но и да допринесеш с нещо за развитието на културата в Северозапада.“

Това е третата изложба, която той представя във Видин. Освен в Северозапада, Радостин Иванов е показвал своите творби в галерии в повечето големи градове в България – София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе, Варна, Бургас.


ДЕТСТВОТО

"Аз имах едно слънчево детство, което от сегашна гледна точка оценявам това, че като дете бях меломан /страстен любител на музиката и пеенето/ и оценявам, че музиката ми е помогнала много. Докато слушах музика, мечтаех, и по този начин явно човек проектира разни неща в бъдещето. Баба и дядо са ме отгледали, а майка ми и баща ми са в София. Върнах се в Лом да живея през 2015 г., не съм го планирал– съдбовно беше. Хубаво детство имах в Лом.

От дете развих различно усещане спрямо другите, чувствах се далеч по-свободен, което имаше и своите негативи – в училище имах слаби оценки, сменял съм училища. Нямах въобще интерес да ходя на училище... Изкуството ме докосна и промени живота ми... 1997 г. излязох от Лом на 16 г., бях в Благоевград и после в София."

ПЕДАГОГИКА

"Знам колко е важно да се обърне внимание на онези деца, които са отхвърлени и да наблягам върху тях, защото във всеки човек се крие невероятен потенциал. Благодаря на хората, които ми помогнаха, това са: Миглена Андреева, на Кирил Апостолов, светла му памет, художник от Лом, на Елка Балачева, която много ми помогна..."

ЖИВОПИСТА

"През 2015 година бях в депресия, върнах се в Лом и влизайки в една книжарница, видях, че продават платна и маслени бои и  така изведнъж, съвсем неочаквано навлязох в маслената живопис. ...Като дете рисувах , но никога не ми е хрумвало да стана художник, изведнъж стана... Преди това се занимавах с фотография, с кино, имам вътрешна нужда и жажда да се занимавам с изкуство... Самото ухание на маслената боя, терпентина – това ме завладя... След 1 седмица си купих 30 платна."

2015 – ПРЕЛОМНА

"В рамките на месец и половина нарисувах 30 картини и направих изложба с тях и с моите фотографии, правени от мен преди това... По този начин започна всичко... Изкуството ме докосна... То ме измъкна и реално смятам, че  имам желание да посветя живота си в тази посока – да съм полезен, да бъда креативен. Приемам го като съдбовен момент, всичко се подреди така, както не съм и мечтал... Определям се като изключително щастлив човек."


РИСУВАНЕТО

"Държа процесът на рисуване при мен да е в пълна свобода, тотална неангажираност към правила и др. Защото това усещане за свобода дава  възможност на нашата естетика и сетивност да се интерпретира по някакъв начин в картините. И моя процес на рисуване го обожавам затова, защото просто сядам пред бялото платно и не си намислям какво да рисувам, просто трябва вътрешно затишие, спокойствие, да си в мир със себе си. Картината ми всеки път е експеримент, нещо, което не си правил.   При мен е жажда всеки път да се развивам в различна посока, да изненадам самия себе си от полученото.

За мен любовта ми към творчеството е, че една картина е хубаво  да провокира въображението. От българските художници ме вдъхновява Георги Касабов, Ендо, изключителен творец, за мен той е един истински будител.

Рисуването на всяка картина е все едно, че изпращам писма с моите впечатления,  с обич и позитивна енергия... без мрачни и тежки неща, плод на въображение..."

ЧОВЕКОЛЮБЕЦ

"Аз съм влюбен в човечеството като цяло, смятам се за човеколюбец, не знам дали това е правилната дума... Най-щастлив съм, когато виждам други вдъхновени хора, хора, които се замислят защо са тук на Земята... Вдъхновявам се от красотата на природата ни... Бих казал на хората да се радват на живота за това, че имат възможност да бъдат, просто правете нещата, които обичате, радвайте се на живота... Животът е нещо много вълнуващо..."

Повече може да чуете в интервюто с Радостин Иванов.


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Състезанието ще се състои в ППМГ

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30