Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

7
Снимка: Радио ВИДИН

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин. За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена канализацията на жк "Бонония". С времето асфалтът е изчезнал почти напълно. Образували се се огромни дупки, които хората сами запълват, за да не стават инциденти. А такива не липсват.

"Чиста дискриминация - оттам асфалтирано, оттук асфалтирано, при нас - не. Защо, какви сме ние? През 2000 година си счупих крака. Слизам от колелото и понеже е неравно... Този човек, който е до другата госпожа, е другият човек, който падна, подхлъзна се и си счупи таза. Това на какво прилича?! Нали и ние плащаме данъци... В бялата къща има един човек, който е инвалид, с него събирахме подписи, занесохме ги в Общината: "Тази година сте първи", само че отзад напред. Всяка година сме първи и ето досега... Мина Джуканов един ден, каза: Лично аз ще се заема, улицата ще я асфалтират. До днес не е. Ходихме миналата година при Скорчев, казва: 100 000 лева не са много, ще я баластрират. До днес нито е баластрирана, нито нищо... Отгледахме децата си на тази улица, след това отгледахме внуците си на тази улица, сега отглеждаме правнуците си на тази улица. Не е ли срамота. Никой не ни обръща внимание, вече близо 40 години. Нито си отваряме прозорците, защото дишаме прах. Само когато завали, си отваряме прозорците. А локвите, като се напълнят, колко сме запълвали тези дупки сами... 38 години не е асфалтирано. Беше асфалтирана, разкопаха я да пуснат канализацията и така я уби Господ... Дадохме три жалби, подписка. Последно 2021 година имаше 95 000 лева за улицата. Говорих със зам.-кмета. Той обеща, че ще валира улицата, догодина ще я асфалтират. Така си остана. Сега разбрахме, че са отпуснати 115 000 лева и се опасяваме, че пак няма да стигнат парите до тази улица..."

През годините хората се наслушали на обещания и започнали да губят надежда, че улицата им може отново да стане нормално проходима. Казват, че и сега не вярват нещо да се промени, но ни изпращат с думите: "Дано поне вие да ни помогнете". 

Ще бъде ли ремонтирана улица "Константин и Фружин"? С този и още въпроси, касаещи състоянието и обновяването на малката уличка, се обърнахме към Община Видин. От институцията отговориха:

"Улица "Константин и Фружин" е в лошо състояние. Пътните настилки не са ремонтирани от десетилетия. Предвиждат се ремонтни дейности. В момента тече процедура по избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните дейности. Средствата са от целева субсидия."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00