Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Снимка: Мирослав Гетов


Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да избира професия, не би я заменил с друга.

 "... Значи аз сътруднича още от 1962 година, бях на 14 години и ми публикуваха една дописка в окръжния вестник. От тогава започнах, до 1972 година бях дописник на този вестник. 1972 година, декември, ме извикаха за коректор, не бях завършил още Софийския университет. След това стажант репортер, репортер, редактор, завеждащ отдел, завеждащ отдел член на ред. колегия. След това се основа голяма област Михайловград (Монтана), там преминах на работа. Отначало като завеждащ отдел "Писма на читатели", а по-късно и отговорен секретар на този областен вестник, ежедневник. Ако трябва да избирам отново професия, отново бих се посветил на журналистиката, защото писането е в кръвта ми... Професията ми даде много, взе ми много нерви, много напрежение, но пък крайният резултат е много красив. Хубавите спомени са повече от лошите."

Освен успешна и дълга журналистическа кариера, Кирил Радовенски има зад себе си и две издадени книги. И до ден днешен продължава да работи в Общинския вестник на Мездра. Казва, че не може да се раздели с печатарското мастило. Често слуша и Радио ВИДИН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00