Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Снимка: Мирослав Гетов


Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да избира професия, не би я заменил с друга.

 "... Значи аз сътруднича още от 1962 година, бях на 14 години и ми публикуваха една дописка в окръжния вестник. От тогава започнах, до 1972 година бях дописник на този вестник. 1972 година, декември, ме извикаха за коректор, не бях завършил още Софийския университет. След това стажант репортер, репортер, редактор, завеждащ отдел, завеждащ отдел член на ред. колегия. След това се основа голяма област Михайловград (Монтана), там преминах на работа. Отначало като завеждащ отдел "Писма на читатели", а по-късно и отговорен секретар на този областен вестник, ежедневник. Ако трябва да избирам отново професия, отново бих се посветил на журналистиката, защото писането е в кръвта ми... Професията ми даде много, взе ми много нерви, много напрежение, но пък крайният резултат е много красив. Хубавите спомени са повече от лошите."

Освен успешна и дълга журналистическа кариера, Кирил Радовенски има зад себе си и две издадени книги. И до ден днешен продължава да работи в Общинския вестник на Мездра. Казва, че не може да се раздели с печатарското мастило. Често слуша и Радио ВИДИН. 

БНР подкасти:

Вижте още

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

Възстановка край Берковица пресъздава героични събития от Междусъюзническата война

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война ще бъде представена на 30 септември в местността Стежи край Берковица . Организатори на родолюбивата проява са Община Берковица и проф. Иван Гаврилов. Подобно събитие се организира за пръв път в Берковица, обясни експертът в общинската администрация Бойка Попова , която разказа..

обновено на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

Враца става отново книжен град

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град" . Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от днес,  28 септември до 30 септември . Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години..

публикувано на 28.09.23 в 10:00

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00