Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейското куче Кай - героят, спасил възрастна жена край село Водна (видео)

5
Снимка: Радио Видин

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна. Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от близките на възрастната жена и награда от своя водач - старши полицай Петьо Василев от Областната дирекция на МВР-Видин, който работи с него от година и половина. В деня на акцията двамата се подготвяли за поредната тренировка, разказа полицаят. 
"Ние се подготвяхме с Кай да излезем да проработим една тренировъчна следа, когато ми се обадиха за реална следа. Отидохме на място, тръгнахме с Кай в посоката, в която се предполагаше, че може да е бабата. От дядото взехме нейна забрадка, за да може Кай да поеме миризма и да я търси. 10-15 минути след като излязохме от селото, той хвана следата. Един - два пъти спираше, губеше следата, пак я намираше. 40 минути след тръгването намерихме бабата. Кай се справи. Бабата беше в движение, в добро състояние. Близките много се радваха, благодариха, най-вече на кучето благодариха..."

Радио Видин

В деня на акцията климатичните условия в района на Водна били благоприятни и Петьо Василев нямал никакви съмнения, че Кай ще открие следата и ще се справи с поставената задача. 
Кай е немска овчарка. Името му е заимствано от това на героя на Киану Рийвс в "47 ронини". Малко е своенравен, но неговият водач държи във всички свои действия да е прецизен, да не прави грешки. В даден етап от обучението си кучето само трябва да вземе решение какво да предприеме. Това се налага най-вече при задържането на нарушител, когато кучето трябва да прецени дали този човек е заплаха за неговия водач и необходимо ли е да му помогне. 
"Ние сме един екип - той пази мен, аз пазя него. В същото време той върши работата, за която е подготвен. За да свърши тази работа, аз му помагам... Обучението на кучето е един дълъг процес, не става за един, два три месеца. Първите стъпки са да направя връзка с него. Всичко е под формата на игра, под формата на игра се изгражда и доверието, и послушанието. От момента, в който прекрачи прага, започваме. Кучетата са като спортистите, трябва да тренират всеки ден. Един спортист не тренира ли всеки ден, губи форма. Така е и с кучетата..."

Радио Видин

Четириногите, които се подбират за работа в полицията, са с потекло - техните родители също са били на служба. Така е и с Кай.
"Ние гледаме назад в поколението - майката, бащата, баба, дядо, какви качества са имали. Кай е внук на предишното ми куче Бък. Аз работя с още едно куче - Дарко. Той е специализиран за откриване на наркотични вещества. Общо кучетата ни са пет. Ние сме трима. Единият водач има куче за откриване на наркотични вещества. Другият има две патрулни кучета, едното е пред пенсия, но има достоен заместник... Кучетата разбират абсолютно всичко, което ние искаме от тях. Те усещат всяка емоция, дори и лошата емоция е в състояние да предизвика реакция в кучето, затова се стараем да запазваме самообладание във всякакви ситуации, за да не го предаваме на кучето, защото то усеща, разконцентрира се. Преди всичко кучето трябва да е концентрирано в работата, която върши." 
Службата на полицейските кучета продължава до 8-годишна възраст. След това излизат в заслужена почивка и животът им продължава в дома на водача. Петьо Василев в момента се грижи за две немски овчарки и джак ръсел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00