Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско читалище участва във форум в Китай

3
Снимка: НЧ Светъл ден-2009, гр. Видин

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009". Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество.

"Началото беше сложено преди две години, когато стартирахме проект "YES", чието значение е младежко предприемачество, заетост и социална ангажираност. Този проект сред 326 проектни предложения към Европейската комисия и одобрени 63, беше класиран на първо място, което е наша гордост. Разбрахме, че реализацията му е важна не само за нас, но и за Европейската комисия, още повече, че социалната ангажираност е важен елемент от цялата програма за младежка дейност на Европейската комисия. Заедно с нашите партньори се опитахме да го направим успешен, така, както е заложен. Първоначално проектът беше предвиден да се реализира на четири континента - Европа, Азия, Латинска Америка и Австралия. Впоследствие, поради ограниченията от ковид, отпаднаха някои от дейностите, свързани с австралийския ни партньор, но въпреки всичко другите продължиха и първоначално започнахме с набор на доброволци - млади хора, които искат да се ангажират със социално предприемачество, да придобият нови умения, след което да реализират своя идея. Тогава подбрахме чрез специална кампания 40 човека на възраст от 18 до 24 години. Те преминаха едно много хубаво обучение, което се водеше от преподаватели на Техническия университет - Куинсланд, които преподават точно социално предприемачество, след което представиха своите идеи. Освен знанията, които придобиха, получиха и сертификат, който е валиден за целия свят. Идеята, която избрахме, тази, която предложиха младежите, беше свързана и с дейността на читалището, защото все пак това, което можехме да предложим ние, беше базата, с която разполагаме. В града по това време нямаше школа за съвременни танци. Младежите решиха да направят те такава школа, като съответно преминат обучение за инструктори в тази сфера. Предложиха деца на безработни родители да могат да ползват безплатно школата, а деца, на които само един родител работи, да плащат половин такса, съответно да бъдат изработени сценични и тренировъчни костюми, които децата да ползват безплатно. Именно това беше елемент от социалната насоченост на тази тема, освен другото, което е правилното здравно развитие на децата, много широко застъпено точно в този вид школи." 

Във форума представителите от България участват заедно със свои партньори от Аржентина, Белгия, Китай и Румъния. Присъстват на лекция за социалното предприемачество, която изнасят преподаватели от Центъра за предприемачество към университета в Шанхай. Домакините организират и среща с местни предприемачи. В Гуанджоу посещават и модерен индустриален парк, където участниците в конференцията се запознават с организацията на производства на електромобили и части за тях, на чай и продукти за красота. От видинското читалище освен своята дейност, представят и специфични български продукти и възможности за съвместен бизнес.

"Ние си представихме нашата идея и мисля, че беше приета много добре, тъй като китайският представител, който показа тяхната платформа за младежки дейности, пожела тя да бъде включена при възможност и в тяхната платформа... Това беше добра оценка за нашата дейност, но освен нея, ние представихме пред този бизнес елит, хората, които бяха на тази конференция, неща, които са традиционни за България и само тук ги има. Представихме носиите, с които разполагаме, като ги представихме като форма за колекциониране от китайци, които биха искали да имат нещо такова, така че това е форма на бизнес и представяне на българската култура и идентичност. Освен това, представихме някои неща за Видин, водени отново от местен патриотизъм. Показахме някои неща, свързани с производството на вина, тъй като те не са много добре застъпени в Китай. Мисля, че предизвикахме интереса на един от сериозните бизнесмени на Гуанджоу, тъй като той дойде за допълнителни консултации, допълнителна информация, каза, че българският бранд не е познат в Китай и той би рискувал да направи нещо в тази насока. Разбира се, представихме и нашето кисело мляко, видинското производство, розовото масло, което няма как да не представи България." 

Читалището се развива във времето, разказва Борислав Ванков.

"Темата за социално предприемачество сме я застъпили сериозно, макар че народно читалище е свързано определено повече с фолклор и традиции, докато ние се стремим да го направим съвременно читалище, както навремето е било модерно да се събират хора да четат книги, тъй като са били рядкост. Сега много по-голяма рядкост е това, което ние правим. Затова си мисля, че нашето читалище съответства на времето си. То не само задържа традициите и ги разпространява навсякъде из България и света, но в същото време реализира модерни дейности, които от една страна са интересни за българите, за нашите младежи и граждани тук, от друга страна са интересни за нашите партньори в чужбина."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00