Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли оскъпяване на ремонта на Синагогата във Видин

Снимка: Светослав Цветанов

Ремонтът на Синагогата във Видин е пред приключване. Над 2 години продължиха строителните дейности, които имат за цел да възстановят една от емблематичните сгради в града и да я превърнат в Културен център "Жул Паскин". 

Народният представител Любен Иванов отправи питане към регионалния министър има ли оскъпяване на проекта.

"Това питане отправих като резултат от проведена приемна във Видин. Постъпиха въпроси относно Синагогата, изпълнението на проекта, относно това, че Община Видин взима кредити, за да изпълнява строително- монтажните работи по проекта... В резултат на въпроса ми от отговора разбираме, че до настоящия момент Община Видин е депозирала единствено искане за авансово плащане, което е било одобрено на 21.02.2022 година от Управляващия орган, но все още не са отчетени дейностите като не са искани средства за възстановяване", каза Любен Иванов.

Установено е още, че допълнителната сграда, която се строи към Синагогата не е с безвъзмездна финансова помощ, а с кредитен ресурс, допълни Любен Иванов.

От Министерството на регионалното развитие пишат, че по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. е бил сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реставрация на Синагогата и превръщането ѝ в туристически обект. Бенефициент е Община Видин, със срок на приключване 27 септември 2023 година. Към договора има допълнително споразумение за увеличаване стойността на парите за индексиране на разходите при инфлационни процеси с 492 783 лева и 10 стотинки. Така общата стойност на ремонта на Синагогата вече е 8 милиона 571 хиляди 374 лева и 54 ст. От регионалното министерство отбелязват и че бенефициентът не се е възползвал от максимално допустимото увеличение в размер на 15% от първоначалното заложените разходи. С оглед на това, че проектът се изпълнява с комбинирана подкрепа, коректната актуална стойност е малко над 10 милиона лева. От тях освен 8 и половина милиона лева безвъзмездна финансова помощ, 1 милион и половина е финансов инструмент и 15 хиляди лева собствен принос на Община Видин. Дейностите по проекта не са приключили. Бенефициентът е депозирал единствено искане за авансово плащане на 10 февруари 2022 година в размер на над 2 милиона и 700 хиляди лева. Процедурата по одобрение от Управляващия орган е приключила на 21 февруари 2022 година. Все още не е извършено отчитане на дейностите и не са искани средства за възстановяване на безвъзмездното финансиране. Управляващият орган не е извършвал проверки на място за физическото изпълнение и не разполага с документи по реализацията на дейностите. 

От пресцентъра на Община Видин отговориха писмено на въпросите на Радио ВИДИН във връзка с ремонта на синагогата.
Въпрос 1: Кога предстои да бъде открит обектът?
Отговор: Към настоящия момент не е определена конкретна дата за откриване на обекта. Срокът за приключване на проекта е 27.09.2023 г. и откриването на обекта ще се състои преди тази дата.
Въпрос 2: Каква е сумата, с която Община Видин участва във финансирането?
Отговор: С Решение на Общински съвет - Видин е одобрено финансиране по проекта от бюджета на Община Видин в размер до 30 000 лв. В момента собственото финансиране е в размер на 15 000 лв.
Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020, приоритетна ос 6 "Регионален туризъм", процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-6.002 "Развитие на туристически атракции". Условие на процедурата е проектът да се реализира чрез комбинирано финансиране - безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент, като финансирането чрез средства от безвъзмездната финансова помощ не може да е повече от 85 % от общата стойност на проекта. Предвид това, за целите на изпълнение на проекта, е сключен договор за инвестиционен кредит с "Регионален фонд за градско развитие" АД и "Банка ДСК" АД на стойност 1 500 000 лв.
Въпрос 3: Има ли опасност да се завиши значително сумата, с която Община Видин участва в проекта?
Отговор: Няма такава опасност.
Въпрос 4: Завишен ли е двойно бюджетът за допълнителната сграда - информационен център с кафене? Ако да, с каква цел е направено това?
Отговор: Бюджетът за допълнителната сграда - информационен център с кафене е определен съгласно Количествено-стойностната сметка към инвестиционния проект за реставрация и консервация на Еврейската синагога и реконструкцията и адаптацията ѝ за Културен център "Жул Паскин", който предвижда изграждане на обслужващата сграда, съгласно заданието на Възложителя.
Направено е завишаване на този бюджет с 8% във връзка с прилагане на Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, приета с ПМС № 290 от 27 септември 2022 г. и съгласно Указанията на Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 относно възможностите за увеличаване размера на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. на основание индексиране на разходите по договори, сключени при условията на Закона за обществените поръчки, при инфлационни процеси, които предвиждат възможност за индексиране на разходите за строителство с 15 %.
Въпрос 5: Променени ли са размерите на тази сграда?
Отговор: Тази сграда не е съществувала. Изграждането ѝ е предвидено във Виза за проектиране, издадена от Главния архитект на Община Видин, с която е съобразено проектирането на обслужващата посетителите сграда.
Въпрос 6: Как е направена подмяната на архитектурния проект, с който е спечелено финансирането, с друг и има ли риск от корекции?
Отговор: В проектното предложение, неразделна част от Договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, дейността по реставрация и консервация на Синагогата и адаптацията ѝ за културен център е предвидена да се изпълнява като инженеринг, т.е. тя предвижда един изпълнител да изработи инвестиционен проект, в съответствие с който следва да се изпълнява строителството. Дейността не е предвидена като изпълнение само на строителство по вече изготвен инвестиционен проект. Управляващият орган на ОПРР 2014-2020 е одобрил дейността да бъде инженеринг - изработване на инвестиционен проект (проектиране), упражняване на авторски надзор и строителство, извършвани от един изпълнител. Преди изработването на инвестиционния проект, по който се реставрира Синагогата са извършени необходимите проучвания - инженерно-геоложко и хидроложко проучване и спасително теренно проучване. Инвестиционният проект е сългасуван и одобрен от всички компетентни органи, включително от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Организацията на евреите в България "Шалом" и Сдружение „Регионална организация на евреите в България "Шалом" - Видин, дарили Синагогата на Община Видин. Надяваме се гражданите да се гордеят с реализирането на този значим за местната общност проект, който ще повиши както привлекателността на региона като предпочитана туристическа дестинация, така и ще привлече вниманието на повече инвеститори към областта.
Въпрос 7: Какви средства е получила до сега община Видин за реализирането на обекта?
Отговор: По договора за безвъзмездна финансова помощ са получени единствено авансови средства в размер на 2 739 139,75 лв., предвид това, че съгласно клаузите на договора условие за междинно плащане е наличието на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (Приложение № 15 към Наредба № 3 от 31 юли 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството). С Кореспонденция от 23.02.2023 г. Управляващият орган даде възможност да се измени тази клауза. Към настоящия момент Община Видин е предприела действия за искане за верифициране на извършените разходи.
По договора за инвестиционен кредит са усвоени средствата, необходими за разплащане на извършените от изпълнителите дейности.
Въпрос 8: Какви са заплатените до сега суми на изпълнителите?
Отговор: По договора за инженеринг са разплатени  7 733 052,78 лв. общо за изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи.
За изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите са платени 3 960 лв, а за упражняване на строителен надзор са изплатени 69 382,56 лв.
За организиране на официална церемония "Първа копка" и изработването на промоционални материали са платени 8 518,80 лв.
За доставка на обзавеждане и оборудване за обекта са платени 162 595,20 лв.
Общият размер на платените досега суми на изпълнителите е 7 977 509,34 лв.

Председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков заяви категорично, че няма да има допълнителни средства за ремонта на Синагогата:

"Всичко се извършва по проект. Няма да има допълнителни средства, гласувани от Общинския съвет. Допълнителни средства са това, което беше около 15% само за материалите и то не само за този проект, но за почти всички проекти, защото КСС-тата (количествено-стойностните сметки - бел.ред.) са правени преди 2-3 години, когато цените бяха по- различни."

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00