Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как времето влияе на настроението ни?

Снимка: БГНЕС

Науката има доказателства относно връзката между телата ни, емоциите и метеорологичното време. Основният начин, по който условията навън влияят на нашето настроение е чрез хормоните. Например при хубаво, слънчево и топло време, се повишават нивата на серотонин, тестостерон и ендорфини, което подобрява настроението ни, ставаме по-активни и имаме нужда от по-малко сън и почивка. При студено, мрачно време хормоналният отговор на тялото ни "връща" нивата на същите хормони, което ни кара да се чувстваме по-малко дейни, да искаме да спим и да почиваме повече, да сме тъжни.

Влиянието на времето върху психическото състояние на човека е известно от древни времена, казва психологът Кирил Кунчев:

"През пролетта, когато слънцето грее, ние обикновено искаме романтика, ще ни се да лудуваме, палави сме, изпълнени с енергия и обратно, когато е студено и облачно ни се иска да се завием в топло одеяло, изобщо да не излизаме от домовете си. Когато навън е ясно, хората говорят за слънчево настроение, а когато е мрачно или вали дъжд, тогава като правило в душата е "дъждовно". Да, вярно е твърдението, че настроението и поведението на хората имат зависимост от климатичните условия. Въздействието е наистина налице, има дори такъв термин, нарича се "метеочувствителни хора", посочи Кирил Кунчев. 

В резултат на милиони години биологична еволюция, човек е формирал механизъм за адаптация към влиянието на външните фактори или към околната среда.  

"Има автономна нервна система, която отговаря за работата на най-силния праг на настройка, на функционирането на нашето тяло. Тази система регулира пулса, кръвно налягане, метаболизма и други важни процеси. Тази уникална система позволява на човек при почти всякакви климатични условия да бъде в оптимум на своите физически и психически възможности. Известно е, че в облачно и дъждовно време, в студ хората са напрегнати, тревожни, изнервени, слабо комуникативни, защитни бих казал... Това е свързано с една уникална черта на човека, а именно, че той функционира едновременно в два свята. Първият свят е биологичният, в който властват физиологичните нужди - тук са потребностите от храна, от сигурност, от размножаване и т.н.... Вторият свят обаче е създаден от човека и той е социалният свят и тук можем да открием редица абстракти. Това е светът, в който човек всъщност остава през по-голямата част от времето. А тази реалност функционира по други закони, различни от биологичните. И често противоречи на тях."

Човек от раждането си до седмата година се намира в един особено сензитивен период, в който абсолютно приема картината на света от своите родители, казва още Кирил Кунчев. 

"С други думи, улавя дали модели на поведение, реакции към определени събития, емоционално отношение към света около тях и около самия себе си. В процеса на живота тази картина се подобрява, допълва се и формира определен житейски опит. В тази връзка се приема, че психичните реакции към времето в много случаи, колкото и парадоксално да изглежда, са продиктувани не от физическо влияние, а има едни социални модели на поведение, които човек е научил в този период на социално учене. Например, ако родителите са били тъжни през есента, тогава е много вероятно детето да направи същото и ако детето в детството си е уловило, че трябва да се радва на слънцето, тогава то прави това в зряла възраст. Ако родителите са били от категорията "зиморничави", то със сигурност те са развили цяла теория за опасностите на студеното време, която със сигурност са предали на децата. И тъй като те възприемат студа като някакво зло, напълно в реда на нещата е и настроението им да бъде неприповдигнато - да бъдат отстранени, тъжни, слабо комуникативни."

Някои хора обичат да се разхождат под дъжда, докато други не могат да бъдат извадени от домовете си в същото време. 

"Някои обичат топлината, други обичат прохладата. Някои харесват морския въздух, други мечтаят да живеят в гората. И ако имаше някаква линейна зависимост на състоянието на човешката психика от климатичните условия, то нямаше да има толкова различни реакции."

Повечето от анкетираните видинчани посочват, че са времето влияе на настроението им:

"Да, определено, много ми влияе времето. Чувствам се зле,  потиска ме лошото време, искам слънце, витамин Д, усмивките на лицата на хората. На настроението определено влияе времето... И аз съм по същия начин... Да се надяваме, че тия дъждове ще си отидат. ..Когато е по-слънчево аз се чувствам по-щастлива, подвига ми се настроението, а когато по-мрачно се чувстваш по-потиснат...Не ми влия по никакъв начин. Моето настроение не е зависимо от времето, независимо дали вали, дали е мрачно или има слънце- аз си имам цели и това ми определя деня и моето настроение... Аз живея в Англия и там ми влияе много зле времето на всичко, и физически, и ментално."

Макар на пръв поглед да звучи така, сякаш нямаме какво да направим, за да се справим с настроението си, когато времето е лошо, това не е вярно. На първо място можем да си създадем навици, които да гарантират, че промяната на времето няма да ни хване неподготвени. Излагането на достатъчно естествена светлина е основният такъв навик. Нужно е да го правим всеки ден, независимо от сезона, сутрин и следобед. Следва режимът на сън, физическите упражнения, редовното хранене с подходяща храна и поддържането на оптимална температура в помещенията, в които живеем. Времето навън в продължение на хилядолетия е било основен индикатор за това какво да правим и кога да го правим. Днес вече нямаме нужда от тази дълбока връзка, или поне не и на пръв поглед, но телата ни все още зависят от нея, така че най-доброто, което можем да направим за себе си е да се опитаме да намалим негативните ефекти и да подсилим позитивните. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50

Група по колоездене е сформирана в училището в село Ковачица

Група по колоездене е сформирана в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Ковачица , община Лом. Огнян Владимиров е ръководител на групата, учител по физическо възпитание и информационни технологии.  Групата по интереси се казва "Колоездене за бъдещето" и се реализира в периода от февруари до средата на юни.  "В групата по списък..

публикувано на 20.06.24 в 15:45