Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори минават през Сърбия заради затворения Е-79 край Мездра

5
Снимка: "Пътуващи Видин-София"

След затварянето на международния път Е-79 край Мездра заради строителството на новото скоростно трасе и насочването на част от тежкотоварния трафик през прохода "Петрохан", шофьори, пътуващи от и за Северозапада, предложиха алтернативен маршрут през Сърбия - Видин - Зайчар - Княжевац - Пирот - Димитровград - София. Трасето е по-кратко от съществуващите в момента пътни връзки от Видин до София. Освен това се избягва натовареният тежкотоварен трафик от и за Дунав мост 2. Алтернативният маршрут се ползва от години от Любомир Ценков. Той живее и работи в София, но често пътува до Видин и района. 

"Разстоянието от София, "Люлин", до Кула, центъра, е точно 207 км. Много по-кратък е. Единственият проблем е, че лятото, когато гастарбайтерите тръгнат да пътуват, на "Калотина" се образуват много големи опашки. Това е единственото нещо, което забавя, на мен ми се е случвало да чакам до 4 часа, за да пресека границата. Но от друга страна, дори и да не се използва магистралата в Сърбия, която е платена, има дублиращ път, който е в доста добро състояние и съвсем спокойно се кара. Разстоянието от границата до Пирот е около 20 км... Само в района на село Шугрин, ако не се лъжа, има един участък от километър и половина, който е в лошо състояние, всичко друго е изцяло реновиран път... Пътят е уникален, много е живописен, особено в този планински преход, който се минава..."

Маршрутът през Сърбия става все по-популярен в специализираните групи, създадени в социалните мрежи за пътуващите. Цветелина Христова изминава разстоянието Видин - София и обратно два пъти седмично и също не изключва възможността да предпочете пътуването през съседите. Младата жена смята, че движението на тирове през прохода "Петрохан", откъдето е маршрутът ѝ, е предпоставка за пътни инциденти и е необходимо да се предприемат мерки.

"Проходът "Петрохан" не е адекватен за сегашната ситуация да преминават тирове и леки коли. За мен е предпоставка за множество ПТП-та. Само вчера (12 юни - бел.авт.)  е имало поне две такива. Свидетели сме постоянно на множество катастрофи, заради което си отиват животи. Настоявам да се помисли за организация и ред, при който да има баланс между леки и тежкотоварни автомобили - дали да е с алтернативен маршрут за тировете, дали - с часове за преминаване. Надявам се посланието ми да бъде предадено коректно и идеята ми приета правилно... Психологията на българина е да роптае в интернет пространството, а така нищо не се променя. Доколкото съм запозната, вече има хора, които пътуват през Сърбия, за да се приберат във Видинския край. Доколко това е решение и доколко това е редно и нормално, това е тема за друга дискусия. Само искам да отбележа, че хората, които са го направили, не мисля, че са по-малко или повече шофьори, намирам ги просто за по-разумни. Наистина разумните хора пътуват с идеята да се приберат живи и здрави там, където са тръгнали. В случай, че видя, че положението е нетърпимо и това би било по-безопасно, да, бих пътувала през Сърбия."

Младата жена инициира анкета в групата "Пътуващи Видин-София (София-Видин)". Целта ѝ е да събере мненията на пътуващите как според тях трябва да се реши проблемът с преминаващите през прохода "Петрохан" тирове. В анкетата до момента са участвали близо 500 души, от които 82% смятат, че камионите трябва да бъдат отклонени по алтернативен път. 15% са на мнение, че е необходимо ограничение на часовете за пътуване на тежкотоварни автомобили. Едва 3% са посочили, че не е необходимо да се предприема нищо. Ако допитването събере представителен брой гласове, резултатите ще бъдат обобщени и изпратени до компетентните институции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47