Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пианистката Валентина Сеферинова: Музиката е едно богатство за мен

Снимка: Радио ВИДИН

В това издание на "Калейдоскоп" ни гостува една прекрасна талантлива, усмихната и позитивна дама, това е световноизвестната пианистка Валентина Сеферинова. И този невероятен талант е роден в нашия Северозапад.  За великденските празници  тя  подготви концерт съвместно с видинската Симфониета, в който изсвири втория клавирен концерт на Сен-Санс. 

Родена е по време на комунизма през 1969 година в красивия крайдунавски град  Видин, зодия рак е, оптимист по природа и в живота, музикант - пианист, преподавател по пиано, почитател на романтичната музика, и въобще на всяка музика, защото, както казва тя самата, без музика не може да живее. 
Майка ѝ е от Берковица, работила в радиосервиза в Михайловград, а баща ѝ от Мокреш - учител в Механотехникума в града. На 6 години се случва най-голямата чудо в живота на Валя, спомня си тя, в дома ѝ се появява пиано, щом го вижда, тя отсича съвсем уверено и непривично за едно малко дете: "Аз искам да стана пианист!"
След полагането на приемни изпити в читалище "Цвят" започва да ходи на уроци по пиано при Румяна  Гайдарова. След това нейн преподавател става Анелия Стоянова.  Редовно и с много желание учи тънкостите на свиренето на пиано, нейните преподаватели я учат, че талантът е 1%, а 99% е работа.  С много труд  Валя става толкова добра, че е избрана да представлява Видин на Първата детска Асамблея през 1979 година в София. 
Проф. д-р Любомир Динолов, виден пианист, педагог, музиковед, автор на многобройни клавирни транскрипции, изключителен ерудит  оказва силно влияние и помощ на малката пианистка. По онова време той често гостува във Видин, където изнася концерти и лектории. 
С много  постоянство и упоритост Валя успява да достигне и даже да надмине нивото на своите съученици по пиано. По отношение на свиренето и пианото тя е перфекционист, изпипва всичко до последния детайл и до последната нота. 

На 13 години заминава да учи в Музикалното училище в Русе. Школата е невероятна, изучават се много предмети, учениците получават перфектна подготовка. По-късно, когато идва в Англия, Валя може да направи съпоставка и вижда, че такава школа в Англия няма, затова тя е благодарна и признателна на това, което е получила като знания от българската музикална школа.
Завършва с отличен успех музикалното училище в Русе. Желанието ѝ е да стане пианист и решава да кандидатства в инструменталния факултет на Академията. Не я приемат. Връща се във Видин, където започва работа като преподавател по пиано и като корепетитор на хор "Боян Чонос". Работата ѝ носи удоволствие и радост и тя споделя, че това са едни от най-хубавите ѝ години. 
При второто си кандидатстване е приета в теоретичен факултет - музикален анализ при проф. Пенчо Стоянов. Дипломната ѝ работа е на тема "Интонационен строй и фактура в творчеството на Сергей Рахманинов". Тази тема предизвиква интерес у колегите ѝ в Англия, според Валя анализът ѝ е по-различен, защото анализира музика, която свири. 
През 1994 г завършва висшето си образование. Знае, че да се развие  един пианист, трябва да има много добра теоретична подготовка. Затова се явява на конкурс и започва работа  като асистент. 
През 1992 година участва в конкурс за пианисти в Англия, класира се на второ място, и се запознава с бъдещия си съпруг Майкъл. Запознанството им се случва в самолета, истинска съдбовна случайност, както казва Валя. Цели  6 години си пишат и се срещат, докато накрая създават семейство  и решават да живеят в Англия. Така Валя пристига в Англия през 1998 г., началото е трудно, но днес, след 25 години тя се смята за успяла и професионално реализирана личност. 
Днес тя е  клавирен педагог и преподава на студенти,  смята, че най-важното, на което трябва да научи своите студенти, е вярата в себе си. Окуражава ги и им вдъхва увереност, никога не започва първо с критиката, а първо с похвалата, въпросът е да се започне с позитивния момент, добавя тя.  
ПИАНОТО
"Повечето инструменти имат една линия, пианото има мелодия, има тембър, не е един глас, има хармония, ритъм, то е едно от най-богатите инструменти, свири много ноти в един момент и се получават акорди и хармонии, много богат инструмент, пианото е едно богатство, музиката е едно богатство за мен... Проф. Любомир Динолов ми каза: "Талантът има таван, даже да свириш по 6-7 часа, в един момент не можеш да надминеш този таван, за да се развиеш като пианист, трябва да имаш много добра теоретична основа" .

ЛЮБИМИ КОМПОЗИТОРИ 
"Първата ми детска любов, музикална любов беше Рахманинов, защото проф. Динолов ми даде да свиря Рахманинов за първи път на 11 години, "Баркарола" и тогава наистина почувствах силата на музиката и как този музикален език говори за себе си, не с думи, а с ноти и ти чувстваш в себе си точно какво ти казва. И разбира се, романтичната музика, тя е силата ми..."

ЗАБРАВЕНИТЕ КОМПОЗИТОРИ
"И другото, което направих в Англия, беше издирване на музика, която е забравена, през 2002 г. издадох компактдиск на Йоахим Раф... Забравени са и много еврейски композитори, такъв е Соломон Ядесън, вече имам 15 компактдиска на различни композитори, останали забравени днес. Много често записвам в Полша, записах Рожицки, Мошковски... Открих поколението композитори след втората половина на 19 век и началото на 20 век, това поколение го открих, с прекрасна музика, с  хармонии, чудни багри..." 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 
Вижте още
Състезанието ще се състои в ППМГ

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30