Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад посочва предизвикателствата пред уязвимите групи във Видин

Снимка: Личен архив: Таня Кълцева

Доклад, изготвен от сдружение "Организация Дром" изследва на местно ниво предизвикателствата, които срещат уязвимите групи във Видин- прояви на дискриминация, нетолерантност, език на омразата и престъпления от предразсъдъци. Проучването е сред инициативите на консорциум, координиран от Български хелзинкски комитет в партньорство със сдружението и още четири неправителствени организации- "Ромска академия за култура и образование", "Асоциация ИНТЕГРО", Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Младежка ЛГБТ организация "Действие". Изпълнява се с подкрепата на програмата на Европейския съюз "Граждани, равенство, права и ценности". Целта е да се утвърди ролята на граждански организации, които представляват интересите на уязвими общности в България. Докладът е насочен към изследване на състоянието на обществените нагласи, каза експертът от "Организация Дром" Таня Кълцева.

"Установи се, че най-уязвимите групи са тези, които са защитени от Закона за защита от дискриминация. Това са групите, които се различават по своята етническа принадлежност, по своята сексуална ориентация, по своята религиозна принадлежност и още много. Конкретно за Видин и региона, изследването се фокусира върху ромската етническа общност, защото това е най- добре оформената група, различна от хората с български етнически произход."

Анкетирани са 17 души, всеки от които е експерт в своята област. Проучването се фокусира върху образованието и социалните дейности в региона.  

"Обстановката в града е толерантна към различните. Подчертавам, че различните в случая с нашето конкретно изследване са в голямата си част ромската етническа общност. Има промяна в отношението и промяната е към добро. От чисто сегрегирана група, отделена в собствения си квартал, в собственото си училище, ромите в момента са една нормална част от населението на град Видин и региона, по нищо неразличаваща се, като изключим етническата принадлежност. Градът е станал по-толерантен, нещата вървят към добро. Това е генералният извод, макар че има мнения, че дискриминация съществува на всяко едно ниво, във всяка една институция, във всеки един момент от ежедневието и тя е видима и усещаща се, както и има мнения, че няма никакви проблеми и всичко е наред. Двата полюса присъстват, но като цяло изводът е, че градът е толерантен."

Прояви на нетолерантност има, но те са във все по-малка степен и засягат все по-малко хора. 

"Дискриминацията все пак е обществено явление. Тя не може да бъде изкоренена. В много голяма част от случаите става въпрос за лично усещане и за едно лично възприятие на неправилно третиране. Дали е дискриминация, това вече е отделен въпрос и не е толкова лесно едно поведение да бъде определено като дискриминационно и нетолерантно. По тези въпроси трябва да се говори. Всеобщо е мнението и тук почти няма някой да се отделя от мнението на групата, че не се говори достатъчно. Едно по-обширно говорене. Едно възпитание по темата би направило по-лесно разпознаването на подобно поведение, защото дискриминацията, езикът на омразата, нетолерантността предполагат едно поведение, което е трудно да бъде първоначално определено. Затова случаите на непряка дискриминация, тази, която е скрита, доста трудно  биват установявани и доказвани."

Промяната в отношението е трудна, защото съпротивата към различията е първата човешка реакция, но информираността и знанието дават инструменти тя да бъде потушена, казват от "Организация Дром". Докладът показва добри и лоши примери. Посочва се казус с младеж от ромски произход, който първо е назначен на работа, а след това освободен именно заради предразсъдъци към тази етническа група.

Друг случай, който описват в доклада, е отказано обслужване на човек с увреждане в клон на телекомуникационна компания. Мотивът е, че заради увреждането си той не може да се възползва от дадената услуга. Комисията за защита от дискриминация се произнася в негова полза.

От неправителствената организация посочват в доклада и примери, които са обнадеждаващи. Сред тях е практиката на здравните медиатори. Освен преките си задължения, те същевременно помагат на хора, които не могат да четат и пишат за попълване на документи за социални помощи. Здравните медиатори дори прехвърлят случаи на социалните работници и обратното се случва. Такова сътрудничество е само в помощ и подкрепа на хората, посочват от "Организация Дром". 

Положителен пример е десегрегацията в образованието, за което "Организация Дром" работи в продължение на години, припомнят в доклада. 

Целта на инициативата, в която участват шестте неправителствени организации, е на базата на изготвените анализи да се намерят начини темите, свързани с дискриминацията да бъдат така представени, че да са ясни за хората:

"Да могат те да определят що е то дискриминация, що е то е нетолерантност, как да се отнасяме към такива случаи и как да не ги предизвикваме, и как да се борим с тях, когато ги има."

В заключение от неправителствената организация посочват, че усилията за борба с дискриминацията са ефективни само когато се градят върху стабилната основа на сериозно поетия ангажимент от страна на институциите, неправителствените организации, гражданското общество, както и всеки отделен човек. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00