Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 юни 2023 година

Снимка: Община Враца

Проливният дъжд наводни къщи и пътни артерии в село Лиляче, съобщават от общинската администрация. Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение в населеното място.

Тежка е обстановката в град Димово след поройните дъждове, паднали този следобед. Международният път Е-79, който минава през населеното място, е затворен в участъка между Дунавци и Ружинци. Няма пострадали хора, но са нанесени сериозни материални щети по пътната инфраструктура, има и много наводнени къщи, обясни за Радио ВИДИН кметът Светослав Славчев.

Няма опасни язовири на територията на областта, съобщават от Община Монтана. Денонощно се следят нивата на всички водоеми, заяви областният управител Валери Димитров. 

Целият институционален ресурс на държавата е впрегнат за преодоляването на щетите от наводненията в Западна България. Това каза министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и увери, че ръководеното от него министерство е в готовност да помогне за спешни ремонти в пострадалите населени места. 

Разчистват щетите след наводнението в селата Боровци и Гаврил Геново.  Заради обилните валежи през нощта не е имало електричество в населените места в община Георги Дамяново. 

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР предприема всички превантивни мерки за защита на населението в област Монтана, съобщават от пресслужбата на правителството. Два модула на пожарната служба се включват в работата по свалянето на нивото на язовирите "Христо Смирненски" и "Клисурица". 

Пороен дъжд е наводнил дворове на къщи в село Старопатица, община Кула в следобедните часове днес. Значителното количество валежи е причинило щети и в село Коста Перчово, каза заместник-кметът на община Кула Людмил Лалов. 

Село Черно поле може да остане откъснато от света. Вследствие на голямото количество валежи вчера, пропадна участък от пътя, свързващ населеното място с общинския център Ружинци и път Е-79. 

Преминаването по моста в Лютиброд е безопасно, шофьорите да са спокойни, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  В момента отсечката е част от обходния маршрут за автомобилите до 3,5 тона поради модернизацията на път I-1 в участъка между Мездра и Лютидол. 

С осем гласа  "за" и един "против" Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за временен ръководител на държавното обвинение. След гласуването Сарафов се обяви за незабавни реформи в прокуратурата.

Заради преминаването на тежкотоварни камиони през прохода "Петрохан" жители на Берковица организират протест. Протестиращите ще се съберат днес в 18:30 часа на разклона за град Вършец, в местността Чапраза - точно на изхода над град Берковица в посока София. 

Днес се проведе Националното външно оценяване по математика за учениците от 7. и 10. клас. За 150 минути седмокласниците трябваше да решат 23 задачи. 

От компанията "Уестингхаус Илектрик" обявиха, че са подписали договор за предварителни инженерни дейности с АЕЦ "Козлодуй" за нови мощности и изграждане на нов реактор на площадката на централата. АЕЦ "Козлодуй" вече има договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво.

В обновени зали посрещат в Младежкия дом във Враца. От днес в Младежкия дом ще се играят спектакли от програмата на 20-ия Международен младежки театрален фестивал "Време".

Продължава набирането на средства за Биляна Христова, която се нуждае от спешно лечение. Младата жена се нуждае от спешно лечение в турска клиника. 

Училище в Монтана получи награда от просветното министерство. СУ "Йордан Радичков“ грабна наградата в категория "Изграждане на гражданско съзнание, в т.ч. доброволчески, благотворителни инициативи, обществено полезни дейности, и съхраняване на националното самосъзнание". 

Грънчарско студио "Бързия" отвори врати в Монтана. Всеки желаещ може да дойде в Младежкия дом и да опита да направи паничка или друг предмет от глина.

За поредна година Лом ще бъде домакин на мотосъбор, който ще се проведе от днес, 16 юни до 18 юни. Организаторите от местния мотоклуб "Ягула" очакват за събитието да пристигнат стотици мотористи от цялата страна, както и участници от Румъния, Сърбия и Македония.
По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42