Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2023 година

Село Лиляче след наводнението от 16 юни 2023 г.
Снимка: Ива Антонова

Продължава отстраняването и оценяването на щетите нанесени в Северозападна България от поройните дъждове. Всички институции в правителството, както и кметовете по места работят координирано за бързо компенсиране на домакинствата във Врачанско, Монтанско и Видинско. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и уточни, че целта е хората да си подадат заявленията до края на месеца. Еднократната помощ за храна, вода, медикаменти е 1500 лв. Има и допълнителна помощ до 2500 лв. за техника.

Общинският съвет във Видин гласува 60 хиляди лева помощ за пострадалите семейства от наводнението в град Дунавци. Между 300 и 1500 лева ще получат засегнатите домакинства. Предложението е на общинския съветник Красимир Асенов и получи одобрението на мнозинството. Пострадалите могат да получат помощ и от държавата. Около 60 са засегнатите от бедствието домакинства. Комисия описва щетите.

Засипан е пропадналият участък на пътя от село Черно поле към главен път Е79 и Ружинци. Така населеното място отново е достъпно с автомобил. Другият път, който свързва Черно поле със Смирненски и Брусарци, остава затворен за преминаване на моторни превозни средства.

Около 80% от наводнените имоти в Дунавци са отводнени, след като бяха залети от река Войнишка. За останалите къщи дейностите по отводняването продължават.


Доброволци ще помагат на пострадалите от наводнението в Дунавци. Инициативата е на Кристиян Николов от Видин, който  организира доброволческа бригада. Апелът на организатора е към желаещите от региона, които могат да се включат с почистване на наводнените жилищни имоти и дворни места. Помощта ще се оказва от днес всеки ден от 18:00 до 21:00 часа. 

Овладяна е ситуацията след бедствието, предизвикано от поройните дъждове в Димово, коментира за Радио ВИДИН кметът на общината Светослав Славчев. Наводнените имоти са отводнени и почистени. Главният път Е-79 на територията на общината е почистен и отворен за движение. Остава проблемът с щетите, нанесени на пътната инфраструктура в общината. Има опасност мост, свързващ двете махали в село Бела, да падне. Комисия ще го оцени и затвори за преминаване на автомобили при необходимост.  Междувременно в Димово днес се мият и дезинфекцират улици. 

Заради високите води на река Тимок в град Брегово е затапен участък по протежение на дигата, който преди години умишлено е оставен отворен, за да може при необходимост от там да се оттича водата. Участъкът е укрепен с чували с пясък. Няма опасност от преливане на реката, но на места от подпочвени води са залети земеделски площи, каза кметът Илиян Бърсанов. Доброволци от града помагат за премахването на високи дървета, които причиняват аварии на далекопровода.

В област Враца продължават усилията за нормализиране на обстановката след бедствието, предизвикано от поройните дъждове. След отводняването на ход е почистването и дезинфекцията. От днес започва подготовката на документите, с които пострадалите могат да кандидатстват за подпомагане. Отменено е частичното бедствено положение в най-засегнатото село в община Враца Лиляче. Започва описване на щетите по инфраструктурата, обясни кметът на Враца Калин Каменов.


Отменено е частичното бедствено положение, което бе наложено заради наводненията в Хайредин и Михайлово, съобщи за Радио ВИДИН кметът на общината Хайредин Тодор Алексиев. Нивото на река Огоста спада и водата се прибира в речното корито. 

Продължават въведените в действие мерки за постоянно наблюдение на нивото на река Скът в с. Липница, с. Крушовица и гр. Мизия, както и периодични огледи на критичните участъци по дигите на реката на територията на с. Крушовица и гр. Мизия. След направени обходи от екипи по течението на река Скът не са констатирани компрометирани участъци на дигите и няма наличие на разливи, съобщават от Община Мизия. Поставени са чували с пясък около шахти и канали при проблемните участъци и помпената станция на ВиК, с цел предотвратяване пропускането на вода от същите при повишаване на речното ниво. Към 16:00 ч. нивото на реката в района на Мизия е било 1,40 м, което е далеч от критичното ниво 2,95 м. 

Започва дезинфекция на засегнатите от бедствието обекти в община Берковица. Дезинфекцията ще се извършва по сигнали на граждани, пострадали от наводнението. Днес е извършена дезинфекция на над 80 домакинства. Препоръчително е помещенията да не се ползват 3 часа след обработката.

Окръжен съд- Монтана осъди бивш директор на два социални дома в село Добридол, община Лом, да заплати на Община Лом 195 509 лева – присвоени парични средства и вреди, нанесени за времето, през което е ръководела социалните заведения, съобщават от правораздавателната институция. След извършен вътрешен одит на Дом за възрастни хора с деменция и Дом за стари хора – село Добридол, за периода 2013-2017 г. Общинската администрация в Лом е констатирала редица нарушения на действащо законодателство и трудовата дисциплина, поради което подсъдимата е била уволнена, а материалите от проверката са изпратени на прокуратурата и е образувано досъдебно производство. Бившият директор трябва да заплати на Община Лом 189 523 лева – причинени от нея вреди от присвоени чрез фалшиви фактури парични средства и 5986 лева – вреди в резултат на бездействие – неполагане на достатъчно грижи за ръководене и стопанисване на повереното ѝ имущество. Подсъдимата трябва да заплати на Община Лом и 3825,60 лева разноски по делото. Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок.

С нов лекотоварен автомобил се сдоби Домашният социален патронаж във Вършец. Автомобилът е специализиран за разнасяне на храна за потребителите на услугите "Домашен социален патронаж" и "Топъл обяд". Двете услуги се предоставят на над 300 потребители  във всички населени места на община Вършец (гр. Вършец, кв. "Заножене" и селата Долна Бела речка, Горна Бела речка, Долно Озирово, Горно Озирово, Стояново, Черкаски, Спанчевци и Драганица), както и на потребители от с. Лютаджик, община Враца.

Книгата "България и Швейцария: Имена от историята" на известния икономист, политолог, историк и дипломат Венелин Цачевски ще бъде представена на 20 юни в Лом. Авторът представя дейността на швейцарски граждани в България от началото на XX век до края на Втората световна война. Книгата ще бъде представена от 16:00 часа в ломското читалище.

Благотворителен концерт в помощ на пострадалите от пороя организира утре, 20 юни, Народно читалище "Иван Вазов - 1872" в Берковица. Благотворителното събитие ще се състои в големия салон на читалището от 18:30 часа. Определен е минимален вход от 5 лева. 

Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй" ще проведе Ден на отворени врати на 24 юни, събота. Посетителите ще имат възможност да разгледат един от следните обекти – пети блок, шести блок, Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок, посочват от АЕЦ. Посещенията ще се извършват само след предварително записване. Записванията могат да се направят  до 21 юни, включително, от 10:30 до 15:30 часа. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00