Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юни 2023 година

Снимка: Община Видин

В периода от 20 юни до 27 юни жителите на град Дунавци, потърпевши от наводнението от 16 юни, могат да подават заявления за възстановяване на щетите, съобщават от Община Видин. Въз основа на това комисия ще извърши оглед на място и ще се прецени какви са пораженията за всяко едно домакинство.


В град Дунавци, където е обявено частично бедствено положение, доброволци от Българския червен кръст оказват помощ на пострадалите. Екипи са се отзовали още в петък през нощта, каза директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова.


В засегнатите от наводнението домове в Берковица се извършва дезинфекция. За два дни ще се извърши дезинфекция на първите над 100 домакинства, подали сигнали в община Берковица. 


Благотворителен концерт в помощ на пострадалите от пороя ще се състои днес, 20 юни, в Берковица. Организатор е Народно читалище "Иван Вазов - 1872" в града.


В община Криводол беше отменено частичното бедствено положение. Отводнени са жилищните и учебни сгради в населените места, които бяха залети от пороите и придошлите реки. Все още има разливи в земеделски земи. 


Три моста над реки в села от община Криводол са компрометирани от водната стихия, заляла региона през почивните дни, съобщи кметът на общината Христо Доков. Най-сериозно е положението със съоръжението в село Добруша. 


Покачило се е нивото на река Скът в град Мизия. Тази сутрин то е близо 220 см при критична стойност от 295 см. Има разливи в района на помпената станция на "ВиК" извън града.


Животновъдите и пчеларите могат да кандидатстват за помощ за унищожени животни и пчелни семейства вследствие поройните дъждове и наводненията, съобщи Министерството на земеделието. Пострадалите регистрирани земеделски стопани трябва да попадат заявление до съответните областни дирекции „Земеделие“, където има сформирани постоянни комисии.


Между 4 и 5 процента ще се увеличи цената на електроенергията за битовите потребители от първи юли, като следствие от включените по-високи разходи на държавната ТЕЦ "Марица Изток - 2". Това обяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, до 30 юни ще има окончателно решение за поскъпването на тока за следващият едногодишен период. Иван Иванов увери, че цената на топлоенергията няма да бъде повишавана от първи юли от КЕВР и ще се запази същата за следващия едногодишен период. Председателят на КЕВР не се ангажира дали ще продължи да действа намалената ставка на ДДС. 


Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни сгради в град Видин трябваше да приключи на 11 юни 2023 година. Срокът, в който изпълнителите трябваше да приключат санирането е удължен до 31.12.2023 година, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.


В сектора на държавното управление са наети най- много безработни през май, съобщават от Дирекция "Регионална служба по заетостта" в Монтана. Статистиката отчита 952-ма започнали работа през май на територията на областите Монтана, Видин и Враца, при 979 души през април. 


Започна ремонтът на акушеро-гинекологичното отделение (АГО) на врачанската болница. Ще се обновят предродилна зала и стаята за следоперативно лечение на майките, родили със секцио.


До два -три месеца се очаква да приключи ремонтът на Спортна зала "Балканиада" в град Лом, съобщи кметът на общината Георги Гаврилов. След ремонта съоръженията ще предлага възможност за практикуване на волейбол, баскетбол, тенис, хандбал, тенис на маса. Ще бъдат осигурени и подходящи условия за тренировки на състезатели по акробатика - спорт, който е с традиции в Лом, както и за спортистите от новосъздадени клуб по художествена гимнастика. Процедурата за обновяването на спортната зала в Лом стартира през 2019 г., след като Министерският съвет отпусна 1 100 000 лв. и Община Лом получи дарение от наследството на д-р Андрей Георгиев от 500 000 долара.


Започна полагането на асфалтова настилка на улица „Първа” в село Стакевци, община Белоградчик.


На 23 юни ще бъде извършена дезинсекция на тревните площи и на площите около водните обекти в град Мездра.


Изложбата "Фотодесант" на военния фотограф Вилхелм Йоцов ще бъде открита днес, 20 юни, в 17:00 ч. в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. В нея са подредени 30 фотоси, запечатали моменти от живота на българската армия през последните 20 години.


"Немски реквием" от Йоханес Брамс ще бъде представен тази вечер във Видин. Това е един от най-големите шедьоври в човешката история, каза диригентът Петър Димитров, който ще дирижира концерта на Симфониета Видин. Концертът е тази вечер от 19:00 часа в залата на Симфониета-Видин.


На 22 и 23 юни 2023 г. Община Монтана организира първия Международен кулинарно-фолклорен фестивал в града. На 22 юни в рамките на фестивала, ще се проведе и фестивалът на традиционната кухня „Бабина душица“, иницииран от писателката Ели Лозанова и подкрепен от Община Монтана. 

Симфониета - Враца ще изнесе концерт „Балканите и Европа“ в четвъртък, 22 юни. Солист ще бъде румънският кларинетист Петру Пане, диригент - Емир Нуханович.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05