Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител по йога: Практиката променя качеството на живот на всички нива

На 21 юни отбелязваме Международния ден на йога, който се отбелязва за девета поредна година. Йогата е здравословна практика, която е обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно и духовно наследство на човечеството. Тя е глобална култура на човечеството, защото знанието, което носи е за всички социални групи, във всички държави, насочена е към отключване на потенциала на човека, а ползите от нея са многообразни и се свеждат до по-фино и дълбоко ниво.

Петър Георгиев от Враца е учител по йога от 1989 година. Той е завършил Националната спортна академия. Учил е три семестъра йога. Петър Георгиев е един от основателите на Българската федерация по йога през 1990 година.

Сатянанда йога е неговата практика, която следва и усъвършенства. Духовният му учител е Свами Сатянанда Сарасвати, а упражненията са насочени към баланс на енергиите в основните аспекти  в човешкото тяло. 

Създава йога център "Арчана" (името означава " уважение, почит към мъдрост и знание") във Враца, който е втори по големина в България. Има и център по йога в Монтана. 

 В групите, които води, преобладават жените. Оказва се, че те са по-сензитивни и емоционални, обяснява Петър Георгиев:

"Жените са по-фини в йогата, по-дълбокото общуване го усещат повече, имат интуитивен усет... Ползата от йога е всеобхватна, не може да кажем, че тя въздейства само върху здравето... Йогата като култура и традиция се е запазила от хиляди години и е стигнала до нас. Тези знания са съхранени и това означава, че науката е с огромен принос в човешкото еволюция... Въздейства на менталния, емоционалния и физически аспекти... Днес йога има принос в развитието и културата на хранене, природата, отношението към себе си и другите... Когато човек отключва своя потенциал, той развива творческото начало в себе си и чувството на удовлетвореност, а това носи вътрешен баланс и здраве. .."


Как йога променя живота на Петър Георгиев: 

"В моя живот йога дойде, когато бях ученик. Имах една травма в гърба и реших да опитам леки упражнения от йога след лекция на Венцислав Евтимов. И след леки упражнения болката изчезна и започнах да се интересувам... Постепенно продължих с йога и пътят продължи, основаване на школи... Липсата на нравствени християнски ценности довежда хората до липса на баланс, губят опората и затова се появяват паник атаки и депресии. Човек, когато няма морални ценности, лесно губи центъра и посоката. В йога традициите това са първите две стъпала - моралните ценности и добродетелите в човек... За мен стана ясно, че в йога остават най-силните..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14