Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дунавци се възстановяват от бедствието

2
Снимка: Радио Видин

В град Дунавци, където река Войнишка заля приземни етажи, мазета и дворове на над 60 къщи, вече описват щетите. С решение на Общинския съвет във Видин бяха гласувани 60 хиляди лева, които да бъдат отпуснати незабавно за пострадалите. Заявления се подават до 27 юни. След това комисия ще извърши оглед на място и ще прецени какви са щетите за всяко едно от домакинствата. Залетите от реката имоти вече са отводнени и хората сега виждат какви са пораженията:


"Аз се радвах, че вътре няма вода, обаче явно просмуква отдолу и вече започна да ми се изкривява ламинатът, да ми излизат влажни петна по стените. Голяма част от всичкото това, което е вътре, ще се изхвърля... Оградата падна. Лозе, градина - всичко е наводнено."


Социални служители вече описват щетите, за да могат пострадалите да получат полагащата им се помощ от държавата, но хората казват, че няма да покрие загубите им:


"И десет хиляди да ни дадат, вече започна да се напуква. Ето, гледай тази колона. Вътре има вода до основите... С мозък, със силен характер, само с това ще се справим."


В Дунавци местни хора се организираха да помогнат на пострадалите.


"Събрахме около 18 доброволци. Разделихме ги на екипи, с отговорници. Съответно, обикаляме възрастни, болни хора, като приключим с тях, ще отидем във всяка една поредна къща да помогнем с каквото можем", каза кметът на Дунавци Димо Скорчев.


"Аз съм една от потърпевшите, обаче, сега помагаме на възрастни хора, дето не могат да се оправят сами," обясни Веселка Ликова-Шуманова.  


От нощта на наводнението, в Дунавци са доброволци от Българския червен кръст (БЧК). Първоначално донесли най-необходимото за евакуирани в кметството възрастни хора. Сега помагат с разчистването на домовете, обясни директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова:


"Очакваме също така от националното ръководство на Българския червен кръст в близките дни да бъдат изпратени хигиенни пакети, които ще бъдат раздадени по домовете на хората и предполагам и дезинфектанти."


Цветомир Цветанов от две години е сред доброволците от Червения кръст във Видин. Помага да разчистят дома на Божана Лилова.   


"Събрахме документите на жената, по-ценни неща, които са оцелели."


В Дунавци казват, че бедствието е могло и да бъде избегнато.


"Аз съм подавал сигнал в писмен вид. За реката и за дигите отговарят Напоителни системи. Отговорът беше, че чакат средства, чакат финансиране и започват веднага. Но финансиране няма, както няма и държава", посочи кметът Димо Скорчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25