Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен кулинарно-фолклорен фестивал се провежда в Монтана (снимки)

| обновено на 22.06.23 в 17:08
25
Снимка: Стефка Павлова

Монтана е домакин на международния фестивал днес и утре, 22-ри и 23-ти юни. В дебютното издание участват гости от Монтана и региона, представители на побратимените градове Пирот и Община Медиана (Ниш) - Сърбия, Каракал - Румъния, Бялогард - Полша и Фонтен - Франция, както и на читалища от община Монтана. Всички те представят традиционна кухня, подправки, напитки и фолклор.


В рамките на Международния фестивал се провежда и фестивалът на традиционната кухня „Бабина душица“, иницииран от писателката Ели Лозанова и подкрепен от Община Монтана. В него участват писатели от Монтана и страната.


"Вече за единайста година се прави. Тази година вторият ден ще бъде посветен на сблъсъка на северозападната и кухните на побратимените градове на Монтана. Както знаете, Монтана има 16 побратимени градове. Тук ще готвим, на площада, ето в тези шатри с представителите на побратимените градове и ще видим в директни елиминации кой как. Аз ще готвя боб с манатарки първо, пиле лютика ще сготвя...", каза Ели Лозанова.


Сред първите, които се включиха в предизвикателството, бяха Дебора Петкова и Димитър Петров- те са от младите писатели, които не се страхуват да експериментират в кухнята. Димитър Петров заменя писалката с ренде, за да направи салата с моркови и зеле, но под формата на кюфте. 


"Аз отдавна съм наблюдател на фестивала и сега имам възможност да участвам лично, и се чувствам изключително удовлетворен от това... Нашата рецепта е един по-различен поглед на салатата с моркови и зеле, която ще бъде направена под формата на едни симпатични кюфтета с яйце... Аз съм Дебора Петкова, млад писател, имам книжка с разкази, първата книжка, и съм дошла да помагам на Митко. Всъщност съм професионален готвач, завършила съм и просто реших така да ударя едно рамо." 


Цветомир Стефанов, пивовар от Чипровци, ще представи традиционна рецепта за региона:

"Спряхме се на жътварска чорба със зелени джанки. В нея ще сложим зелен лук, морков, чушка, тиквички и разбира се - зелени джанки... Тя е перфектна за летните горещини и за моментите, когато сме прекалили с биричката."


Представители на читалищата от Горно Церовене, Доктор Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци, Стубел, Студено буче и Сумер показват характерни за населеното място гозби, предавани от поколение на поколение. 


От Народно читалище "Христо Ботев" в село Сумер участват за първа година във фестивала. Приготвили са типични ястия, с които пресъздават кумска трапеза на сватба. 


"Приготвили сме домашна кокошка, пълнена, украсена като булка. Приготвили сме кумската питка с кумското дръвце, задушено по сумерски, налагана сумерска баница и трябва да има нещо сладко, за да им е сладко на младоженците, разбира се, сме приготвили месена, точена сладка, сиропирана баница...", разказа Лидия Костова, секретар на културното средище в Сумер. 

Димитринка Петрова, библиотекар в Народно читалище "Народна просвета-1908", с. Смоляновци представи традиционните за селото ястия, с които участват във фестивала:

"Ние, смолянци, сме известни като гъбари... Аз съм приготвила лютивките, традиционните, манатарките... Това е постна лютивица, която се прави с праз лук, печени чушки с домат и сирене. Лютивките, те се берат, като се откършат пускат мляко, за да се избегне това, се варят 90 минути във вряща вода, подсолена. След това през гевгир се чистят и се запържват с копър и червен пипер..."

Вторият ден от Международния кулинарно-фолклорен фестивал ще бъде открит в 10:30 часа на площад „Жеравица“ с фолклорен концерт на гостуващите състави от Пирот и Община Медиана (Ниш) - Сърбия, Каракал - Румъния и Бялогард - Полша. След края на концерта всички гости на фестивала ще имат възможността да дегустират приготвените от гостуващите готвачи традиционни за тези региони храни - френски креп от Франция, бигус от Полша. 

Надя Младенова, от Община Монтана, разказа повече за кулинарните изкушения, които ще се приготвят през утрешния ден:

"Демонстрация ще прави кметът от Франция. Той ще приготвя палачинки пред всички нас. Всеки ще може да опитва, ще има храна на корем. Румънската група ще прави редено зеле, разни деликатеси, сладки, ванилени рулца, с ванилов крем."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48