Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дунавци не разчитат на помощи за възстановяване от бедствието

Десетки дворове и приземни етажи бяха наводнени от придошлите води на река Войнишка на 16 юни.
Снимка: Радио Видин

В град Дунавци, където река Войнишка преля и наводни дворове и къщи, ще са нужни месеци на хората, за да се справят с пораженията. От бедствието са засегнати двойно повече от обявените в началото над 60 имота. Ще получат помощи от държавата и Общината, но те не са достатъчни, казват хората.


Тези, които пострадаха най-тежко, скоро няма да могат да се приберат у дома си. От нощта на бедствието Вибраела е при приятели. Всичките ѝ електроуреди са повредени, а мебелите на боклука.


"100% щета. Абсолютно всичко е унищожено. Всичко е неизползваемо. Целият ми труд за 13-15 години замина в контейнерите на Община Видин. И не се знае още колко ще заминава."


За щетите ще получи най-много 1512 лева от държавата.


"Държавата няма никакъв регламентиран механизъм, който да помага в такива ситуации на хора като мен."


Общинският съвет гласува 60 хиляди лева за пострадалите. Те няма да са достатъчни, каза кметът на Видин Цветан Ценков.


"Каквото е необходимо, ние след като имаме цялостната картина по протоколите и заявленията, които хората попълват, тогава вече ще имаме представа за какви пари да пледираме пред правителството да бъдат отпуснати на община Видин."


В Дунавци казват, че с минимални помощи няма да се справят.


"Ако на мен лично ми бъдат отпуснати минималните средства, минимални за мен са около 500 лева, тези пари веднага ще бъдат върнати от мен на институциите, които са ми ги дали."


Красимир също е сред най-засегнатите от бедствието.


"Нас помощи няма как да ни компенсират. Тук има загуби за хиляди левове."


82-годишният Райчо и съпругата му, които в нощта на наводнението бяха преместени на безопасно място в къщата им, скоро няма да се върнат в пристройката, която обитавали.


"Оправям се някак си, какво да се прави. Такъв е животът.“


Над сто са засегнатите от водното бедствие имоти. Продължават да идват още сигнали, каза кметът на Дунавци Димо Скорчев.


"Има също няколко къщи, в които шахтите са пълни и кат пускат било баня или чешма в кухня, водата започва да избива."


В града не вярват, че причина за бедствието е само природата.


"Този имот се намира на около 800-900 метра от реката. Това бедствие за мен има друго изражение." 


Частичното бедствено положение от петък е отменено. Започна изплащането на помощите от държавата.  От Общината също приключиха огледа на засегнатите от наводнението имоти. Предстои да бъдат разпределени средствата за пострадалите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40