Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционният събор "Петровден" ще се проведе в Кутово

Снимка: Радио ВИДИН Архив



Традиционният международен събор "Петровден" ще се състои във видинското село Кутово на 1-ви и 2-ри юли, събота и неделя, с който населеното място отбелязва духовния си празник Петровден. Програмата включва, откриване на етнокът, приготвяне на ястия от майстори готвачи, кулинарна изложба и фолклорни изяви. Организаторите от кметството на селото очакват около 600 участници и гости на събора. 

"Ще се готви на живо - това ще бъде една от изненадите на събора. Те ще бъдат от Румъния, от България, от Сърбия. Ще има кулинарна изложба с вече приготвени неща и ще има много участници. Очакваме около 600-650 човека за двата дена...и много местни състави. Като гвоздеят на програмата ще бъдат певците Лорена Елена от Румъния, Душко Оприч, с които песни сме израсли, поне ние в нашия край, по-старото поколение, и най-вече Нелина очакваме с много голям интерес...", разказа Елена Тодорова от кметството в село Кутово.

Жени от врачанското село Остров ще точат баница на място, ще правят и мекици. Децата ще имат възможност да участват в състезание за най-добре украсен сандвич. 

Програмата на събора включва и откриване на етнокът, който ще пресъздава бита на хората от този край. Идеята за него е на Румен Андреев:

"Носталгията от миналото ме кара да си спомням от детството до момента какво съм преживял през моя живот. И споделих това нещо с дъщеря ми Албена. Да възстановим това, което аз съм го прекарал от детските си години, да го направим. Аз съм инициаторът, а тя е изпълнителят. Първо от детството - с каква техника сме работили, тя ще бъде изложена тук на показ. Какво сме произвеждали - зеленчуци, любеници, колибите на бостана. Как сме живели, как сме спали, как съм продавал на пазара - имам снимки на 13 години, ще бъдат закачени на сцената. Спортът също се обхваща с къта. И най-голямото ми постижение беше, че под мое ръководство и на треньора от Видин, Кутово, единствен в България, става републикански шампион по футбол, селски шампион."

Програмата на събора започва в събота от 10:00 часа, а официалното му откриване е вечерта от 19:00 часа. 

Чуйте още по темата в прикачения звук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25