Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца ще посрещне иконата на Света Богородица „Всецарица“

Катедрален храм „Св. 12 апостоли“ във Враца
Снимка: Радио ВИДИН

Икона, която е точно копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица“, намираща се в манастира „Ватопед“ на Света Гора, ще бъде посрещната за поклонение във Враца на 30 юни, петък. Църквата отбелязва в този ден църковния празник Събор на светите славни и всехвални 12 апостоли, съобщиха от митрополията. 


Образът на Божията майка, който пристига във Враца, е изработен в манастира „Ватопед“ на Света Гора и е осветен чрез докосване до чудотворната икона. Оригиналът датира от 17 век и се пази в съборния храм на манастира. Сред вярващите чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица“ е известна с това, че изцерява от онкологични заболявания. В манастира „Ватопед“ на Света Гора се пазят множество свидетелства за такива чудеса.


Иконата на Света Богородица „Всецарица“ ще бъде посрещната с празничен камбанен звън в 8:30 ч. на 30 юни от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий пред катедралния храм „Св. 12 апостоли“. Веднага след това в църквата ще започне архиерейска Света Литургия, водена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови културни преживявания създава "Резиденция баба" във видински села

Участниците в десетото издание на инициативата "Резиденция баба" се събраха във видинското село Делейна. В първия ден от своята съвместна дейност младите хора, които тази година са 18, се запознаха с инициативата и постиженията й до момента.  "Набелязахме основни задачи, в каква посока ще тръгнем като група... Първата среща беше като въведение, за..

публикувано на 31.08.24 в 17:18

Завърши традиционното "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Библиотеката при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра организира в продължение на два месеца изяви под мотото "Забавно лято в библиотеката“. Те преминаха в три основни направления. В  понеделник заниманията бяха посветени на четене на творби от препоръчителните списъци, отбелязване на годишнини от рождението на детски писатели, известни..

публикувано на 31.08.24 в 15:15

Безплатен скрининг за рак на маточната шийка започва във Враца

Безплатни гинекологични прегледи с цел ранно откриване на онкологични заболявания започват от 1 септември, неделя, във Враца. Ще бъдат обхванати 200 жени на възраст от 20 до 49 години, независимо от здравноосигурителния им статус. Прегледите ще се извършат по програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на рака на шийката на матката...

публикувано на 31.08.24 в 13:55

20 години от основаването на читалище "Славяна" отбелязват в Плешивец

20-годишнина чества читалището в село Плешивец, община Ружинци. Народно читалище "Славяна" е основано през 2004 година, след като десетилетие по-рано спира дейността на Народно читалище "Златен извор 1927". Новото културно средище получава името на бивша учителка, която е и изявен читалищен деец.  Годишнината на читалище "Славяна" се отбелязва с..

публикувано на 31.08.24 в 12:38

Европейски дни на наследството във Враца

За поредна година Община Враца се присъединява към съвместната инициатива на Съвета на Европа и ЕС - Европейски дни на наследството със серия от инициативи. Първото събитие, част от програмата, е Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" - който ще се проведе в периода 6-9 септември 2024 година в местността "Валога" - село Оходен. В периода..

публикувано на 31.08.24 в 12:05

Започна второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

Второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024" ще се проведе тази събота и неделя в града под Околчица. "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" . За организацията на фестивала..

публикувано на 31.08.24 в 11:15

Фолклорен фестивал в мездренското село Царевец

Осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица 2024г.", започва днес,  от  10:30 часа на площада пред кметството в Царевец. Предстои един различен ден, изпълнен с много настроение и носещ в себе си магията на българския фолклор.  Гости на фестивала ще бъдат - Гайдарска формация "Орфикус", гр. Смолян, обичаната от всички фолклорна..

публикувано на 31.08.24 в 10:20