Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железопътният транспорт във Видин навърши 100 години

2
Снимка: Радио ВИДИН

Навършиха се 100 години откакто Видин е свързан с железопътна линия. Сагата около изграждането на дългоочакваната транспортна връзка от Мездра до Видин приключва през 1923 г., когато тя е напълно завършена. Нестабилните времена, включващи войни, политически и финансови проблеми, по онова време, забавят изграждането на железопътната линия в нейната цялост с десетилетие.  Все пак на 1 юли същата година пристига първият влак. Това се случва в района на пристанището, където е била обособена и гара.  Парният локомотив е управляван лично от цар Борис lll, който имал правоспособност за машинист и слабост към влаковете, обясни за Радио ВИДИН Любомир Низамов, директор на видинската жп гара през 90-те години:

"Плановете за проектирането и изграждането на железопътната линия от Мездра до Видин са започнали още в началото на миналия век. За съжаление, войните тогава не са дали възможност за по-интензивно преоктиране, строителство и завършване на линията. Или може би точно войните са допринесли за това да се окаже, че е необходима добра транспортна свързаност между всички градове в България. 1923 г. всичко е завършено и първият влак влиза във Видин, каран лично от цар Борис lll, той е бил любител на влаковете. Имали са и документи за правоспособност на локомотивни машинисти - и той, и баща му. Тогава още не е било построено приемното здание на гарата. Гарата е построена някъде 1929-1930 г. и тогава е влязла в експлoатация. Първият влак е пристигнал успоредно на пристанището - там, където едно време спираха пътническите кораби, "Метеора" и там е било изградено малко приемно здание... След това железопътната линия е продължила да се развива и в други направления, но това е вече след Втората световна война. За необходимостта на германската армия е изграден и терминалът за фериботни превози, който е бил в центъра на града. Коловозите са минавали покрай хотел "Ровно" и тогава 1942 г. е започнала да функционира и фериботната връзка за превоз на вагони Видин-Калафат."

През годините железопътната линия допринася за привличане на множество инвестиции. 

Около 1990 г. е и най-голямата натовареност на железопътния транспорт във Видин. Жп гарата по онова време е била на денонощен режим на работа, имало е по 4-5 бързи влака и още толкова пътнически. За съжаление, поради липса на инвестиции в момента този превоз не е предпочитан, отбеляза още Любомир Низамов. 

100-годишният юбилей на железопътната линия ще бъде отбелязан официално от Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ) и Община Видин с празнична програма утре, 4 юли. На жп гарата във Видин (страната откъм пероните) от 12:00 ч. ще бъде открита юбилейна плоча. От 12:30 ч. е предвиден празничен коктейл в сградата на Художествена галерия "Никола Петров" и представяне на юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев "Железният път като вдъхновение". В галерията ще бъде подредена и изложба под наслов "100 години железопътен транспорт до Видин", подготвена от Държавен архив - Видин със съдействието на Община Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48