Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилищни сгради във Видин са без достъп до улица

5
Площадът при паметника на Боян Чонос на ул. "Бдин" във Видин е единственият вход за няколко жилищни сгради
Снимка: Радио Видин



Няколко жилищни блока във Видин са на практика без осигурен достъп до улица. За проблема сигнализираха живущи в сграда, която официално се води с адрес ул. "Бдин" №20, но всъщност няма излаз на тази или която и да е друга улица. А единственият начин да се стигне с автомобил до блока и до съседните няколко жилищни сгради е като се премине през площада, където е паметникът на Боян Чонос. 

Основното притеснение на хората е, че при инцидент специализираните автомобили на Спешната помощ и на Пожарната трудно биха могли да преминат от там, обясни председателят на Сдружението на собствениците Ваня Василева. Тя разказа за първия направен опит за решаване на проблема. През януари 2021 година Ваня Василева, в качеството си на адвокат, представляващ физическите лица, които не са в режим на етажна собственост, подала в Община Видин заявление за интерес и финансова подкрепа по програма за благоустрояване на междублоковите пространства и населените места. Впоследствие често проверявала какво се случва, но получавала отговор, че все още няма резултат. И така до началото на 2022 година, когато се разбрала, че заявлението не е одобрено. Мотивите така и не станали ясни. 

"Мястото, което искаме да облагородим, всъщност представлява предблоковото пространство, но за да минат всички автомобили на живущите, всъщност трябва да има път, а там няма път, там има тротоар, който лекичко от едната и от другата страна е позадигнато, за да може да се качват колите. И оттам минават живущите за около пет-шест сгради още. Хем се водим на улица "Бдин" 20 че сме, хем сме на отбивка, която е зад друга сграда и изобщо не сме на самата улица. Когато се поинтересувахме защо така се случват нещата, ами то се оказа, че отвсякъде незаконосъобразно всички съседни сгради, блокчета, те са затворили подстъпите от главните улици към тях. В момента даже, ако стане пожар, което е страшно, не може да влезе и пожарна кола, ако някой е паркирал...", обясни Ваня Василева

През миналата година живеещите в блока правят нов опит, разказа Мартин Цеков: 

"На мястото на сградата, която е на "Бдин" 20 пред нашия блок е имало градинка едно време и улица, която е съединявала тези пет блока в квартала с улицата "Бдин". В момента, както виждате, няма и се минава през площадчето на Боян Чонос... Аз съответно съм такъв човек, че не мога да търпя някакви такива несправедливости, защото за мен това е нещо такова - в смисъл не може пет блока да не могат да излязат на улицата. И не е само това. По закон трябва да може да мине линейка оттук, да мине пожарна оттук. Моята идея, когато се заех с реновирането на тази улица, е не да разтърся кошера или да видя някой какво е правил, а да се случи нещо. Първият опит на комшиите бил блокиран. И подаваме отново... Взимам от кадастъра, да ги улесня, изготвям проект как евентуално би могло да стане, вадя от ВиК схема къде са тръбите, описвам, подаваме отново. След това ходя при всички общински съветници да поднеса на тяхно внимание този случай, на кмета директно."

Получил уверение, че въпросът е задействан. В началото на годината от Община Видин информирали, че е предвидено финансиране. Впоследствие в участъка пред блока са подменени тръбите на ВиК, от което живущите са доволни. Но в резултат инфраструктурата е допълнително разрушена. При извършеното по-късно асфалтиране в района точно този участък останал неремонтиран. Няма развитие и по въпроса за изграждане на исканата от живущите улица, допълва Мартин Цеков. 

По отношение на частичното полагане на асфалт, той изрази съмнение в качеството на извършената работа. Като даде за пример, че на места в новия асфалт вече е поникнала трева. 

Изпратихме въпроси до Община Видин относно казуса. От там изпратиха писмени отговори, в които се посочва: "Мерки са предприемани, но не са стигали до цялостно осъществяване на концепцията. Предвидено е финансиране. Липсата на проектна документация и предпроектни проучвания са основен проблем за финансирането и изграждането на участъка". Във връзка с достъпа за специализирани автомобили от Общината заявяват, че "през годините е съществувал пропуск на специализирани автомобили". По отношение на това кога ще е възможно изграждането на улицата отговорът е, че "най-оптимистичните срокове за изпълнението ѝ са до една календарна година". 

В писмената позиция на местната институция се посочва още, че след приключване на аварийни ремонтни дейности и след приемане на бюджета на Общината ще бъде ремонтиран и пропуснатият участък. А относно качеството на асфалтирането се заявява, че проверка е извършена и се осъществява непрекъснато под съответните форми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да подготвим есенно-зимния си гардероб - съвети за комфорт и стил

Днес в "Модни лабиринти " ще си говорим за подготовката на гардероба за студените месеци , защото тя е ключова за усещането на комфорт и стил през есента и зимата. За много хора това може да се окаже предизвикателство, защото трябва да се балансира между практичност и естетика. Въпреки това, с правилен подход, може да изградим гардероб,..

публикувано на 14.10.24 в 16:30

Виктория Асенова - VikA: Грижете се за своята усмивка

Младата певица Виктория Асенова - VikA , която наскоро представи втория си сингъл "Gimmme love", гостува в "Час при зъболекаря" , за да сподели своята философия за здрави зъби и красива усмивка. Изпълнителката, която е родом от Видин , си спомни и за първото си посещение в зъболекарския кабинет.  "От моя опит със зъболекари знам, че не са чак..

публикувано на 14.10.24 в 16:25

Сибел Мартинова от Видин влиза в книгата "Тя - какво ще готви" с още 20 изявени българки

Преди известно време ви срещнахме със Сибел Мартинова от Видин, която е професионален готвач, сладкар и пекар . Още тогава тя ни сподели за проект, в който ще участва, но решихме да изчакаме докато той не се осъществи. Днес проектът е факт! Сибел е една от избраните двадесет и една българки - готвачи, сладкари, шоколатиери, диетолози,..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

След години чакане: Жители на Видин ще получат достъп до улица

В началото на месец юли ви разказахме за казуса с няколко жилищни блока във Видин, които на практика нямат осигурен достъп до улица . Живущите на ул. "Бдин" №20 споделиха за сериозния проблем - въпреки че официално адресът им е на тази улица, всъщност жилищната им сграда няма излаз нито на "Бдин", нито на която и да е друга улица...

публикувано на 14.10.24 в 15:15

Коя е реалистичната дата за приемането на еврото?

През декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към Еврозоната очакват от Министерството на финансите - този за инфлацията. На 5 октомври Людмила Петкова , служебен вицепремиер и ресорен министър, обяви че в двуседмичен срок след постигането му България ще поиска нова оценка. "Очакваме в края на ноември или най-късно..

публикувано на 14.10.24 в 13:53

„Музикална зона“- Елен Сегара: Да сбъднеш детската си мечта

  Ще ви разкажа историята на френската певица Елен Сегара, която сбъдва детската си мечта да изпее в дует с Жо Дасен неговите най- ярки хитове. Дуетът е виртуален, но всичко в живота на певицата я насочва към този албум. Заглавието му е „Ако не съществуваше“ по едноименната песен на Жо Дасен. Проектът предизвиква огромен интерес във Франция с..

публикувано на 14.10.24 в 09:00

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00