Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се създава гора

7
Снимка: Радио ВИДИН

Държавно горско стопанство /ДГС/- Берковица е разположено на площ от 28 хиляди хектара горска територия. Средното годишно ползване е около 26 хиляди кубика дървесина. Традиционно всяка година се извършва залесяване на горски площи, в ниските части и с тополови насаждения. Горското стопанство стопанисва един от трите разсадника на територията на Северозападното държавно предприятие- Враца. Разсадникът е създаден през 1929 година. Годишно  произвежда над 100 хиляди фиданки, които се използват от горски стопанства за залесяване. В разсадника се отглеждат, бял бор, черен бор, ела, смърч, зимен дъб, благун, цер, обикновен кестен, конски кестен и други.

На организираното за журналисти посещение в горския разсадник "Ашиклар"  беше показано как от семе или жълъд се получава готова фиданка за залесяване. Този процес изисква много усилия, тъй като всички дейности се извършват ръчно. Това включва засаждане, плевене, пръскане, поливане", сподели Александър Драгиев- директор на ДГС- Берковица.

"Площта на разсадника е 83 декара. Първоначалната площ му е била 15 декара, след което постепенно са закупувани нови земи и се разширява дейността на стопанството. За да се създаде една млада гора или една горска култура са необходими първо, да се добият семена от зрели дървета. При иглолистните видове семената се добиват от шишарки, които са добили полова зрялост. При широколистните видове фиданките се произвеждат от жълъди. Жълъдите са добиват като са узрели и са паднали под дърветата. След добива на семената, се изпращат в семеконтролни станции, за да се определи качеството им и чистотата на кълняемост. Следващата стъпка след събиране на семената, е засяване на семената в семенищни лехи, от които произлизат младите фиданки", разказа Александър Драгиев- директор на ДГС- Берковица.

Като най- важен етап от залесяването бе посочен изборът на подходящ вид за съответния терен и правилните грижи за насажденията.

"В момента работим с 9 собствени работника, които са сезонни. Назначаваме ги за завършване на определена работа. Те основно се грижат по различните операции, които се извършват - засяване на семена, чистене, окопаване, плевене на създадените семенища. В момента тече окопаване в семенищните лехи. Също така имаме създадени школи от обикновена ела, която основно  се използва за коледни елхи, продаваме на граждани", каза заместник директорът на ДГС- Берковица Маргарита Новкова.

Поникналите семена остават две години в семенищата, след това се пикират в школи. Школите са площ, в която  фиданките се садят на определено  разстояние, за да им се подсигури повече простор и почвени условия за да станат едроразмерни фиданки. От школите фиданките могат да се изваждат с бали с по-голямо количество пръст. Те се опаковат по подходящ начин и така се цели по-доброто прихващане на фиданките. Дръвчетата от школите се използват предимно за озеленяване на паркове и градини, а семенищните за създаване на горските култури.

"Ние работим с дългогодишни наши стари работници, добре обучени, с добра квалификация. Хора, които обличат гората и полагат грижите от сърце", допълни Маргарита Новкова.

Как се залесява ръчно показаха служители на ДГС в Берковица на терен в землището на село Черешовица. За да не бъде обхванат масивът нагоре, на него е извършена санитарна сеч на заболяла от гъбично заболяване иглолистна култура. Теренът се залесява с цер, благун и зимен дъб- дървесни видове, подходящи за района. 

"Изчистихме площта и започна направата на тераси. При терени с подобен наклон над 20 градуса без да се взима предвид дървесният вид задължително се правят тераси. Терасите са 40 сантиметра широки и се копаят поне 20-30 сантиметра на дълбочина. Почвата се разрохква хубаво, за да има по- високо прихващане и по- лесно растението да се приспособи. Тук самата природа ни е подсказала донякъде каква ще бъде бъдещата гора след години", каза Викторио Илиев - помощник лесничей в ДГС- Берковица.

За така вече създадената млада гора, наречена горска култура, грижите на лесовъда не спират. В продължение на 5 години младите фиданки се окопават и се премахват плевелите и дървесните храсти, които са по- бързо растящи. 

Горските надзиратели правят обходи на своите участъци и при най- малкото наличие на някакво заболяване веднага се изготвят нуждите документи за сеч, за предотвратяване на по-големи масови нападения примерно, от насекомни вредители, допълни Александър Драгиев.

Намалял е незаконният добив на дървесина, което Директорът на горското стопанство обясни със засиления контрол и продажбата на дърва, добити на склад, които са на по-ниски цени. През миналата 2022 година ДГС - Берковица е продало 16 хиляди пространствени кубика дървесина на физически лица.

Тази година за залесяване са планирани 26 декара предимно с широколистни видове, в землищата на селата Черешовица, Котеновци, Спанчевци. Залесяването е по проект Северозападно държавно предприятие - Враца. На 527 ще се извърши отглеждане на млади насаждения, което се състои от премахване на нежеланите дървесни видове, оставяне на такива с ценно значение и качество на короната и стъблата. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кула оцениха хубавите вина

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..

публикувано на 31.01.25 в 17:15

Теди Кръчър прави всичко "За ваше собствено добро"

Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..

публикувано на 31.01.25 в 17:10

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот . Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда,..

публикувано на 31.01.25 в 16:30

"Едно" на 31 януари 2025 година

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Отбелязваме деня на бижутера

Днес е  Международният ден на бижутера , професионален празник на майсторите на това изящно изкуство.  За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали.  Ще ви срещнем с майстора бижутер Димитър Папазов от София, който е свързан и с Враца...

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Ученици призоваха да бъде "съживен" Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин (СНИМКИ)

Ученици и техни преподаватели от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин призоваваха институциите и обществеността да "съживят" Мемориала на жертвите на комунизма в града. Те организираха пред занемареното здание в Крайдунавския парк изнесен урок по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим , който се отбелязва на 1 февруари. Инициативата е..

публикувано на 30.01.25 в 16:52

Симфониета Видин с нови творчески проекти

Летни музикални празници ще се проведат за пета поредна година във Видин. Организацията за музикалното събитие вече започна, каза директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев . През тази година оркестърът планира и други проекти, самостоятелно и в партньорство.  "И през тази година ще продължим да реализираме някои от най-успешните ни проекти..

публикувано на 30.01.25 в 15:01