Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Той е достоен, честен и отговорен

Огнян Ценков е първият кандидат за кметския стол във Видин

Приоритетите са връщането на авторитета на местното самоуправление и ревизия на сегашния мандат



Повторната си кандидатурата за кметското кресло на община Видин обяви Огнян Ценков ( на снимката - вторият отляво), кмет в периода 2015-2019 година и настоящ общински съветник.

В петък, 7 юли, той беше издигнат от "Републиканци за България" за кандидат за кмет на крайдунавския град. Това е първата обявена кандидатура за предстоящия през есента местен вот.

Екипът на Ценков, който е член на Изпълнителния съвет на партията и нейн областен координатор, е готов с визията за управлението на града. В нейната основа са връщането на авторитета на институцията кмет на общината, както и ревизия на сегашното управление.

Радио ВИДИН попита кандидатът за кметското място какви конкретни стъпки би предприел, ако спечели изборите.

"Отношение на уважение към самите граждани, отношение на уважение към самите институции. Ние бяхме лъгани и манипулирани - проявление, което наблюдавахме постоянно в настоящия кметски мандат. Трябва да има такова отношение. 

Уважението е двустранен процес, той не е еднократен акт. Връщане на доверието към колективния орган - Общинския съвет, където да се работи по съвест и във връзка с поетите обещания за благосъстояние на гражданите. Връщането на авторитета на институцията кмет, защото не може един кмет да е обект на подигравки и присмех във връзка с неговото поведение. Основното нещо, което трябва да се направи със стъпването в длъжност на новия кмет това е ревизия, установяване на реалното финансово състояние. Ще бъде проверено всичко. Увеличаването на данъците пък няма съответния положителен ефект. Първо - това не е почтено и морално, защото се наказват коректните платци. С това драстично увеличение някои хора физически няма да могат да плащат. През 2015 година, в началото на моя мандат, имахме среща на кметовете на ГЕРБ в София. Тогавашният министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди да се увеличат данъците. Аз казах, че няма да ги увеличаваме, защото нашият анализ показваше, че трябва да се работи за събираемостта."

Ценков описа управленската програма като "отворена" - към нея желаещите граждани могат да се включват с предложения.

"Инфраструктурата, подобряването на жизнената среда, абсолютна равнопоставеност. Връщането на надеждата на хората, че общината може да се развива, този ентусиазъм, който имаше по време на моя мандат. Това са нашите процеси, ще ги надграждаме. Ще използваме познати практики, някои неща, удачни от наше време - такива са местните инициативи. Връщането на доброто отношение към спорта също е приоритет. Отношение към болницата. Тя е търговско дружество с номинал на държавата, но трябва да се изгради процедура, механизъм за подкрепа от различни финансови механизми. Ще изготвим абсолютно конкретна програма с всички необходими бъдещи действия, като тази програма ще бъде отворен документ, който постоянно ще се допълва и с предложения на гражданите, с които постоянно ще се срещаме."

Постигнатите от Ценков резултати в предишния му мандат показват достойнство, честност и отговорност. Така Цветан Цветанов, председател на "Републиканци за България", аргументира кандидатурата.

"Ние ще направим всичко възможно с нашата регистрация и ще дадем права на нашите структури по места да контактуват с всички, които имат потенциала за отговорно, прозрачно и компетентно управление. Не можем да кажем, че всички са лоши. Вече доста хора възприемат политиката като привилегия и само задоволяване на лични потребности, но не да работят и в интерес на обществото. Огнян е човек, който може да разчита на компетентните и знаещи служители от Община Видин. Нашата цел е да контактуваме с всички, които искат някаква промяна. Да има истинско управление".

Радио ВИДИН попита бившият вътрешен министър дали партията ще си сътрудничи с Продължаваме промяната и Демократична България на предстоящите избори.

"Целта ни в тези местни избори и това, което искаме да направим заедно с жителите на община Видин, е да има компетентно управление, да има прозрачно управление, да има отговорно управление. Това са трите ключови думи, които смятам, че всеки един, заставайки пред избирателите, ще може действително да даде отчет за това, което иска да направи и това, което иска да свърши. Ние имахме политическо решение на национално ниво за последните два вота да не участваме в изборния процес, да се подготвяме за местния вот. Имахме желанието, това беше съгласието на всички наши структури, да подкрепим ПП и ДБ. Ние получихме благодарности за подкрепата, която дадохме и то без да искаме абсолютно нищо. Ние дадохме подкрепа безвъзмездно, защото знам, че в политиката трябва да дадеш и когато ти си искрен и си достатъчно отговорен, ти не трябва да слагаш какво би могъл да получиш. Това доверие ние смятахме, в разговорите, които водихме, че в местните избори може да има една реципрочност, ще има обратен жест и ще може да се подкрепят стойностните хора. Никой обаче не знаеше, че моделът Борисов не е проблем за ПП и ДБ".

Той прогнозира, че във всички случаи на местните избори във Видин ще има балотаж за кметското място.

Очаква се изборите да бъдат в края на октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05