Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум отложи заседанието на Общинския съвет във Видин

| обновено на 12.07.23 в 14:59
Снимка: Анжела Каменова





Насроченото за днес заседание на Общинския съвет във Видин не се проведе заради липса на кворум. Председателят на Общинския съвет Генади Велков упрекна отсъстващите, че пречат на общината да се развива, мислейки, че така пречат на настоящия кмет за евентуален втори мандат.

"В залата присъстват 16 общински съветници. Не можем да проведем заседание, трябва ни още един, който явно няма да дойде, защото явно са упражнили огромен натиск...", посочи Генади Велков.

Кметът Цветан Ценков обяви, че списъкът на неявилите се на заседанието ще бъде разлепен по селата:

"На тази сесия щях да вкарам задължително отново да гледаме капиталовите разходи, които ние сега много подробно, всичко, което е заложено, ще го разлепим по селата със списъка на всички тези недостойни наши общински съветници, които нашите съграждани са избрали, за да се червят те пред тях, когато отидат да искат доверието на хората, да разберат, че така не може да се вреди."

От трибуната думата взе и общинският съветник Олег Джоканов:

"Искам да добавя към това, което каза кметът, че ако ще ги позорим тия хора, тоя списък да не е само в селата. Възложи на администрацията на всяка неасфалтирана улица, която е заложена, да стане достояние на гражданите кои са виновниците, защото всеки трябва да носи своята отговорност."

На заседанието днес не се явиха съветници от ГЕРБ и "Справедливост за Видин". Пред Теодора Макавеева председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Валери Василев обясни отсъствието с нежеланието да са съучастници в масови разпродажби и разпореждане с общинско имущество. Обяви, че предложенията, внесени за разглеждане на заседанието са повлияни от предизборни действия и в повечето случаи са нецелесъобразни. 

"Ето днес кметът направи изявление след несъстоялата се сесия, че щял да вкара капиталовите разходи да ги гледаме пак. Добре, като ще ги вкарва, защо това не беше пуснато на комисии, че ще я има тая точка? Ако знаехме, че тая точка ще я вкара, щяхме да сме в зала. Искаме да видиме нашите искания за коригиране на тая инвестиционна програма направени ли са. Той в това изявление обяснява, че ще сложи имената на съветниците, които не са били на сесия по селата. Да, ама имената точно на тези хора, които ще ги сложи по селата не са против това да се случи. Ние искаме тези улици да се ремонтират, не сме против, но смятаме, че цените, които са заложени са нереални. Смятаме, че с тези 4,5 милиона можем да направим много повече улици... Ние се консултирахме с кметове от други населени места. Това, което се предлага тук няма нищо общо с това, което се плаща в другите общини", каза Валери Василев.

Общината не трябва да разпродава имоти на всяка цена. Това е декапитализация и обезкървяване на Община Видин, обяви Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Припомни, че само за днес са били предвидени шест продажби на общински имоти и осем промени в подробния устройствен план.

"Това е картинката през последните няколко години. Смея да кажа, че това управление ще остане запазено. С увеличените данъци за видинчани, със синята зона, с безконтролните и безугледни разпродажби на общинско имущество какво ще остане след тях? Представете си за тези 48 месеца, защото 4 години е мандатът, за всяко заседание са по 4, 5, 6, 10 понякога продажби на имоти. Представете си за какви обеми продажби става въпрос", посочи пред Теодора Макавеева Димитър Велков.

На упрека, че пречат за развитието на Общината от "Справедливост за Видин" обясниха:

"Да, ние пречим. Пречим за разпродаване на такива имоти и винаги сме гласували против последните осем години, откакто аз съм общински съветник, за безконтролното разпродаване на общинско имущество. Пречим и ще продължаваме да пречим тези хора да разпродават община Видин. На последващо място - капиталовите разходи. Да, в момента се асфалтират улици. Да, ние сме "за" това да се прави. Да, малко е, трябва много повече да се асфалтира град Видин и не на последно място селата. Но това не трябва да се прави по такъв начин, както се прави в момента. То се прави безконтролно, прави се замаскирано като текущ ремонт. А това не са текущи ремонти, това са преасфалтиране на цели улици, които трябва да има план, трябва да има проект за тези неща."

Предстои да бъде насрочена нова дата за заседание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48