Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещите вълни и рисковете за здравето

Снимка: Радио Видин

Горещите вълни са едно от най-опасните екстремни метеорологични явления, предупреди Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи. По думите ѝ те засягат все по-често и особено силно по-южните страни, каквато е и България и се превръщат в сериозна заплаха за общественото здраве. Данните показват, че в Европа миналото лято повече от 60 000 души са загинали заради горещините. В България са починали близо 1300 души, което е два пъти повече от загиналите в катастрофи. 

"Има различни дефиниции на термина "гореща вълна", но ние сме приели три последователни дни с максимални температури над 30 градуса. В България дори се смята, че ден с температура над 32 градуса, максимална температура, е горещ ден. Искам да обърна внимание, че жълт код се обявява при 34 градуса, така че има малко несъответствие и затова хората трябва да бъдат внимателни... Опасностите са по отношение на здравето, повишена пожароопасност, по отношение на транспорта. По отношение на здравето има няколко опасни ситуации, например топлинните крампи, топлинното изтощение и най-тежката - топлинен удар...", каза Зорница Спасова.

За настъпването на топлинен удар обикновено подсказват няколко основни признака. Сред тях са спиране на потенето, температура на тялото над 40 градуса, главоболие, дезориентиране, гадене, повръщане. 

"На слънце е по-горещо, но дори на сянка можем да получим топлинен удар, защото това вече е свързано с температурата на околната среда. Идеята е, че ако няколко поредни дни изпитваме топлинен дискомфорт, тогава вече може да се получи такъв срив, затова е необходимо да се разреждат тези периоди с периоди, в които стоим в охладени, климатизирани помещения. Даже в Китай четох, че се отварят даже бомбоубежища, където могат да се скрият хората за няколко часа на ден. Поне 3 часа на ден трябва да прекарат в климатизирани помещения, ако хората не разполагат с климатик в дома си", съветва специалистът.

Няколко са рисковите групи. В тях попадат хората, които не могат да си позволят климатици в дома, бременни жени, възрастни хора, както и хора, които работят на открито, или които работят на места, където има допълнителен източник на топлина. Бездомните, наркозависимите, злоупотребяващите с алкохол, хората с психични разстройства и малките деца също са сред тях.

Зорница Спасова отправи препоръки как сами да се пазим от горещините и разясни какво е необходимо да бъде предприето от трудовите и здравните служби у нас. 

"Ние можем да пием повече вода, да приемаме по-лека храна, да ограничим физическата активност, да не излизаме на слънце, да ползваме шапка и леки дрехи. Може да си носите портативно вентилаторче и задължително да прекарате няколко часа в климатизирани помещения. Работодателите могат да адаптират работните часове - да започнат работа по-рано или да съкратят работния ден по време на гореща вълна. Мисля, че в трудовото законодателство има такива разпоредби. Тепърва трябва да се актуализира това законодателство, защото все по-чести ще бъдат тези горещи вълни и все по-голям ще бъде този проблем за трудовата медицина. Здравните власти трябва да изпълняват планове за защита на населението при горещо време и те на първо място трябва да бъдат разписани. Национален план, доколкото знам, няма разписан и е необходимо да се направи такова нещо."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00