Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещите вълни и рисковете за здравето

Снимка: Радио Видин

Горещите вълни са едно от най-опасните екстремни метеорологични явления, предупреди Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи. По думите ѝ те засягат все по-често и особено силно по-южните страни, каквато е и България и се превръщат в сериозна заплаха за общественото здраве. Данните показват, че в Европа миналото лято повече от 60 000 души са загинали заради горещините. В България са починали близо 1300 души, което е два пъти повече от загиналите в катастрофи. 

"Има различни дефиниции на термина "гореща вълна", но ние сме приели три последователни дни с максимални температури над 30 градуса. В България дори се смята, че ден с температура над 32 градуса, максимална температура, е горещ ден. Искам да обърна внимание, че жълт код се обявява при 34 градуса, така че има малко несъответствие и затова хората трябва да бъдат внимателни... Опасностите са по отношение на здравето, повишена пожароопасност, по отношение на транспорта. По отношение на здравето има няколко опасни ситуации, например топлинните крампи, топлинното изтощение и най-тежката - топлинен удар...", каза Зорница Спасова.

За настъпването на топлинен удар обикновено подсказват няколко основни признака. Сред тях са спиране на потенето, температура на тялото над 40 градуса, главоболие, дезориентиране, гадене, повръщане. 

"На слънце е по-горещо, но дори на сянка можем да получим топлинен удар, защото това вече е свързано с температурата на околната среда. Идеята е, че ако няколко поредни дни изпитваме топлинен дискомфорт, тогава вече може да се получи такъв срив, затова е необходимо да се разреждат тези периоди с периоди, в които стоим в охладени, климатизирани помещения. Даже в Китай четох, че се отварят даже бомбоубежища, където могат да се скрият хората за няколко часа на ден. Поне 3 часа на ден трябва да прекарат в климатизирани помещения, ако хората не разполагат с климатик в дома си", съветва специалистът.

Няколко са рисковите групи. В тях попадат хората, които не могат да си позволят климатици в дома, бременни жени, възрастни хора, както и хора, които работят на открито, или които работят на места, където има допълнителен източник на топлина. Бездомните, наркозависимите, злоупотребяващите с алкохол, хората с психични разстройства и малките деца също са сред тях.

Зорница Спасова отправи препоръки как сами да се пазим от горещините и разясни какво е необходимо да бъде предприето от трудовите и здравните служби у нас. 

"Ние можем да пием повече вода, да приемаме по-лека храна, да ограничим физическата активност, да не излизаме на слънце, да ползваме шапка и леки дрехи. Може да си носите портативно вентилаторче и задължително да прекарате няколко часа в климатизирани помещения. Работодателите могат да адаптират работните часове - да започнат работа по-рано или да съкратят работния ден по време на гореща вълна. Мисля, че в трудовото законодателство има такива разпоредби. Тепърва трябва да се актуализира това законодателство, защото все по-чести ще бъдат тези горещи вълни и все по-голям ще бъде този проблем за трудовата медицина. Здравните власти трябва да изпълняват планове за защита на населението при горещо време и те на първо място трябва да бъдат разписани. Национален план, доколкото знам, няма разписан и е необходимо да се направи такова нещо."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55