Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци облагородяват Горския парк на Вършец

4
Снимка: Любен Цветков

От 13 години група еколози от Вършец, на доброволни начала, създават удобства за туристите, които се разхождат в горския парк, втори по големина след Борисовата градина. Това са Любен, Митко, Илия и Румен. Наричат себе си Групата. Всичко  започва с изграждането на беседка в гората, на място, на което са играли като деца, разказа Румен Иванов, учител по рисуване и трудово обучение:

"Това е на 14 минути, нормално ходене след така известната за курорта Иванчова поляна. Минава се през една малка друга полянка, наречена Марийкина поляна, там имаме идеи за нея. Между два бора на едно високо място, наистина на едно водопадче, водата скача, тихо... Малко преди това с тези мои приятели бяхме ходили на пикник по посока "Бялата вода" на едно кладенче. Пак ни хареса и викам- дай да направим една беседка. И тогава аз ги заведох на това място. Много го харесаха. И от тогава започнахме- една беседка, втора беседка, мостчета, има едни джобове над самата река, където е водопада, където можеш да слезеш и да снимаш, парапети, обезопасихме ги. Включително и тоалетна сме направили. И по пътя от парковата зона до горе има едни дървени конструкции с табели, те са наше дело, на цялата група. Единият от групата, най-възрастният, който за жалост пострада, преди месец и половина - два някъде получи инсулт, той Митко се казва, той е невероятна енциклопедия, знае кога на коя дата какво сме правили... И така почнахме. Минахме от другата страна на реката. Едно дърво беше паднало при една буря. Направихме мостче от него. След това направихме един друг мост, направихме една беседка открита, която виси във въздуха..."

Със спонсорство доброволците от Групата са направили декоративно геранче, на което предстои да  изчистят пясъка и да се отпуши тръбата, за да тече вода. Правят и две барбекюта, работещи, с големи огнища. Тяхно дело е и къщата на Баба Яга. При направата на покрива помагат родители на малки деца.

"Тя е голяма, с веранда, вътре се влиза, вратички, прозорци. Изкривена е като Баба Яга. И е съвсем сериозна работа. Вмъкнахме и една пързалка за деца. И е голяма атракция за дечица, защото- снимат се, показват се през врата, през прозорец. Там едни зайчета декоративни има от дървета направени. Две люлки има...", разказа още Румен Иванов.

Първоначално нарекли мястото "Райски водопад", но заради това, че лятото няма вода, сменили името на "Райски кът". При изграждането на горската инфраструктура в парковата зона, първоначално носели дърветата от гората на ръце до града, за да ги обработят и след това връщали материала. Постепенно започват да им помагат и със строителни материали други хора, включва се и Общината:

"Появиха се един-двама, които почнаха да ни помагат. Или, примерно, отиваме в железарския магазин, питат за какво са ни тия пирони. Така и така- ето ви един килограм. И така..."

След като общински съветници запознават общинското ръководство какво правят мъжете, получават премия от по 200 лева на човек. Получават и разрешение да пазаруват с намаление в магазин, в който пазарува и Общината. Ползват най-вече лакове, винтове, пирони. 

Преди дни доброволците са възстановили дървено мостче, продължават да поправят и дървени беседки, които самите те преди години са построили. 

"Опитваме се да поддържаме направеното, не само да правим нови неща", каза още Румен Иванов.

Поредната му идея е на Марийкина поляна да направят параклис, защото Вършец няма параклис. Избрали да бъде на името на светците Козма и Дамян. Ще направят макет и заедно с проекта, ще изготвят дипляна, за да търсят спонсори за изграждането му. Учителки по рисуване от Враца, които изписват икони, са се съгласили да изрисуват иконите... Идеята параклисът да бъде точно на определеното място е, защото достъпът до него е подходящ и за трудно подвижни хора, обясни Румен Иванов.

Увличат ли се хората от дейността на Групата, пазят ли гората и направеното от тях, какво е отношението на младите към природата- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15