Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци облагородяват Горския парк на Вършец

4
Снимка: Любен Цветков

От 13 години група еколози от Вършец, на доброволни начала, създават удобства за туристите, които се разхождат в горския парк, втори по големина след Борисовата градина. Това са Любен, Митко, Илия и Румен. Наричат себе си Групата. Всичко  започва с изграждането на беседка в гората, на място, на което са играли като деца, разказа Румен Иванов, учител по рисуване и трудово обучение:

"Това е на 14 минути, нормално ходене след така известната за курорта Иванчова поляна. Минава се през една малка друга полянка, наречена Марийкина поляна, там имаме идеи за нея. Между два бора на едно високо място, наистина на едно водопадче, водата скача, тихо... Малко преди това с тези мои приятели бяхме ходили на пикник по посока "Бялата вода" на едно кладенче. Пак ни хареса и викам- дай да направим една беседка. И тогава аз ги заведох на това място. Много го харесаха. И от тогава започнахме- една беседка, втора беседка, мостчета, има едни джобове над самата река, където е водопада, където можеш да слезеш и да снимаш, парапети, обезопасихме ги. Включително и тоалетна сме направили. И по пътя от парковата зона до горе има едни дървени конструкции с табели, те са наше дело, на цялата група. Единият от групата, най-възрастният, който за жалост пострада, преди месец и половина - два някъде получи инсулт, той Митко се казва, той е невероятна енциклопедия, знае кога на коя дата какво сме правили... И така почнахме. Минахме от другата страна на реката. Едно дърво беше паднало при една буря. Направихме мостче от него. След това направихме един друг мост, направихме една беседка открита, която виси във въздуха..."

Със спонсорство доброволците от Групата са направили декоративно геранче, на което предстои да  изчистят пясъка и да се отпуши тръбата, за да тече вода. Правят и две барбекюта, работещи, с големи огнища. Тяхно дело е и къщата на Баба Яга. При направата на покрива помагат родители на малки деца.

"Тя е голяма, с веранда, вътре се влиза, вратички, прозорци. Изкривена е като Баба Яга. И е съвсем сериозна работа. Вмъкнахме и една пързалка за деца. И е голяма атракция за дечица, защото- снимат се, показват се през врата, през прозорец. Там едни зайчета декоративни има от дървета направени. Две люлки има...", разказа още Румен Иванов.

Първоначално нарекли мястото "Райски водопад", но заради това, че лятото няма вода, сменили името на "Райски кът". При изграждането на горската инфраструктура в парковата зона, първоначално носели дърветата от гората на ръце до града, за да ги обработят и след това връщали материала. Постепенно започват да им помагат и със строителни материали други хора, включва се и Общината:

"Появиха се един-двама, които почнаха да ни помагат. Или, примерно, отиваме в железарския магазин, питат за какво са ни тия пирони. Така и така- ето ви един килограм. И така..."

След като общински съветници запознават общинското ръководство какво правят мъжете, получават премия от по 200 лева на човек. Получават и разрешение да пазаруват с намаление в магазин, в който пазарува и Общината. Ползват най-вече лакове, винтове, пирони. 

Преди дни доброволците са възстановили дървено мостче, продължават да поправят и дървени беседки, които самите те преди години са построили. 

"Опитваме се да поддържаме направеното, не само да правим нови неща", каза още Румен Иванов.

Поредната му идея е на Марийкина поляна да направят параклис, защото Вършец няма параклис. Избрали да бъде на името на светците Козма и Дамян. Ще направят макет и заедно с проекта, ще изготвят дипляна, за да търсят спонсори за изграждането му. Учителки по рисуване от Враца, които изписват икони, са се съгласили да изрисуват иконите... Идеята параклисът да бъде точно на определеното място е, защото достъпът до него е подходящ и за трудно подвижни хора, обясни Румен Иванов.

Увличат ли се хората от дейността на Групата, пазят ли гората и направеното от тях, какво е отношението на младите към природата- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16