Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статистици във Видин протестираха за достойно заплащане

4
Снимка: Радио Видин

Служители в Отдел "Статистически изследвания - Видин" излязоха тази сутрин на протест. Стачните действия са срещу предложения от правителството държавен бюджет за 2023 година, в който не се предвижда увеличение на техните трудови възнаграждения, обясни Мария Димитрова, председател на синдикат "Образование" - Видин при Конфедерация на труда "Подкрепа".

"За хората, административни служители в България, не са предвидени увеличения в рамките на този бюджет и най-вече трябва да се обърне внимание, че заплатите на тези хора са изключително ниски от доста време - от доста време те са забравени сякаш, а инфлация има и за тях... Искаме най-после да се обърне внимание. Нашите колеги от София, от синдикат на административните служители, протестират пред Народното събрание и във всички градове в страната пред статитическите бюра, като се надяваме най-после и за тях да има достойно заплащане", посочи Мария Димитрова.

Средната брутна работна заплата на служителите в Отдел "Статистически изследвания - Видин" е с 600 лева по-малка от тази за страната, каза началникът на отдела Цветан Цветков.

"Наша колежка, която е с 40 години трудов стаж и с 30 години професионален опит в областта на статистиката - нейната брутна работна заплата за миналия месец е 977 лева, като чистата сума, която получава, е 740 лева... Младши експерт - това е човек с висше образование, току-що завършил, назначаваме го в момента на 1000 лева брутна работна заплата. Знаете, от 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде около този размер. Какво казваме на нашите деца? Ходете, учете, завършете и заповядайте при нас, ние ще Ви назначим на минимална работна заплата... Ако това е достойно заплащане на нашия труд, нека да преценят тези, от които зависи и които гледат бюджета в момента", коментира Цветан Цветков. 

Трудът на статистиците е специфичен и той трябва да бъде заплатен достойно, каза секретарят на синдикалната група във видинския статистически отдел Нели Върбанова.

"НСИ е институция, без която държавата на практика не може да функционира нормално - от нашите данни, които са качествени и навременни, предоставената информация служи както за анализ, така и за решаване на важни проблеми в държавата, икономиката, благосъстоянието на хората. Ние сме уверени и се надяваме, че нашите искания ще бъдат чути, ще бъдат взети под внимание при обсъждане на държавния бюджет. Ако това не се случи, ние сме мотивирани, обединени да се борим до край. Защото нашето искане е едно - достойни доходи и реална оценка на нашия труд", отбеляза Нели Върбанова. 

Протестът на видинските статистици беше подкрепен и от административни служители от други структури в областта. Свилен Иванов, старши инспектор в Комисия за защита на потребителите - Видин, обясни, че заради ниските трудови възнаграждения няма желаещи да работят при тях. 

"Законите са доста, по които работим, а пък на територията на Видин съм само аз. През януари имаше конкурс, когато беше обявена брутна работна заплата от 780 лева. На този конкурс никой не се яви - подадоха се документи, но де факто никой не се яви на конкурса... И това е нашият протест - това е начинът, по който ние си изразяваме недоволството", посочи Свилен Иванов. 

Ако исканията на административните служители не бъдат чути, следващата стъпка ще е организиране на национални стачни действия в София, към каквито е възможно да се пристъпи при обсъждането на бюджета на държавата за 2024 година, уточни Мария Димитрова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19