Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11,5% е безработицата през юни в Северозапада

Общо 15 652 са регистрираните безработни през юни в бюрата по труда в региона на Дирекция „Регионална служба по заетост” (ДРСЗ) - Монтана. Намалението спрямо май е със 7 души. Равнището на регистрираната безработица през юни в областите Монтана, Видин и Враца е 11,5%, което спрямо юни 2022 г. (11,0%) е с 0,5 проценти пункта по-високо.   

Броят на новорегистрираните безработни през юни се увеличава с 261 души спрямо май 2023 г. Според отчетените данни те са 1 686-ма. Други 79 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. Увеличава се и броят на активираните през юни неактивни хора на пазара на труда от ромските и младежките медиатори, както и от трудовите посредници в бюрата по труда – за месеца те са общо 432.

Административната статистика на ДРСЗ - Монтана отчита увеличение на започналите работа безработни - през юни те са 1139, при отчетени 952 през май. Работа чрез бюрата по труда са намерили и 55-ма пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на държавното управление – 19,6%, следват тези в търговията – 10,7%, преработващата промишленост – 10,5%, хуманното здравеопазване – 8,9%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,5%, строителството -  7,7%, административните и спомагателни дейности – 3,3%,  транспорта – 3,2% и други.

Най-търсените от бизнеса професии през юни са шивачи и гладачи. Това показват данните на ДРСЗ - Монтана. Интерес има и към хората с професии - машинни оператори, монтажници, общи работници, готвачи и работници в кухня, сервитьори, електромонтьори, дори от лекари и медицински сестри. Общо 194 безработни от рисковите групи са намерили своята трудова реализация чрез субсидирани работни места през юни – 104 по програми и мерки за заетост и 90 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Четирима безработни са включени в различни обучения за придобиване на нова професия или ключова компетентност, а един човек е завършил започнато през предходни месеци обучение за придобиване на ключова компетентност. 780 свободни работни места на първичния пазар са заявени през юни в бюрата по труда в областите Монтана, Видин и Враца. Най-много свободни работни места в реалната икономика има в държавното управление, преработващата промишленост, търговията, строителството и други, допълват от ДРСЗ -  Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00