Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна буря удари Северозапада

| обновено на 20.07.23 в 10:05
6
Разчистват паднало дърво във Видин след бурята.
Снимка: Стефка Павлова

Мощна буря с ураганен вятър връхлетя Северозападна България тази нощ. Поривите на вятъра, които на места достигнаха 70 км/ч счупиха дървета и клони във Видин и селата от общината. В Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана са получени 40 сигнала за паднали дървета по пътното платно. Сигналите са за различни населени места в цялата област. В община Лом има паднали електрически стълбове. Екипите работят по отстраняване на проблемите. Няма сигнали за пострадали хора, а материалните щети предстои да бъдат установени. 


Шест автомобила са повредени от паднали дървета в Монтана. Към 23:30 часа вятър със скорост над 100 метра в секунда събори дървета и изпочупи клони. Явлението се нарича „ветрова вълна”.


"Буря, страхотна! Изведнъж, за секунди стана! Започнаха да се кършат клони, дървета, даже имах чувството, че нещо като смерч се появи, гръмотевици, някакъв дъжд адски за две минути изведнъж... От село Мадан. Дванайсет часа нощта - много силна. Избута саксии, ламарините - имам навес отпред, ме събудиха, защото се биеха. Бързо затворих прозорците, какво стана не знам. После дъжд валя", казаха монтанчани.


Общо 40 сигнала за паднали дървета на пътното платно са посетили екипи на пожарната в Монтана и други населени места, съобщи комисар Венцислав Райков, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана:


"Силен ураганен вятър, с пориви над 60 километра, може би на моменти и до 100 километра, в рамките на 20 - 30 минути и всички екипи на пожарната бяха навън. Областта разполага с 11 екипа. Всеки е отработил по един - два, общо 40 сигнала за паднали дървета и клони са отработени през нощта, като при 6 случая са пострадали леки автомобили."


По данни на полицията от бурята няма пострадали хора.


Три дървета са паднали в различни квартали на Видин след снощната буря. Екипите работят от рано тази сутрин, каза Емилиян Евтимов, директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" към Община Видин:


"Имаме няколко сигнала. В момента продължаваме да получаваме още сигнали и ги обработваме. Днес съм пуснал заповед и сме увеличили работното време, за да можем да свършим максимално много работа. Не са много големи пораженията. Основно в жк "Химик" е малко по-сериозно положението, но иначе във всички други квартали нещата са спокойни. Имаме доста листна маса по тротоарите и асфалта, клони по тротоари и пътни алеи... Към момента имаме информация само за три (паднали дървета - бел.ред.)."


Количеството на валежа в Северозапада е било между 3 и 7 литра на квадратен метър, като във видинското село Ново село са измерени 11 литра на квадратен метър. 


Жълт код за повишена вероятност за локални интензивни валежи и гръмотевични бури и възможност за градушки е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Монтана, Видин и Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05