Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният събор на прохода "Кадъ боаз"

| обновено на 21.07.23 в 09:12
Снимка: Красимир Каменов

Международният събор на прохода "Кадъ боаз", който се провежда между белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито, започва от днес, 21 юли и ще продължи до неделя. Първия ден границата ще бъде отворена от 13:00 до 23:00 часа, българско време. По време на събора няма да се изисква представянето на документ за самоличност при преминаване на граничната линия. В община Белоградчик са готови за откриването на събора, коментира кметът Борис Николов:

"Ние натрупахме огромен опит вече. Всичко върви по план въпреки ненормалните, нечовешки горещини. От понеделник от мината седмица сме започнали, знаете, организацията е сериозна, най-малко подготовка на терени, пътища, косене, насипване, дъждове, сега горещини, така че върви подготовката така, както винаги е била. За петък, живот и здраве, ще сме готови, тогава е отварянето на границата от 13:00 часа до 23:00 часа в петък."

Тържественото откриване на международния събор ще се състои в събота от 10:00 часа. Церемонията по откриването ще започне с празничен водосвет, който ще се извърши от представители на духовенството от българска и сръбска страна. Както е прието вече, приветствени слова ще има и от представителите от общините Белоградчик и Княжевац. След това съборът ще продължи с богата културна програма, в която ще участват самодейни колективи както от българска, така и от сръбска страна. Няколко изложби ще съпътстват събитието. В събота границата ще бъде затворена в 24:00 ч., а в неделя – в 23:00 часа.  

По традиция на този събор свои стоки предлагат не само амбулантни търговци, но и производители от цялата страна. Среща си дават близки и роднини от двете страни на границата, разделени от политиката на двете страни. По време на събора стана традиция да се срещат български и сръбски сдружения. 

Съборът на "Кадъ боаз" се провежда от 1925 г., но на няколко пъти е бил прекъсван от властите. Граничен пункт е имало в миналото, но през 1960 г. е затворен. Днес отново има международно споразумение за отварянето му на прохода,  но изпълнението на ангажимента се бави. 

След приключване на събора мястото опустява. Остава само издигнатият през 2007 г. паметник, на който на български и сръбски език е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30