Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносен мед, ниски цени, недофинансиране на сектора и други пчеларски неволи

Снимка: Радио ВИДИН


Мека зима, студена пролет, дъждовно начало на лятото- със сигурност аномалиите във времето се отразяват на всички живи организми, а за пчелите последствията са почти катастрофални. Как се отразяват промените и с какви проблеми се сблъскват пчеларите- събеседник в "Земята, която ни храни" е Даниел Ганчев, председател на Общинското пчеларско дружество във Враца. 

"Шарена година- мека зима, с температури, които позволяваха пчелите да са често навън, което е много неблагоприятно за тях, когато разпускат пчелното кълбо, тъй като тогава изразходват голяма част от медовите си запаси.  Във времето, в  което трябваше да бъдат навън- пролетта, при тяхното най-бурно развитие, имаше дъждове, хладно време, много неблагоприятно, което ги караше да стоят вътре... Поради тази причина голяма част от пчелните семейства изпаднаха в роево състояние- това явление не се наблюдаваше в последните няколко години.... Роева година, по пчеларската терминология, съответно това се отразява на цялото стопанство, защото когато пчелните семейства роят, годината отпада, те  не могат да донесат мед за пчеларя... Тази година не са благоприятни условията за пчелните семейства. Сега, лятото, са в основна паша в много региони, в зависимост ото района.  В пчеларството това е един от основните фактори- къде пчеларства стопанинът с пчелните семейства, защото от района зависи и пашата- някъде е оскъдна, някъде и по-богата..." 

По думите на пчеларя, едно пчелно семейство използва паша в радиус около 2-3 км. и когато на единица площ има много на брой пчелни семейства, тогава в кошера постъпва по-малко нектар. Подвижното пчеларство решава редица от проблемите и е по-ефикасно, но не всеки има възможност да го практикува, защото е свързано с транспорт, техника, избор на достатъчно безопасно място... Непостоянното време се отрази и на медосбора, посочи Даниел Ганчев:

"Липата набързо премина, дъждът отми нектара и нямаше как да съберат мед. Но имаше райони, в които колегите са доволни... На пчелите им е достатъчно една седмица хубаво време при цъфнала липа... Шареното време обърка плановете на много пчелари... След като са изпаднали в роево състояние, пчелите "хващат гората".

Като цяло пчеларството е фактор за здравето на хората, но не е сектор с приоритет, смята Даниел Ганчев: 

"...Пчелните продукти са изключително важни за здравето на хората, но за съжаление България е слаб консуматор, подценяват се и меда, и пчелните продукти... Като цяло пчеларството не е фактор в сектор "Земеделие", не се отдава значимостта му като силен отрасъл, подценява се ролята на опрашването, което е голяма грешка, защото косвеният ефект от опрашването в земеделието играе огромна роля в икономиката като принадена стойност, като брутен продукт.... 

Слабата консумация на мед, неглижирането на сектора и липсата на регулярно финансиране, вносът на мед от други страни, който подбива цените у нас, са огромните проблеми пред пчеларския сектор. Към днешна дата с пчеларство не може да се преуспее, а много от пчеларите са поставени на колене, категоричен е Даниел Ганчев:

"В последните няколко години секторът търпи сериозна криза особено заради войната в Украйна и вноса на украински мед - дълго се борихме с този проблем, сега се усети и от другите сектори на земеделието... Цените на пчелния  мед се сринаха, изключително сме притеснени, получиха се катастрофални цени в последните години, сега чувам за цени 4-4,20 лева, което е истинска катастрофа за нас. В същото време цените на пчеларските консумативи са драстично повишени... при тази цена на едро, която се предлага, това е абсолютна катастрофа и бедствие и много колеги искат да продават пчелните кошери и да се отказват от тази дейност, тъй като е нерентабилна към този момент като поминък...    
...С пчеларство не може да се преуспее, с оглед ситуацията, заради огромния внос на мед от Украйна, Китай и Виетнам... Внася се безогледно мед, в България се преработва, след това се записва, че е с произход Европейски съюз... Не виждаме контрол от страна на държавата, а това касае и здравето на хората... Медът, който се внася, не се изследва и не се контролира какво съдържа... Това се отразява неблагоприятно на сектора, но все се надяваме на по-добри години... Какво ще се случи с цената, никой не знае и това е най-притеснителният момент, плаваме в несигурни води... 
... Медът може да стои, но ако това е основният поминък, пчеларите не могат да изчакват дълго, защото трябва да посрещат новата пчеларска година, с нов инвентар, консумативи, за които трябва финансов ресурс..   Има колеги, които преди няколко месеца са реализирали меда от миналата година на 4,20 лева, с договор, след данъка цената пада на 3,95- това за мен е ужасяващо, истинска катастрофа, но голяма част е и спекулата от наши търговци, които изкупуват меда и го изнасят в Европа", коментира пчеларят.

През последните години проблем за пчеларите са интензивното земеделие и нерегламентираните пръскания от страна на зърнопроизводители, които използват неразрешени препарати за растителна защита внесени нерегламентирано от Турция и от други азиатски страни:
 
"Това е много опасно, не само че умират нашите пчели, но и за здравето на хората ... За съжаление държавата няма необходимия инструмент и ресурс да се справи с това. Отправяме призив към държавата, към министерството на земеделието- по-сериозно да се обърне внимание на пчеларския сектор". 

За повече ангажираност на държавата с проблемите на пчеларите призовава Даниел Ганчев. Той съобщи и за друг проблем, свързан с приема на заявления по новите интервенции за 2023 година. Приемът започна на 17 юли и продължава до 26 юли, но изискването за регистрация в електронната система и наличието на електронен подпис би затруднило голяма част от пчеларите:

"На места започна ваденето на пчелен мед от новата реколта, а тепърва отварят новите интервенции с много усложнен начин на прием на документи само чрез електронна система, с електронни подписи... Голяма част от колегите са възрастни хора, няма как да се справят с това нещо... Дали да вади мед или да ходи да вади електронен подпис тепърва, да се учи кой да му подава тези заявление... Това администриране на пчеларя като че ли отново вместо да помогне, го затруднява и го вкарва в една задънена улица...  За огромно съжаление масово колегите няма да могат да се възползват и отново ще остане неизползваем огромен финансов ресурс... "

Приемът на заявления ще продължи до 26 юли, като финансовият ресурс по интервенциите е в размер на 10 милиона лева. На интернет страницата на Държавен фонд земеделие е публикуван наръчник за кандидатстване, в който детайлно са описани подпомаганите интервенции и дейности, условията за допустимост, общите изисквания, финансова помощ и реда за подаване на заявление. За улеснение на стопаните в YouTube канала на Фонда е публикуван и видеоклип с инструкции за подаване на заявления, съобщават от министерството на земеделието. 

Повиши ли се търсенето на мед и пчелни продукти по време на ковид пандемията и какъв мед предпочитат българите- чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15