Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вносен мед, ниски цени, недофинансиране на сектора и други пчеларски неволи

Снимка: Радио ВИДИН


Мека зима, студена пролет, дъждовно начало на лятото- със сигурност аномалиите във времето се отразяват на всички живи организми, а за пчелите последствията са почти катастрофални. Как се отразяват промените и с какви проблеми се сблъскват пчеларите- събеседник в "Земята, която ни храни" е Даниел Ганчев, председател на Общинското пчеларско дружество във Враца. 

"Шарена година- мека зима, с температури, които позволяваха пчелите да са често навън, което е много неблагоприятно за тях, когато разпускат пчелното кълбо, тъй като тогава изразходват голяма част от медовите си запаси.  Във времето, в  което трябваше да бъдат навън- пролетта, при тяхното най-бурно развитие, имаше дъждове, хладно време, много неблагоприятно, което ги караше да стоят вътре... Поради тази причина голяма част от пчелните семейства изпаднаха в роево състояние- това явление не се наблюдаваше в последните няколко години.... Роева година, по пчеларската терминология, съответно това се отразява на цялото стопанство, защото когато пчелните семейства роят, годината отпада, те  не могат да донесат мед за пчеларя... Тази година не са благоприятни условията за пчелните семейства. Сега, лятото, са в основна паша в много региони, в зависимост ото района.  В пчеларството това е един от основните фактори- къде пчеларства стопанинът с пчелните семейства, защото от района зависи и пашата- някъде е оскъдна, някъде и по-богата..." 

По думите на пчеларя, едно пчелно семейство използва паша в радиус около 2-3 км. и когато на единица площ има много на брой пчелни семейства, тогава в кошера постъпва по-малко нектар. Подвижното пчеларство решава редица от проблемите и е по-ефикасно, но не всеки има възможност да го практикува, защото е свързано с транспорт, техника, избор на достатъчно безопасно място... Непостоянното време се отрази и на медосбора, посочи Даниел Ганчев:

"Липата набързо премина, дъждът отми нектара и нямаше как да съберат мед. Но имаше райони, в които колегите са доволни... На пчелите им е достатъчно една седмица хубаво време при цъфнала липа... Шареното време обърка плановете на много пчелари... След като са изпаднали в роево състояние, пчелите "хващат гората".

Като цяло пчеларството е фактор за здравето на хората, но не е сектор с приоритет, смята Даниел Ганчев: 

"...Пчелните продукти са изключително важни за здравето на хората, но за съжаление България е слаб консуматор, подценяват се и меда, и пчелните продукти... Като цяло пчеларството не е фактор в сектор "Земеделие", не се отдава значимостта му като силен отрасъл, подценява се ролята на опрашването, което е голяма грешка, защото косвеният ефект от опрашването в земеделието играе огромна роля в икономиката като принадена стойност, като брутен продукт.... 

Слабата консумация на мед, неглижирането на сектора и липсата на регулярно финансиране, вносът на мед от други страни, който подбива цените у нас, са огромните проблеми пред пчеларския сектор. Към днешна дата с пчеларство не може да се преуспее, а много от пчеларите са поставени на колене, категоричен е Даниел Ганчев:

"В последните няколко години секторът търпи сериозна криза особено заради войната в Украйна и вноса на украински мед - дълго се борихме с този проблем, сега се усети и от другите сектори на земеделието... Цените на пчелния  мед се сринаха, изключително сме притеснени, получиха се катастрофални цени в последните години, сега чувам за цени 4-4,20 лева, което е истинска катастрофа за нас. В същото време цените на пчеларските консумативи са драстично повишени... при тази цена на едро, която се предлага, това е абсолютна катастрофа и бедствие и много колеги искат да продават пчелните кошери и да се отказват от тази дейност, тъй като е нерентабилна към този момент като поминък...    
...С пчеларство не може да се преуспее, с оглед ситуацията, заради огромния внос на мед от Украйна, Китай и Виетнам... Внася се безогледно мед, в България се преработва, след това се записва, че е с произход Европейски съюз... Не виждаме контрол от страна на държавата, а това касае и здравето на хората... Медът, който се внася, не се изследва и не се контролира какво съдържа... Това се отразява неблагоприятно на сектора, но все се надяваме на по-добри години... Какво ще се случи с цената, никой не знае и това е най-притеснителният момент, плаваме в несигурни води... 
... Медът може да стои, но ако това е основният поминък, пчеларите не могат да изчакват дълго, защото трябва да посрещат новата пчеларска година, с нов инвентар, консумативи, за които трябва финансов ресурс..   Има колеги, които преди няколко месеца са реализирали меда от миналата година на 4,20 лева, с договор, след данъка цената пада на 3,95- това за мен е ужасяващо, истинска катастрофа, но голяма част е и спекулата от наши търговци, които изкупуват меда и го изнасят в Европа", коментира пчеларят.

През последните години проблем за пчеларите са интензивното земеделие и нерегламентираните пръскания от страна на зърнопроизводители, които използват неразрешени препарати за растителна защита внесени нерегламентирано от Турция и от други азиатски страни:
 
"Това е много опасно, не само че умират нашите пчели, но и за здравето на хората ... За съжаление държавата няма необходимия инструмент и ресурс да се справи с това. Отправяме призив към държавата, към министерството на земеделието- по-сериозно да се обърне внимание на пчеларския сектор". 

За повече ангажираност на държавата с проблемите на пчеларите призовава Даниел Ганчев. Той съобщи и за друг проблем, свързан с приема на заявления по новите интервенции за 2023 година. Приемът започна на 17 юли и продължава до 26 юли, но изискването за регистрация в електронната система и наличието на електронен подпис би затруднило голяма част от пчеларите:

"На места започна ваденето на пчелен мед от новата реколта, а тепърва отварят новите интервенции с много усложнен начин на прием на документи само чрез електронна система, с електронни подписи... Голяма част от колегите са възрастни хора, няма как да се справят с това нещо... Дали да вади мед или да ходи да вади електронен подпис тепърва, да се учи кой да му подава тези заявление... Това администриране на пчеларя като че ли отново вместо да помогне, го затруднява и го вкарва в една задънена улица...  За огромно съжаление масово колегите няма да могат да се възползват и отново ще остане неизползваем огромен финансов ресурс... "

Приемът на заявления ще продължи до 26 юли, като финансовият ресурс по интервенциите е в размер на 10 милиона лева. На интернет страницата на Държавен фонд земеделие е публикуван наръчник за кандидатстване, в който детайлно са описани подпомаганите интервенции и дейности, условията за допустимост, общите изисквания, финансова помощ и реда за подаване на заявление. За улеснение на стопаните в YouTube канала на Фонда е публикуван и видеоклип с инструкции за подаване на заявления, съобщават от министерството на земеделието. 

Повиши ли се търсенето на мед и пчелни продукти по време на ковид пандемията и какъв мед предпочитат българите- чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00

Училището в Кула ще работи по екопроект

Средно училище "Васил Левски" в град Кула ще работи по нова инициатива, свързана с глобалното затопляне съвместно с европейски партньори от Белгия, Нидерландия (Аруба и Кюрасао), Словакия, Полша, Италия.  Идеята има за цел да развие кръгови начини на мислене и работа в средните училища за професионално образование и обучение и да гарантира, че тези..

публикувано на 30.11.23 в 14:45

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00