Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър "Трио" гостува на видинска сцена

Артистите ще представят музикалния спектакъл "Оттук Оттам" и театър в кутия

Снимка: "Фейсбук"

За пръв път на видинска сцена гостува театър "Трио" от Бургас. 
Зад него стоят Александра Енева, Ивайло Енев и Пламен Андреев, който е директор на театъра. 
В крайдунавския град театър "Трио" ще покаже един от своите първи спектакли, който обединява музика и куклено изкуство, както и една нова за Видин, а и за България театрална форма - театър в кутия. 

Тази вечер от 20:00 часа на сцената в крепостта "Баба Вида" театър "Трио" представя спектакъла "Оттук оттам", който е подходящ за цялото семейство и е една разходка из различни култури, обясни Александра Енева.

"Музикален спектакъл, без думи е. С него сме обикаляли в доста държави, и до други континенти стигнахме, което за нас е постижение. Представяме единайсет различни етюда от различни държави, които са свързани с традиционна музика, традиционните костюми на въпросната държава, някаква смешка, някакъв хумор от тази държава, които сме харесали като ситуации. И всичко това сме го вкарали в един спектакъл, който е като пътешествие. Затова и се казва "Оттук Оттам"... Идеята наистина на спектакъла е просто да се усмихнеш, да забравиш за ежедневието, да се разтовариш. Децата изключително много се забавляват. Но хубавото е, че и възрастните, които придружават децата, също успяват да се откъснат, да потънат в тази атмосфера на различните националности", каза Александра Енева.

Режисьор на спектакъла е Христина Арсенова, сценограф - Емилияна Тотева, а изработката на куклите е общо дело на всички, въвлечени в процеса на създаване на представлението, допълни Александра Енева.

На 26 юли, сряда, от 11 часа на откритата сцена при Художествената галерия в Крайдунавския парк артистите от театър "Трио" ще представят т.нар. театър в кутия. Там те ще разположат своите театромати, в които ще покажат театър за един зрител и по-точно два миниспектакъла с продължителност от пет минути, озаглавени "Гората" и "Океанът". 

Подобно на останалите продукти, които театър "Трио" създава, и тези миниспектакли са без думи, разказа Ивайло Енев

"Когато ни затвориха по време на пандемията целият творчески екип се събра и казахме, че не можем да стоим просто така... И затова решихме да експериментираме с "Lambe, Lambe" се води в средите на кукленото изкуство - това е театър в кутия, вдъхновени от това да изследваме ново пространство, тъй като това е една от най-малките театрални форми... Тъй като сме запленени по начало от природата, от това, че ние като хора се отделяме от природата, затова си казахме: "Хайде да сложим в тези кутии природата. За кратък период от време да им светне лампата на хората колко сме се отдалечили от нея", посочи Ивайло Енев. 

Театърът в кутия като форма води началото си от театъра на автоматите, от където всъщност изначало тръгва кукленият театър, обясни Александра Енева. Тя допълни, че преживяването е много индивидуално, много интимно.

"Опитахме се да има максимално усещане, че си сред природата. И всъщност човек е запленен, че в една такава малка форма, като една кутия - голяма кутия, не си представяйте кутия за обувки, но че в едно малко пространство можеш да създадеш наистина театралната атмосфера. Защото фактът е, че и там работи цял екип - има си режисьор, композитор, сценограф. Всичките елементи на театъра са вкарани в това малко пространство. И мисля, че това е впечатляващо за хората", отбеляза Александра Енева. 

Театър "Трио" гостува във Видин в рамките на дванадесетото издание на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни".

Повете можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика". Второто класиране вече е видимо  за  учениците от СУ "Васил Левски" в Кула , съобщават от Регионалното управление на образованиет о във Видин .  До края на днешния ден класираните на втори етап..

публикувано на 24.07.24 в 08:45

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46