Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До дни приключва жътвата на есенниците, средните добиви при пшеницата са около 500 кг от декар

Зърнопроизводител: Дъждовете във Врачанско влошиха качеството на зърното

Снимка: РАДИО ВИДИН


До дни приключва жътвата във Врачанско. Заради падналите късни пролетни дъждове зърното е с по-ниско качество, по-ниски са и добивите. В "Земята, която ни храни" коментираме зърнените проблеми, а и не само тях, с председателя на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Петър Пешев

"Около Козлодуй приключихме, на други места приключват до дни. Дъждовете влошиха качеството, прибраната продукция след дъждовете е с по-ниско качество... Пропаднали площи при есенниците има покрай Враца- заляти площи, които са с много големи щети- полегнали, измити... стопани които са жънали, са прибирали по стотина килограма... Влошен е и добивът, под очакванията е- изглеждаха добре пшениците, но после се оказа, че класове хубави, няма зърно.... Добивите са различни, средният добив за областта е между 400-500 кг максимум. Годината е по-лоша, защото производствените разходи са много по-големи, а цените са наполовина... Пазарите са в затишие, всеки се чуди, няма търсене, няма сигурност... Напрежението е голямо- и сред колегите, и сред търговците. Има колеги, на които складовете са им пълни... Трябват ни свежи пари за торове, семена за другата стопанска година... Напрежението е голямо- всеки гледа борси, цени, в неведение сме, но ще прекараме и тези бури... " 

Не е завидно състоянието и на пролетниците, някои от които са повторно затревени, но ще направим всичко възможно проблемите да не се отразят на рентите, посочи зърнопроизводителят: 

"Преовлажняване, късна сеитба... Сега и бурите, в община Кула, покрай Хайредин, Мизия, в Липница има паднали площи, покрай Рогозен... Има слънчогледи, които са на земята- няма прибиране... На места има изсъхнали царевици, зърното се спарва заради сушата, шарена е картината, зависи от локацията, къде е минал дъжда, от почвата, има места където колегите пресаждаха, има и такива, които скоро ще се жънат, защото горят... Дъждовете са глътка въздух за зелените, а има и такива, които са неспасяеми- изсъхнали са, нямат вегетация... Много са проблемите, ще направим всичко възможно това да не се отрази на рентите, но на места има нелоялна конкуренция... Наливат се пари от други места и започва да се изкривява пазарът. Надявам се, че ще удържим нещата и ще можем да платим на арендодателите това, което трябва да им платим... Някои от колегите ще теглят и кредити, за да могат да се разплатят с рентите, надявайки се, че следващата година ще е по-добра..."

За всички зърнопроизводители жътвата е времето на тревоги и надежди. Тревогите са заради всички проблеми, свързани с  добиви, качество, цени и пазари. И сякаш те не са им достатъчни, а в най-усилното време се налага да вършат и административна работа. В петък изтече удълженият срок за подаване и редакция на заявления от фермерите по директните плащания за 2023 год. "Пълна каша", така Петър Пешев обобщава кампанията за тази година:

"Неяснотите бяха да последния момент, много от хората не са наясно какво трябва да се спазва, защото правилата са коренно различни от предните години, много от колегите са объркани, много от хората то поземлените комисии и те не са наясно с нещата, тази година ще ни е опознавателна... Доста новости има, но се надявам, че ще влезем в релси..." 

Вчера изтече и срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, можеха да предоставят становища и коментари по публикуваната за обществено обсъждане от министерството на земеделието наредба за предоставяне на спешна финансова помощ. Помощта е за отгледания и нереализиран заради либерализирането на пазара с Украйна слънчоглед през миналата стопанска година. Становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите е да се плати на декар засаден слънчоглед за миналата година. Избрахме вариант, който да удовлетвори повечето зърнопроизводители, въпреки че винаги ще има недоволни, каза Петър Пешев и поздвави чрез ефира на Радио Видин своите колеги: 

"Тежки жътви откъм добиви и дано Господ да е с нас! Безаварийна жътва, безаварийна работа и най-вече здраве! Като сме здрави, ще се оправяме!" 

Вижте още

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка" . Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че..

обновено на 28.11.23 в 15:14