Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съвет Видин гласува неотложни решения

Започва ремонтът на булевард "Панония"

Снимка: Радио ВИДИН

Общинските съветници във Видин одобриха проекти за кандидатстване, свързани с подмяна на отоплителните уреди за малко над 25 милиона лв. По време на извънредното заседание на Общинския съвет съветниците приеха и предложението за ремонт на ученическото общежитие, който е за над 3 милиона лв. Местният парламент одобри и предложения за утвърждаване на паралелките в средищните училища и детските градини, както и къде ще има маломерни и непълномерни паралелки в училища на територията на община Видин. Сесията премина без дискусии и сравнително бързо, като всички 20 точки включени в дневния ред бяха приети. Кметът на Видин Цветан Ценков коментира за Радио ВИДИН, че на заседанието са приети важни предложения свързани с образованието:

"...Това са точки, които касаят първо развитието на образованието, маломерни паралелки, запазване на някои учебни заведения. Вижте, нашите съграждани трябва да са наясно в едно - без Видин да се развива и да се опита да се върне на пазара на труда с привличане на нашите съграждани от чужбина, увеличаване на броя на младото население, няма шанс и за образованието във Видин... Втората група въпроси, които се разгледаха в днешната сесия бяха европейските проекти. Не само за по-чист въздух- това касае 10 000 семейства..."

Цветан Ценков изрази надежда бюджетът, който предстои да приеме Общината за тази година, да не бъде с по-ниски параметри от миналогодишния. Той съобщи още, че от утре- 1 август, започва очакваният ремонт на булевард "Панония":

"Очаквам поне същия бюджет, айде да не е по-завишен, но поне да бъде същия. Виждате, че в тези трудни години, въпреки, че бюджета е 1/12 от миналогодишния Видин продължава да работи, Видин продължава да прави улици, тротоари. Почти във всичките села влизаме. Тази седмица почваме и булевард "Панония". Утре го откриваме, всичко е подписано от фирмата изпълнител до надзорните фирми и утре една бутилка шампанско ще бъде счупена на булеварда в знак на стартиране на промяната... Булеварда ще бъде частично ремонтиран, защото ние сме получили 50 %, тоест 3,5 млн. лв., може би ще стигнат до стадиона..."

Някои от решенията, които бяха взети по време на сесията, не търпяха отлагане, обясни за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков:

"Беше една добра сесия, аз благодаря на колегите от ГЕРБ най-вече, че се съгласиха да направим извънредна сесия, защото има неща, които не търпят отлагане. Това е кандидатстването за ремонт на общежитието за около повече от 3,5 млн. лв. Трябваше да бъде подадено до 25-ти в министерството. Ние сме изпратили това, че е минало на комисии и че ще бъде гледано днес. И се надяваме да успеем да осъществим това, да успее администрацията... Трябваше до 1 септември, хубаво, че се справихме да подадем и за средищните училища и детски градини, както и за маломерните паралелки, които ще бъдат най-вече във филиалите. Има национален бюджет, очаква се да бъде обнародван. След това има до 20 работни дни, в които общинската администрация го внася в Общинския съвет... Очаквам да го гледаме бюджета в началото на септември, докъм 10 септември... Тази година за първи път ще приемем бюджет второто полугодие, това беше огромен проблем за всички общини, не само за община Видин..."


На днешното заседание местният Парламент гласува включването в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2023/2024 година на следните учебни заведения: СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Епископ Софроний Врачански“, СУ „Цар Симеон Велики“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Любен Каравелов“, ДГ „Мир“ – гр. Дунавци с филиал „Звънче“ – гр. Видин, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Дунавци, ДГ „Зорница“ с филиал „Щастливо детство“ – гр. Видин и филиал „Пролетен цвят“ – село Кутово.

Общинските съветници приеха и предложение за утвърждаване на самостоятелни паралелки в училищата с пълняемост под задължителния минимум за учебната 2023/2024 година, както и за формиране на групи под определения минимум за следващата учебна година.


В заседателната зала на Общински съвет Видин присъстваха 26 съветници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19