Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподавателят по китара Тошо Димитров с майсторски клас във Видин

Снимка: Личен архив

Майсторски клас по китара на преподавателя в Националното музикално училище "Любомир Пипков“ и "Deutsche Schule" София Тошо Димитров ще се проведе във Видин. В него могат да участват всички почитатели на акустичната и класическата китара, които свирят за удоволствие или професионално. Ден преди да се срещне със своите видински ученици, Тошо Димитров се върна години назад, за да си спомни как самият той открива китарата като ученик във Видин:

"Китарата я открих още в първи клас. Всъщност моят творчески път започна от Видни. Аз не съм от Видин, но живях във Видин доста дълго време. В детската градина учителката забелязва, че това дете пее вярно, има музикална качества и казва на родители ми: "Защо не го запишете в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"?", където, както знаете, има профил "Изкуства". Така започнах да се занимава с китара и имам особен сантимент към мястото, от което съм тръгнал. Последният ми концерт беше точно в читалището, преди може би повече от 10 години, не мога да кажа точната дата. Вълнувам се и се радвам, че ще се върна отново и към крада, и към читалището, вече не като изпълнител, а като преподавател." 

Тошо Димитров учи при едни от най-значимите китаристи и преподаватели, наши съвременници. Най-ценното, което научава от тях е да не си поставя граници. Този урок се стреми да предаде и на своите ученици, но с едно уточнение:

"От една страна, не бива да се поставят граници. Но от друга страна, не бива да се прави компромис с качеството и с отношението към музиката. Всеки стил музика заслужава своето отношение и когато някой тръне да го интерпретира, той трябва да подходи сериозно и да изпипва нещата, да не е повърхностно, малко по-задълбочено - анализ и мислене върху нещата, а не просто да свирим тоновете."

За свиренето на китара Тошо Димитров казва, че е занаят, а неговата цел е да го предаде на своите ученици:

"Защото като всеки музикален инструмент, като всяко изкуство, има много правила, много рамки, които трябва да бъдат изградени в процеса на обучение. Те са необходими, за да може човек да познава формата, да познава структурата. Интересното е, че в момента, когато това се изгради, трябва лека-полека да започне да се руши, за да може свирещият да излезе извън кутията /out of the box /. Проблем е, когато учениците и тези, които се занимават с музика и изкуство, искат да бъдат винаги извън кутията, което е малко трудно. Човек първо трябва да познава формата и структурата, за да може после да я наруши, да знае как я нарушава, как я променя и как я украсява. А като не знаеш каква е основата, откъде тръгваш,  е леко имагинерно."

Майсторският клас на Тошо Димитров ще се състои от 3 до 6 август в Народно читалище "Цвят 1870" във Видин. Той ще завърши с концерт на преподавателя и неговите ученици на 6 август, неделя, от 11:00 часа в салона на културната институция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48