Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на Общинския съвет се провежда във Видин

| обновено на 11.08.23 в 09:30
Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет във Видин заседава извънредно вден. Заседанието се свиква по искане на единадесет общински съветници, като в дневния ред са включени предложения за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода чрез сондажи от находища "Видин" и "Сланотрън", съобщи председателят на местния парламент Генади Велков

"Упълномощаваме кмета да разреши водоползването на тези евентуални извори, което е първа стъпка към осъществяване на сондажа. След това вече може да се кандидатства по проекти, от държавен бюджет и така нататък, за самите сондажи."

Общинските съветници ще вземат също така и решение, което е необходимо във връзка с новите социални жилища, където предстои да бъдат настанени хора от уязвими групи. 

"Цената, която ще определим, тя е един лев на квадратен метър за жилищна площ за ползването от хората, които имат необходимост от такива жилища - социално слаби, инвалиди и така нататък."

Дванайсет от предложенията в дневния ред са свързани с промяна на подробни устройствени планове и на общия устройствен план на Видин във връзка с инвестиционни намерения.

"На провалената сесия преди месец и половина не можаха да се гледат ПУП-овете и общите устройствени планове и това спря фирмите да могат да работят това лято, което е много неприятно, защото нашата задача е да помагаме на фирмите, а не да им пречим в работата."

Общо 21 предложения са включени в дневния ред на извънредното заседание. То започва в 9:00 ч. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20

Поредна лекция по аюрведа във Видин

Лекция на  тема " Здравето и болестите в аюрведа" с лектор Изабел Мандаке ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм".   Лекторката е работила е като ръководител на аюрведична клиника в Нова Зеландия,  казва Светла Димитрова, организатор на събитието: "Изабел Мандаке е аюрведа терапевт, йога терапевт,..

публикувано на 16.06.24 в 10:05