Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Моллов: Много ми се иска младите хора да знаят, че са родени в място с многогодишна история, с предци, които са създали нещо много съществено

Доброто възпитание е най-доброто наследство*

Проф. Терзиев: Свидетели сме на резултатите от пропуски в образователния и възпитателен процес

Снимка: Радио Видин, архив

Близо 87% от жителите на страната заявяват, че националното съзнание може да бъде формирано в младите хора чрез възпитание. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания. Въпреки това ежедневно сме свидетели на порочни и дори криминални прояви в цялата страна. Има ли пропуски в образователната и възпитателната система на българското общество? Може ли средата, архитектурата и визуалните изкуства да възпитават високи ценности в младите хора?

Неотдавна във Видин бе открита изложба с акварели на арх. Белин Моллов. Експозицията представя емблематични сгради и паметници на културата, които ние, забързани в ежедневието, не познаваме и дори не забелязваме.

Архитект Белин Моллов е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие. Бил е директор на Дирекция „Генерален план на София“ в института "Софпроект", заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, преподавател по специалността "Урбанизъм" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Участвал е в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик.

 
Напоследък е посветил дейността си да провокира естетическия светоглед у младите хора. Той представя из цялата страна свои картини на емблематични сгради от дадения регион. Целта му е да покаже и разкаже с инструментите на изкуството историята и естетиката, която ни заобикаля, но за която не знаем достатъчно.

"Аз станах архитект и преди всичко урбанист, но рисуването е първичното. Това е било причината да се ориентирам към тази професия. Още като студент пък получих от моите преподаватели специално отношение към история на изкуството, история на архитектурата, паметниците на културата. В практиката съм се убедил, че те са много важен фактор в планирането. Сега, когато вече съм пенсионер, наистина имам възможност повече да акцентирам и да допълня моите знания и разработки, свързани с градското планиране, с подчертаване и експониране на паметниците на културата и архитектурата. Още една специална цел имам - много ми се иска особено младите хора да знаят, да имат самочувствие от това, че живеят, че са родени, че се развиват в място с многогодишна история, с едни предци, които са създали нещо много съществено за нас. Не е необходимо да бъдеш голям специалист, за да усетиш, че, когато кажеш Видин, преди всичко се сещаш за Баба Вида, за втората по големина катедрала в България, ако щете - за бившата градска баня, за Тома Върхота, за Тома Лозанов, който е благодетелят на Видин. Сградите, които е построил, дарява на обществото. Ето тези неща са много хубав пример, който може да ни помага и в нашите обществени отношения, които имаме сега."

Според арх. Моллов видинчани трябва да се гордеят и със синагогата, която наскоро беше основно ремонтирана.

"Идеята това да бъде "Културен център Жул Паскин" е наистина грандиозна, страхотен успех. Това е една от най-големите синагоги в Европа. Навремето са казвали, че е и по-красива от софийската. Превърната в център на една световно известна личност, позната много повече в Европа, отколкото в България, ще бъде един много сериозен аргумент за привличане на туристи и за национална гордост."

Трябва много да уважаваме това, което имаме, призова още Белин Моллов.

"Страната ни се намира на едно много специално геостратегическо място - вратата на Европа или вратата на Ориента. С много история, с много наследство. Тук са били едни от най-големите империи, оставено е много голямо наследство, което по някакъв начин през периодите на историческо развитие е било съзнателно или несъзнателно разрушавано. Това, което е стигнало до нас, трябва по най-разумен начин с предимство за него да го пазим. Като мислим за новото, много да се респектираме и да внимаваме да не разрушаваме старото, защото то носи ценността на времето."

Каква е връзката между изкуството и образованието? Може ли естетиката да бъде ключът към доброто възпитание на днешните млади хора? По темата потърсихме мнението и на проф. Венелин Терзиев, носител на почетен знак „Златен век”, заради „значимият му принос към развитието и популяризирането на българската култура”.

"Визуалните изкуства не могат да бъдат затворени в една галерия или в едно тясно пространство. Тяхната мисия е далеч по-широка и по-голяма. Те по-скоро трябва да формират у всички хора, които ги наблюдават, които съпреживяват, онези естетически критерии, които в последно време доста ни липсват. Да не забравяме, че наша е грижата за възпитанието и образованието на по-младите хора. Един такъв елемент са визуалните изкуства. Образованието и изкуството са неразделна част едно от друго. Може би трябва да подходим малко по-различно в сегашните времена - да не диференцираме по строг начин образованието и науката, а да се опитаме да ги гледаме като интердисциплинарно или екстраординарно начинание, което трябва да даде на индивида освен добро образование, като информация и знания, но трябва да му даде и усещане за изкуството като такова, защото човешкият живот неминуемо е свързан с това. Да, наистина младите хора обичайно не присъстват на такива събития. Може би тези хора, които играят ролята на комуникатори, връзката между общността и създателя на съответното нещо като картини, книги, стихотворение или музикално произведение, трябва да създадат онези условия, които да доближат общностите една до друга. Очевидно се наблюдава едно разделение между по-възрастните хора и най-младите, които отсъстват от подобни събития. Много радостно ще бъде, ако всички тези институции, които имат важна образователна и възпитателна роля, насърчат тези хора да присъстват или да се докосват по един или друг начин до тези произведения на изкуството. Да, съществува такъв проблем на общността, различия в поведенческите модели и може би пропуски в образователния и възпитателен процес, които неминуемо се отразяват след години и днес ние ставаме свидетели на всичко това."

*Доброто възпитание е най-доброто наследство - арменска поговорка.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45