Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години резерват "Врачански карст"

Снимка: РИОСВ- Враца

На 10 август се навършват 40 години от обявяването /през 1983 година/ на "Врачански карст" за резерват в Природен парк "Врачански Балкан". Това става със Заповед №854 на тогава действащия Комитет за опазване на природната среда при Министерски съвет. Резерватът обхваща северните, предимно скалисти склонове на Врачанската планина в района на Базовския и Стрешерския дялове с обща площ 1 438,9 хектара. Създаден е да запази живописния и типичен за тези места карстов терен с разнообразни геоморфоложки образувания, уникална пещерна фауна, характерна флора. Стопанисва се от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца. 

"Врачански карст" представлява непрекъснат скален венец, който се пресича по средата от ждрелото на река Лева при прохода "Вратцата" и се простира от село Паволче до квартал "Бистрец" на град Враца, като неговата дължина е 10 километра.

"Територията на резервата е богата на пещери, пропасти и разнообразни карстови образувания като регистрираните с име и номер пещери на територията на резервата са над 40 броя, а този на нерегистрираните е значителен и дори по-голям. Някои от по-известните пещери са "Змейова дупка", "Хайдушка пропаст", "Соколица", известна още като Малката дупка, Черните дупки в района на квартал "Бистрец". Едната част от пещерите се отличават с богати пещерни образувания", каза Светлана Дамянова - старши експерт в направление "Биологично разнообразие, защитени територии и зони" при РИОСВ- Враца.

Пещерите в резервата са от голямо значение за прилепите, той като са най-значимите местообитания като убежища и място за презимуване и размножаване. Голямо е и видовото разнообразие в резервата. До момента са известни над 600 растителни и над 500 животински видове, срещат се лишеи, гъби, водорасли. Много от представените видове са балкански и български ендемити, някои от които са включени в Червената книга на България.

В резервата се среща една от двете в България популации на критично застрашения вид алпийско плюскавиче. 

"От представителите на животинския свят се срещат балканските ендемити като ушата чучулига, алпийска завирушка, различни видове бозайници, от които познатите ни къртица, язовец, пор, белка, вълк, чакал, лисица, дива котка дори. Срещат се и множество представители на безгръбначната фауна", допълни Светлана Дамянова.

Съгласно Закона за защитените територии, резерватът е със строг режим на защита и на неговата територия е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на посещенията с научна цел и преминаването на хора по маркираните пътеки. По Оперативна програма "Околно среда" РИОСВ - Враца е реализирала проект, по който по четири от екопътеките е изградена туристическа инфраструктура, подменена е и маркировката.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48