Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 август 2023 година

МБАЛ "Христо Ботев" - Враца
Снимка: Жоро Александров

Във Враца министърът на здравеопазването Христо Хинков увери, че няма да се стигне до затваряне на детското отделение към областната многопрофилна болница в града. Проблемът с детското отделение възникна, след като лекарите и някои от медицинските сестри подадоха предизвестие за напускане поради натоварения график заради липса на персонал и ниското заплащане. Отделението остава без педиатри от 15 август.


С официална церемонния "Първа копка" до спортен комплекс "Колодрума" беше даден старт на проект за реконструкцията на главен канализационен колектор във Видин. Общата дължина на трасето, което предстои да се рехабилитира е 1 450 метра. Канализационният колектор отвежда около 35% от общото отпадъчно водно количество на град Видин. Времето за изпълнение на проекта по реконструкцията е 4 месеца.


За проблем с уличното осветление във Видин сигнализираха наши слушатели. Според тях в някои части на града през нощта лампите не светят или са с много слаба светлина. Видинчани посочват, че неосветени места има в някои квартали на града, Крайдунавския парк, както и на части от булевард "Панония". 


В социалните служби в област Монтана за малко повече от месец са подадени 6646 молби за енергийно подпомагане. В сравнение с други години те са много повече. 546 лева е размерът за помощта за отопление и се получава в месеца след одобрение на молбата. Молби се отопление се подават до края на октомври. До момента най-много са желаещите да получат помощ от държавата от Лом.

Експертите от Инспекцията по труда във Враца са направили 103 проверки през месец юли, което прави средно по 5 инспекции на ден, съобщиха от ведомството. Вследствие на контролната дейност са издадени 490 предписания, които са задължителни за изпълнение. Съставени са били 12 акта за нарушения на трудовото законодателство.

Видинският окръжен съд отхвърли жалбата за по-лека мярка – "Домашен арест" на Радослав Руменов, който бе задържан за домашно насилие спрямо жената, с която живеел и потвърди решението на Видинския районен съд за "Задържане под стража". Тричленният състав, с председател съдия Илия Илиев, реши, че жалбата е неоснователна и че са налице обстоятелства, които сочат, че подсъдимият може да се укрие или да извърши ново престъпление. 

Четиринадесетото издание на "Диджей ретро фест Видин" започва тази вечер в града. Ветерани от "старата школа" отново се събират за парти в заведение в Крайнуваския парк, където в продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на ХХ век. Фестивалът ще продължи до 13 август, включително, а началото на програмите всяка вечер е от 21:00 часа.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министърът на икономиката и индустрията ще посети "Ел Би Булгарикум" във Видин

На 3 септември, вторник, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ще бъде на работно посещение във Видин.  По време на визитата си той ще посети производствената база на "Ел Би Булгарикум“ в града, където ще се срещне със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.  В рамките на визитата си в..

публикувано на 02.09.24 в 16:04

Община Враца подготвя три европроекта

Общината във Враца ще кандидатства по трансгранични програми с три нови проекта, решиха на редовното си заседание членовете на местния парламент. Едната идея е затвореното от години училище в село Паволче да се обнови и да заработи като Трансграничен център за обучение по туризъм. Вторият проект е съвместен с Окръжен съвет - Долж, Румъния, Окръжен център..

публикувано на 02.09.24 в 15:12

Работата в празнични дни се компенсира, напомнят от Инспекцията по труда

От ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомнят, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември –..

публикувано на 02.09.24 в 14:45

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03

Подготвят богата програма за празника на Лом

Звезди на оперетата, сръбската и българската народна музика, театрални спектакли и мюзикъл ще зарадват ломчани и гостите на града за празника на Лом. Популярният сръбски певец Драган Коич Кеба ще открие с концерт панаира на 12 септември, а на следващия ден, 13 септември, Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия Стефанова и момичета от балет "Магаданс" ще..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Без такси през първата учебна година в училище "Митрополит Неофит Видински"

С паралелка първи клас и подготвителна група ще започне учебна година в началното училище "Митрополит Неофит Видински" във Видин. Заниманията ще са по учебната програма на Министерството на образованието и науката, каза директорът Лилия Ангелова . "В училището заниманията ще са както в други училища, по държавните стандарти на Министерството..

публикувано на 02.09.24 в 10:51