Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 август 2023 година

Снимка: радио Видин

С тържествени богослужения православната църква чества един големите християнски празници - Успение на св. Богородица, наричан още Голяма Богородица. 

Трима педиатри са дали уверение на кмета на община Враца Калин Каменов, че от следващия месец ще започнат работа в детското отделение на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев". От днес то спря временно да приема пациенти поради кадрова криза. 

Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков. Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му в близко време, допълни Хинков. 

Ръстът на разходите на домакинствата изпреварва покачването на доходите им през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. От април до юни тази година доходите на домакинствата са се покачили с 20,9% спрямо същия период на миналата година, но при разходите ръстът е 21,3 на сто.

Във Върховния административен съд са постъпили три жалби срещу решението на Министерския съвет за новата площадка на АЕЦ "Козлодуй", която се планира да бъде определена за обект с национално значение и за национален обект. Подалите жалбите са собственици на земеделски земи в района на село Хърлец. Те настояват да бъде спряно изпълнението на решението, уточняват от съда, както и изтъкват, че ще се произнесат незабавно по исканията. Площадката за новата мощност е избрана от "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Изграждането ѝ е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г.

Старши комисар Красимир Йончев  е новият директор на ОД на МВР във Враца, съобщиха от полицията. 

Община Видин ще увеличи броя на обходите вечер, за да се установи къде има липсващо улично осветление в града. Предприемат се мерки и се работи непрекъснато за отстраняването на повредите на осветителните тела. Това съобщават от местната администрация в отговор на въпроси на Радио ВИДИН за липсващо или слабо улично осветление в града. 

Зрелостниците да имат право на второ явяване на държавен зрелостен изпит, ако оценката не ги удовлетворява. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Нов училищен автобус, който ще превозва ученици от населени места, в които няма училище, до всички учебни заведения в град Видин, получи от Министерството на образованието и науката Община Видин. На територията на Общината има 8 средищни училища и 2 детски градини, за които бе взето Решение на Общински съвет - Видин от 31 юли 2023 г. за включването им в Списъка на средищните детски градини и училища. Със средства от държавния бюджет тези учебни заведения организират транспорт на деца и ученици от населени места, в които няма училище, по утвърден часови график и маршрут с придружаващи учители. Общият брой на пътуващите ученици със собствен превоз, специализиран такъв и по транспортна схема, е 906. 

Възстановяване на Пожарната кула-наблюдателница и музея към нея предвижда общинската управа в Лом. Тя е е построена в 1879 г. и е първата кула от подобен тип в България, както и единствената, която е оцеляла. Това ще стане възможно след като побратимените общини Лом и Пантелей, гр. Ниш, обявиха подготвянето на нов съвместен проект, свързан с развитието на културно-историческата инфраструктура в двете общини, съобщиха от Общинската администрация в Лом. Кметовете на Лом и Пантелей Георги Гаврилов и Наташа Станкович обсъдиха проектното предложение, с което общините ще кандидатстват за еврофинансиране по Програмата за трансгранично-сътрудничество България-Сърбия. В проекта намира място и вписването в градската среда на античната крепост „Алмус“, която също е обект от  национално културно-историческо значение. В побратимената община Панталей имат намерението да изградят атракционен парк по парапланеризъм. Лом и Пантелей, която е една от централните общини на втория по големина сръбски град Ниш, са побратимени от 2005 г.


На големия християнски празник Успение Богородично храмов празник отбелязаха в белоградчишкото село Салаш. Навършват се и 180 години от освещаването на църквата. 

С освещаването и раздаването на курбан за здраве отбелязаха Успение Богородично в манастира “Св. Иван Рилски” /Пусти/
По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министърът на икономиката и индустрията ще посети "Ел Би Булгарикум" във Видин

На 3 септември, вторник, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ще бъде на работно посещение във Видин.  По време на визитата си той ще посети производствената база на "Ел Би Булгарикум“ в града, където ще се срещне със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.  В рамките на визитата си в..

публикувано на 02.09.24 в 16:04

Община Враца подготвя три европроекта

Общината във Враца ще кандидатства по трансгранични програми с три нови проекта, решиха на редовното си заседание членовете на местния парламент. Едната идея е затвореното от години училище в село Паволче да се обнови и да заработи като Трансграничен център за обучение по туризъм. Вторият проект е съвместен с Окръжен съвет - Долж, Румъния, Окръжен център..

публикувано на 02.09.24 в 15:12

Работата в празнични дни се компенсира, напомнят от Инспекцията по труда

От ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомнят, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември –..

публикувано на 02.09.24 в 14:45

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03

Подготвят богата програма за празника на Лом

Звезди на оперетата, сръбската и българската народна музика, театрални спектакли и мюзикъл ще зарадват ломчани и гостите на града за празника на Лом. Популярният сръбски певец Драган Коич Кеба ще открие с концерт панаира на 12 септември, а на следващия ден, 13 септември, Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия Стефанова и момичета от балет "Магаданс" ще..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Без такси през първата учебна година в училище "Митрополит Неофит Видински"

С паралелка първи клас и подготвителна група ще започне учебна година в началното училище "Митрополит Неофит Видински" във Видин. Заниманията ще са по учебната програма на Министерството на образованието и науката, каза директорът Лилия Ангелова . "В училището заниманията ще са както в други училища, по държавните стандарти на Министерството..

публикувано на 02.09.24 в 10:51