Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да използваме ефективно биомасата като енергиен ресурс

Снимка: Радио ВИДИН

Начинът, по който произвеждаме и потребяваме енергията си днес, ни изправя пред редица рискове. Замърсяването на въздуха взима все повече жертви всяка година, а в настоящата обстановка енергийната бедност у нас се разраства и има риск от увеличение в неустойчивото използване на горска дървесина за отопление, посочват от WWF. Допълнителен натиск върху горите обаче би означавал нов тежък удар върху биологичното разнообразие. За да предотврати рисковете, свързани с повишеното използване на горска биомаса за енергийни нужди, WWF работи за ограничаване допълнителното ѝ търсене и предлагане на алтернативи.

"Навлизаме в този проблем, защото биомасата, въпреки че е възобновяемият източник на енергия, ако се използва прекомерно и не се поддържа добре самата гора и възпроизвеждането на биомасата, тя е застрашена от изчезване със сигурност. Това е първият проблем. Затова тя беше и забранена да се използва в индустрията в прекалено големи количества за горене. В ТЕЦ-ове с биомаса имаше ограничения за капацитета. Но освен това тя, ако не се използва по правилен начин, т.е. ако не се прилагат критерии за устойчивост при горене на биомаса, може да създава и всяка година създава големи проблеми със здравето. И ние знаем, смъртността от фини прахови частици у нас е сред най-високите изобщо, особено в Европа. Примерно, четири от десетте най-замърсени града са в България. Така че е много важно да я ползваме по устойчив начин и това може да се случи, освен ако ние на индивидуално ниво я ползваме устойчиво, но и ако държавата прилага политики за нейното устойчиво използване", каза Теодора Пенева, експерт по енергийна бедност и устойчива биомаса към WWF - България.

Мит е, че събирането на отпадъчна дървесина е полезно за горите. Тя има своите функции и гниенето в гората е много по-полезно, отколкото навън. Не трябва да се ползва третирана дървесина, защото тя отделя много отровни вещества, които са причинители на няколко вида рак, на респираторни заболявания, алергии.

"Държавната политика каква трябва да бъде? Има една голяма група в България от около 300 хиляди души, всъщност те са 3 хиляди лица и семейства, а всъщност са много повече, около 500 хиляди, които ползват помощи за отопление и ги използват основно за дърва. Около 80-90 процента от тях се отопляват с дърва за огрев и политиката на държавата трябва да е насочена основно към тези групи. Значи това са групи, които нямат никаква възможност да ползват други източници на енергия. А те имат застаряващи печки, неефективни печки имат за отопление, нямат филтри на комините. При тях трябва да има много по-активна политика и за сушилници на дърва да се ползва дървесина, която е преминала през изсушаване. При тях трябва да се вземат основно мерките. Докато държавната политика в момента, напротив, е насочена към хора, които имат финансови възможности. И точно това е големият проблем у нас."

Помощта за отопление е за 500 киловатчаса на месец за 5 месеца и се остойностява не на цената на дървата за огрев, а на електроенергията, посочи още Теодора Пенева. От миналата година дървата за огрев са поскъпнали значително, но тъй като помощта за отопление се остойностява на база на електроенергия хората ,които получават тази помощ ще могат да си закупят два пъти по-малко дърва за отопление. Затова политиките на държавата трябва да са насочени към най-нискодоходните групи, които нямат възможност да инвестират в алтернативни източници.

"Ние имаме проект "Bio Balance", който е за устойчиво използване на биомаса и с него имаме издадени няколко наръчника. Първо, за практично използване на дървесина, как да се отопляваме с дървесина ефективно и екологично, до какво води неправилното изгаряне на дървесина, как да се използва биомаса без да се изсичат горите. От една страна, ние правим кампания насочена към самите хора, за по-добро използване, но те са с ограничени възможности. Според нас ролята на държавата е много по-важна и ние непрекъснато сме в контакт с правителството", допълни Теодора Пенева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25