Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания на УНИЦЕФ помага на деца и семейства в случаи на насилие

Снимка: УНИЦЕФ- България

От Детския фонд към Организацията на обединените нации в България се присъединиха към обществената и политическа реакция на случаите на насилие, които станаха известни през последните седмици. Изразиха подкрепа към пострадалите и призоваха за нулева толерантност към насилието. Същевременно продължава и кампанията на УНИЦЕФ за осигуряване на достъп до закрила от насилие за децата и семействата. Необходимостта от цялостна, координирана и ефективна подкрепа изтъква Даниела Колева, директор Програма „Закрила на детето“ към Детския фонд на Организацията на обединените нации в България. 

"Въпросът за промяната на нагласите е сърцето на това, което трябва да променим като общество. Безспорно важни са и законите, и програмите, и достъпът до услуги, но ако не променим нагласите, че това не е проблем, който трябва да остава в семейството, не е нещо, от което трябва да се срамуваш, напротив, трябва да се говори и да се търси помощ, то тогава няма как наистина да намерим цялостно и дълготрайно, устойчиво решение. За да се променят тези нагласи, според нас в УНИЦЕФ е изключително важно да има такива услуги за подкрепа, за да знаят хората към кого могат да се обърнат, каква подкрепа могат да получат, да има и този мултидисциплинарен подход, който ние използваме като професионалисти. Това означава, когато някой се обърне за помощ към конкретна институция, без значение дали това е полиция, социална служба, неправителствена организация, която предоставя помощ, да се задвижи по координиран начин цялата система, която да направи индивидуална оценка на това какви са нуждите от подкрепа на пострадалото лице, но и от нуждите от защита, за да може както полицията, така и прокуратурата да свършат своята работа по отношение на правораздаването, но по същия начин тази индивидуална оценка да послужи на хората от социалните служби и подкрепящите организации да преценят мерките и защитата, които те трябва да осигурят. Тук е и сърцевината на кампанията на УНИЦЕФ, че трябва да има такива специални услуги, ние ги наричаме зона за закрила по този модел, в който под един покрив трябва да има и социален работник и психолог. Да има възможност за подкрепа от психотерапевт, съдействие за това да се предостави кризисна интервенция, да се съдейства за прегледи и достъп до здравна грижа, защото знаем колко е важно, когато става въпрос за сексуално насилие, това също веднага да бъде документирано и със съответната съдебна експертиза. Да има възможност за правна помощ и всичко това да се получава по един координиран начин, под един покрив, със съдействието на някой, който те придружава от началото до края, а не пострадалият да бъде оставен сам да търси помощ от една услуга, от една институция. Много често хората се чувстват и обезсърчени, защото извън подкрепата те искат да видят и ефективни мерки от всички органи, които отговорят за това."

От УНИЦЕФ - България популяризират създаването на Детски центрове за застъпничество и подкрепа по модела "Зона ЗаКрила". Първите такива са разкрити с подкрепата на Детския фонд към Организацията на обединените нации през 2016 година и успешно работят в София, Монтана и Шумен. До сега в тях са получили подкрепа повече от 3200 деца и родители. От УНИЦЕФ се надяват до края на годината моделът да бъде приложен и във Варна, Кюстендил и Ямбол. Цитират изводите от външната независима оценка, които показват, че моделът и услугите, предоставяни от трите центъра са ефективни, високо оценени от децата и техните родители и отговарят на нуждите в страната. Препоръката е за прилагане на модела във всички 28 области на България.

Според Даниела Колева е важно да се отбележи, че не е необходимо да се строят центрове за подкрепа във всяка една област, а да се развият съществуващите сега услуги, които се предлагат за деца и семейства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00