Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва панаирът във Видин

9
Снимка: Генади Цоков

Миризма на скара, аромат на апетитни палачинки и на вкусни понички в бившето поделение на Видин. Пъргави търговци редят стоката си в ранни зори. Някои отпиват кафенце, поседнали на сянка, а други се освежават с ледена биричка. Усеща се, че идва нещо. 

Малко по-встрани се издига и сцената, която в продължение на повече от седмица ще посреща куп родни и сръбски фолк звезди. Ще има и рок, разбира се - "Рибля чорба" ще са тук. Търговците се шегуват, но най-сложно е около атракционите, които привличат и малки, и големи. Все още е рано, но там наистина тече усилена работа. Съоръженията трябва да са обезопасени, разказват работниците, поседнали също на сянка и почти останали без сили, но това им е ежедневието. Отнякъде се чува и музика. Скарите вече привличат като магнит и е шарено. Шарено и пъстро така, както трябва да бъде на един истински панаир. Вярно е, че е недолюбван от едни и притегателен за други, но това е видинският панаир. 

Спирам се при майсторката на вкусни палачинки Ваня Петрова от далечното Панагюрище. 

"Правят се с любов, с голяма любов палачинките... Традиционните палачинки, гофрети, бъбъл тий... Банани, шоколади, ягоди, малини. Всичко сладко - сладко от малини, от ягоди, от боровинки, от вишни... И солени палачинки, и сладки палачинки", казва Ваня.

Малко по-нататък е отворил врати щанд за вкусни бонбони, халви, вафли, локуми и какво ли още не. Идват чак от Турция тези вкусотии, обясняват двамата търговци, подреждащи щанда. Защо от Турция? Защото там са големи майстори на сладките неща, уверено ми отговарят те. 

"Всичко има - и шоко ядки, локум, бонбони... Абсолютно всичко има. Турция е тук на крака", казват продавачите на сладките изкушения. 

Сладко-солено, но без адреналин не може и се отправям към атракционите. Пламен е говорител на групата на лунапарка, който ще изпита нервите на по-смелите и ще радва децата на батутите и въртележките.

"На видинския панаир в момента присъства най-големият пътуващ лунапарк в България. Това са най-хубавите, най-модерните и най-новите атракциони, които ги има в България", уверява Пламен

Е, всеки избира дали ще посети панаира. Откриването е тази вечер, от 20:00 часа. В същия час започва и празничната програма на сцената на панаира. В нея ще вземат участие Градският духов оркестър, Ансамбълът за народни танци и песни "Дунав", духовият оркестър "Братя Ангелови", самодейни фолклорни състави от Видинска област.

Заповядайте или го подминете. На панаир, като на панаир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00