Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младежи от социален център във Видин представиха старинен обичай на фолклорен фестивал

Снимка: НЧ Феникс- 2022, гр. Дунавци

Младежи от социална услуга във Видин участваха в международния фолклорен фестивал „Дунавци пее и танцува”. Събитието се проведе под патронажа на Министерството на културата  и се организира от читалище „Феникс-2020” в град Дунавци. Участниците в деветото издание на фестивала, който се проведе тази събота и неделя, бяха над 600, обясни секретарят на читалището Еленка Димитрова.

"В събота беше първата фестивална вечер на нашия международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува", с финансовата подкрепа на Министерството на културата, за което благодарим и на тях. Младежите от Център "Дъга" възбудиха у мен интерес от лятото на миналата година, когато имаше тяхно представяне на сценка. Това предизвика у мен огромен интерес и се свързах с екипния ръководител, г-жа Анжела Борисова. Говоря за 2022 година като начало на това наше съвместно мероприятие, така да го нарека. Помолих я, ако не е проблем за младежите, да участват в нашия фестивал. Тя прие с ентусиазъм, мога да кажа. Децата още миналата година се представиха много добре и бяха много добре приети от гражданите. Тази година отново по наша молба се включиха в първата фестивална вечер."

Основната цел е младежите да бъдат приети от обществото като равноправни граждани и да имат самочувствие, че към тях се подхожда с внимание и интерес, обясни екипният ръководител на Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) "Дъга" във Видин Анжела Борисова. След драматизация по приказка за Хитър Петър в миналогодишното издание на фестивала, тази година участват с представянето на народния обичай "Пеперуда", който е своеобразен молебен за дъжд.

"Избрахме този обичай, тъй като кореспондира с летния сезон. Младежите и този път се почувстваха удовлетворени от изявата. Получиха грамота и плакет от организаторите на фестивала."

Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00