Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 лева е глобата за неправомерно паркиране на място за хора с увреждания

Паркоместата за хора с увреждания са определен процент от общия брой на местата в "Синята зона". Това обясни за Радио ВИДИН директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" към Община Видин, Петър Петров. Тези паркоместа по наредба и закон са 4% от общия брой в платената зона. За Видин те са 580 места, от които 46- 47 места са за хора с увреждания.

Така той отговори на въпрос на Иван Найденов, защо местата за хора с увреждания във Видин не достигат и как се контролира неправомерното им заемане от други водачи. 

"Местата в "Синята зона" за хора с увреждания се определят от работна група, която се съобразява с желанията на организациите на хората с увреждания. Местата обикновено са около лечебните центрове, училищата, също до сградите на общински и държавни институции. Така например, около улица "Бдин" има повече такива места за инвалиди, заради лечебните центрове, които се намират там. 

Основният проблем е, че в областта има прекалено много хора с увреждания, които имат право да паркират безплатно в "Синята зона". Такава карта за паркиране имат хората с 50 и над 50% увреждане. Друг е и проблемът, че много от тях или я забравят, или не я слагат на видимо място в колата. 

Ние, като общинско предприятие, имаме право само да установим дали собственикът на паркираното на място за инвалиди превозно средство и човекът, чиято е картата, съвпадат. Ако това не е едно и също лице, картата се отнема и се вика полиция, която да санкционира нарушителите. За жалост, ние нямаме кой знае какви правомощия. Глобява полицията. Ако водач е паркирал на място за инвалиди и няма нужната карта, той се глобява с 200 лева. Проблемът е, че ние, като общинско предприятие, няма как да определим дали това е собственикът на автомобила и затова се обръщаме към органите на МВР. Такава е практиката. Когато наши служители забележат, че липсва карта на автомобила, те се обаждат на телефон 112, за да сигнализират, както това може да направи и всеки гражданин в такива случаи. 

Много от гражданите, които идват при нас да възразяват, ги съветваме да се обадят на 112, вместо да губят време да дублираме действия. За жалост, така е преценил законодателят и толкова правомощия ни е дал. 

За съжаление, паркоместата за хора с увреждания около здравните центрове никога няма да са достатъчни. Предстои въвеждането на една нова наредба, с която ще се ограничи времето за престой на такива места, защото понякога с това се злоупотребява. Нерядко такива автомобили с карти престояват на определените места по цял ден, че дори и повече. В новата наредба се визира това време да се ограничи например до два часа, за да може следващият нуждаещ се също да ползва паркомястото. Проблемът е, че времето за този престой е много трудно доказуемо и контролирано. Ето защо, в бъдеще е предвидено да бъде въведен един специален софтуер, който ще ни помогне да установяваме времето на престой. Нарушителите ще бъдат санкционирани по общинската наредба, която също ще претърпи промени. 

За съжаление и цялата "Синя зона" да я направим за хора с увреждания, пак местата няма да стигнат. Само във Видин тези хора са някъде около 2000, а за областта са над 10 000... ", допълни Петър Петров.

Подробности по темата и целите интервюта- в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25