Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късо съединение е най-честата причина за пожари във Видинско

Късо съединение в електрическите инсталации е най-честата причина за възникване на пожари, съобщи главен инспектор Димчо Горанов, началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин. Общо 185 пожара, от които 71 с материални загуби, са регистрирани от началото на годината. Данните са към края на месец юли. 

"Можем да направим една статистика от началото на годината, като за 204 дни за Районна служба-Видин и участъка, който е към Районната служба в град Брегово, имаме общо 327 излизания. 
От тези 327 излизания пожарите са ни 185 броя, а от тези 185 броя пожари 71 са пожари с материални загуби, а 114 са пожари без материални загуби - такива в сухи треви, площи, необработваеми територии, отпадъци..."

Огнеборците са гасили най-много пожари в жилища.

По отрасли (пожарите - бел. ред.) можем да ги разделим основно на няколко отрасъла, като най-много са възникнали в "Жилищното комунално стопанство и дейностите на домакинствата" - общо 33 броя, следвани от "Транспорт, складиране и пощи" - 18 броя. Имаме по един пожар в "Енергетика, преработвателна промишленост", два пожара в "Селско стопанство", един пожар в "Образование" и във "Водопровод, канализация и сметосъбиране" - 18 броя пожари, като това са най-вече пластмасовите контейнери, които най-вече през нощта недоброжелателни граждани ги палят."

Общо 9 са аварийно-спасителните дейности за периода.

"Оказали сме 113 броя техническа помощ. Имаме 6 дежурства с пожарна техника, 12 помощни операции и 2 лъжливи повиквания", допълни главен инспектор Димчо Горанов. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Пореден триумф за мездренската художествена гимнастика

Със златни медали бяха отличени малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика "Анелия" град  Мездра.   И четирите отбора на клуба спечелиха златни медали в своите категории на провелото се Държавно първенство по масов спорт, зона Север в град Шумен.  Момичетата на треньорките Лилия Николова, Цветелина Цинцарска и Калина Илиева..

публикувано на 16.06.24 в 10:45

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20

Поредна лекция по аюрведа във Видин

Лекция на  тема " Здравето и болестите в аюрведа" с лектор Изабел Мандаке ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм".   Лекторката е работила е като ръководител на аюрведична клиника в Нова Зеландия,  казва Светла Димитрова, организатор на събитието: "Изабел Мандаке е аюрведа терапевт, йога терапевт,..

публикувано на 16.06.24 в 10:05