Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитни факти за комарите

Снимка: Rawpixel



20 август е световен ден на комара. 

На този ден светът почита британския лекар сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което  полага основите за борба с болестта. 

У нас маларията е ликвидирана през 1965 година.

Разположен на крайдунавския град, вече повече от декада Видин изпитва особени проблеми през летните месеци с този вид двукрило насекомо.

Комарите са временни паразити, като при почти всички видове женските пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. 

Замисляли ли сме се обаче, че има редица любопитни факти, които не знаем за комарите?

"Това са най-смъртносните животни на планетата. Не са акули, крокодили или най-отровните змии, а са комарите, защото някои от тях пренасят много сериозни заболявания. Населяват планетата от може би от повече от 200 милиона години. Оказва се, че около 20 % от хората са особено привлекателни за комарите. Не че комарите не хапят всички, разбира се. Защо някои от нас и кога са по-атрактивни за тях? Значение има дори кръвната група. Комарите пък са различни видове. Хората, които са кръвна група 0, привличат два пъти повече комари", обясни професор Радостина Александрова е български биолог, вирусолог от БАН.

През 2021 година над 600 хиляди души са загубили живота си по света следствие на малария. 

"Около 85 % от хората отделят химически сигнали през кожата, които на практика дават такава информация. Комарите предпочитат такива хора, които секратират такива молекули. В областите, които са били андемични за малария, днес преобладава нулевата кръвна група, в резултат на което специалистите предполагат, че при хората от останалите три кръвни групи, може би маларията е протичала по-тежко. Вървим напред. Това, което помага на комарите да се ориентират към нас, са зрението и обонянието".

Лицето е сред най-предпочитаните места за хапане, уточни още експертът.

"Главата въобще, както и глезени и стъпала. Комарите са различни, пак да го кажа. Зависи от температурата на участъка от тялото, от потни жлези, от въглеродния диоксид".

И през късната част от настоящия месец видинчани сигнализират, че популацията на жужащите представители не е намаляла изобщо, показа анкета на Радио ВИДИН.

"Може би трябва да пръскат повече и по-рано, не знам... Има много, пълно е, затваряме прозорците... Като сме с детето навън е ужасно...".

Семейство Комари обединява над 3500 отделни вида, които най-често се разделят в две подсемейства и 43 отделни рода. 

Класификацията на комарите се променя, тъй като сравнително често се откриват нови видове, а генетичните изследвания помагат за промяната и уточняването на таксономичните категории.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария, обясни научният ръководител на..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.   Става въпрос за преминаващата през Градец  река Тополовец . Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят.  Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани..

публикувано на 30.07.24 в 16:00

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05