Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равнопоставени ли са мъжете и жените в управлението?

Снимка: Радио Видин

На сайта на Националния статистически институт (НСИ) бяха публикувани данните от изследването "Равнопоставеност между жените и мъжете в управлението 2021", според която мъжете заемат 63.5% от ръководните длъжности на високо и средно управленско ниво, а жените - 36.5%. В публикацията са обхванати 22 163 ръководни длъжности на високо и средно управленско ниво в институциите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и в други самостоятелни структури извън тях. Проучването е първо по рода си, с метода и данните от него ни запозна д-р Светла Георгиева, старши експерт в Отдел "Регионална статистика и географска информация", Дирекция "Многосекторна статистика, методология и регистри" в НСИ.

"Жените на ръководни длъжности са най-слабо представени в институциите на законодателната власт. Едва 24.2% от позициите се заемат от жени. По-благоприятно съотношение се отчита в изпълнителната власат, където жените са 35.2% или около 1/3 от ръководителите. Данните показват, че те имат по-голям относителен дял в ръководствата на изпълнителните агенции и специализираните териториални администрации" - уточни Светла Георгиева.

Потърсихме мнението и на психолог - Крум Крумов от Видин, днес практикува специалността си в столицата. Как се определят възможностите за упражняване на ръководни функции от мъж или жена?

"Всяка свръх генерализация или поставяне под общ знаменател би било грешка. Това е когнитивно изкривяване и бих казал, че не трябва да делим мъжете като по-способни в лидерски качества от жените. За да си лидер, трябва да притежаваш определени качества. Понякога при мъжете се открояват едни определени качества, а при жените други, но е важно човек да може да носи отговорност и да има определен тип харизма. Лидерът не е наказателен тип, а той вдъхновява и подкрепя, въпреки грешките, за да може човек да расте" - обясни Крум Крумов.

След сформирането на редовното правителство, със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков за заместник-министър на образованието и науката бе назначена Мариета Георгиева, която е родом от Видин и повече от 20 години бе директор на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" в крайдунавския град. Мариета Георгиева заема длъжността заместник-министър на образованието и науката за втори път, като на същия пост бе и през 2022 г. Притежава богат професионален опит в сферата на образованието. С нея разговаряме за лидерските качества на жените и равнопоставеността между двата пола в управлението.

"За мен на първо място е високият професионализъм, отдаденост на работата, за да може нещата наистина да се случват по най-правилния начин. Жените притежават и една женска интуиция, която помага да овладяват напрежението, да могат да поощряват толерантност, изслушване на различни мнения. За мен равнопоставеността на половете е като цяло дефинирана и осигурена в нашето общество, въпреки цифровите данни, които са може би инерционен остатък от предишни практики" - коментира Мариета Георгиева.

Не са малко жените на ръководни длъжности в по-малките населени места на Северозападна България. Община Борован е разположена в централната част на област Враца, като с площта си тя заема 8-о място сред 10-те общини на областта. Кмет на населеното място е инж. Десислава Тодорова, която е трети мандат кмет, а от края на 2019 година е и член на Управителен съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Попитахме я за какво трябва да е готов един кмет, независимо от пола си, когато заема този пост.

"Трябва да е готов да отдаде всичко, което може за добруването на хората, просперитета им, развитието на съответната община и регион, което пък е за сметка на личен живот, семейство, деца и близки. Една жена, обаче по нищо не отстъпва да бъде управляваща, независимо в коя сфера. Трябва да има баланс и равнопоставеност между мъже и жени както в политиката, така и в изпълнителната власт, така също и във всяка една сфера на живота ни. Изключително трудно е да балансираш в управлението на една община и в семейните ангажименти." 

На мъжете или на жените повече имат доверие в управлението видинчани - това проверихме в анкета.

"Предпочитам да ме ръководят умни и свестни хора, без значение от пола им ... Зависи, понякога и жените са добри ръководители. Един ръководител първо трябва да е интелигентен - това е основното, да има познания за сферата, в която е ръководител и да е справедлив... Има жени, които са много по-кадърни от мъжете" - коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59